Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/3869
Title: Effect of kelp Ascophyllum nodosum supplement in diet on resistance to disease in black tiger shrimp Penaeus monodon
Other Titles: ผลของการเสริมสาหร่ายทะเล Ascophyllum nodosum ในอาหารต่อความต้านทานโรคของกุ้งกุลาดำ Penaeus monodon
Authors: Sirikanya Chungthanawong, 1980-
Advisors: Somkiat Piyatiratitivorakul
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Science
Advisor's Email: farrspy@chulkn.chula.ac.th
Subjects: Ascophyllum nodosum
Penaeus monodon -- Feeding and feeds
Marine algae
Issue Date: 2004
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: Effect of kelp Ascophyllum nodosum supplemented diets on Penaeus monodon was tested in two experiments. All experiments were used diets consisted of 40% protein and 10% fat. A. nodosum meal was mixed to shrimp basal diet at concentration of 0, 2.5, 5, 7.5 and 10%. In experimental 1, a 28 days feeding trail was conducted on postlarvae-15. The experiment was tested in cages installed in a closed recirculting water system. At the end of the experiment, shrimp's growth data showed that shrimp fed 2.5% kelp added diet had the highest average length, but was not significantly different from the other diets. Survival rate of shrimp fed 2.5% kelp diet was significant higher than those shrimp fed other diets. In experimental 2, shrimp at the age of 1.5 month-old was tested with the same previous diets for 56 days in cages that were installed in a earthen pond. The resulted showed that the length of shrimp fed different diets were no significant difference. However, when the weight was considered shrimp fed 5% of kelp supplement had significant higher weight (8.00+-2.32 g) than those shrimp fed 2.5, 7.5 and 10% kelp added, but not the control one (7.53+-2.60, 7.23+-2.40, 7.40+-2.43 and 7.62+-2.74 g, respectively). Shrimp production per cage showed no significant difference amount the diets. Survival rate of shrimp fed 2.5% was significantly higher than those of shrimp fed other diets. In disease resistant test with Vibrio harveyi, shrimp fed all the diets did not show any significance in total hemocyte count and phenoloxidase activity. The survival rate and LD[subscript 50] of the shrimp after challenging test indicated that shrimp fed 2.5% kelp added diet was significantly higher than those shrimp fed other diets.
Other Abstract: งานวิจัยนี้ศึกษาผลการเสริมสาหร่ายทะเล Ascophyllum nodosum ในอาหารต่อการเติบโตและอัตรารอดของกุ้งกุลาดำ Penaeus monodon โดยเลี้ยงกุ้งกุลาดำด้วยอาหารผสมสาหร่ายทะเลในอัตรา 0, 2.5, 5, 7.5 และ10% การทดลองแบ่งเป็นสองการทดลอง ได้แก่ การทดลองในกุ้งกุลาดำอายุ 15 วันและกุ้งกุลาดำหลังอนุบาลอายุ 1.5 เดือน การทดลองที่หนึ่งเลี้ยงกุ้งกุลาดำอายุ 15 วัน เป็นระยะเวลา 28 วันในกระชังซึ่งอยู่ภายในบ่อระบบน้ำหมุนเวียนแบบปิด เมื่อสิ้นสุดการทดลองกุ้งมีความยาวเฉลี่ย 2.53+-0.61, 2.58+-0.54, 2.55+-0.51, 2.51+-0.50, และ 2.51+-0.51 ตามลำดับ ซึ่งไม่แตกต่างกันในเชิงสถิติ อัตรารอดของกุ้งที่กินอาหารเสริมสาหร่าย 2.5% มีอัตรารอดสูงสุด (76.50+-5.44) และแตกต่างจากอัตรารอดของกุ้งที่กินอาหารสูตรอื่นอย่างมีนัยสำคัญ การทดลองที่สอง เลี้ยงกุ้งกุลาดำหลังอนุบาลอายุ 1.5 เดือน ในกระชังภายในบ่อดิน ด้วยอาหารสูตรที่กำหนดเป็นระยะเวลา 56 วัน เมื่อสิ้นสุดการทดลองพบว่ากุ้งมีน้ำหนักเฉลี่ย 7.62+-2.74, 7.53+-2.60, 8.00+-2.32, 7.23+-2.40และ 7.40+-2.43 กรัมตามลำดับ เมื่อทดสอบทางสถิติพบว่าน้ำหนักของกุ้งที่กินอาหารผสมสาหร่าย 5% มีค่าสูงกว่ากุ้งที่กินอาหารผสมสาหร่าย 2.5, 7.5 และ10% อย่างมีนัยสำคัญ ความยาวและผลผลิตรวมเมื่อเลี้ยงครบ 56 วันไม่มีความแตกต่างกันทางสถิติในอาหารทุกสูตร อัตรารอดเมื่อสิ้นสุดการทดลองพบว่ากุ้งที่กินอาหารผสมสาหร่าย 2.5% มีอัตรารอดสูงกว่ากุ้งกินอาหารสูตรควบคุมอย่างมีนัยสำคัญ (86.33+-4.16 และ 76.00+-8.41) การศึกษาภูมิคุ้มกันในกุ้งกุลาดำที่ได้รับอาหารที่มีสาหร่ายผสมต่างกัน ด้วยการทำให้กุ้งติดเชื้อ Vibrio harveyi พบว่ากุ้งกินอาหารเสริมสาหร่าย 2.5% มีอัตรารอดและค่า LD[subscript 50] สูงกว่ากุ้งกินอาหารสูตรอื่นๆ ทั้งในการทดลองระยะวัยรุ่นและกุ้งหลังอายุ 1.5 เดือน การเปรียบเทียบปริมาณเม็ดเลือดและฟีนอลออกซิเดสของกุ้งที่ให้อาหารแต่ละสูตรไม่พบความแตกต่างกัน
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2004
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Marine Science
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/3869
ISBN: 9745311472
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
sirigunya.pdf621.51 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.