Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/43928
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorParames Chutimaen_US
dc.contributor.authorThapapatch Punarnunnonen_US
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Engineeringen_US
dc.date.accessioned2015-06-24T06:45:51Z
dc.date.available2015-06-24T06:45:51Z
dc.date.issued2013en_US
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/43928
dc.descriptionThesis (M.Eng.)--Chulalongkorn University, 2013en_US
dc.description.abstractIn terms of sourcing and purchasing, uninterrupted flow of raw materials for company operations, find reliable alternative sources of supply, buy at the most economic order quantities best value (a combination of right quality at right quantity at the best price with the best supplier service) and maintain good relations with vendors are significant points to concern. The threats of intensified competition in terms of price and service along with raw materials scarcity are two significant points for the procurement department to consider. This project attempts to improve the procurement efficiency in terms of price and supply risk of selected raw materials using in a food seasoning company. By analyzing current problems and historical data, those raw materials can be classified and located in supply positioning model. Finally, proper strategies and action plans are applied based on supply position of each raw material and summarized for the improvement result. The results show that the total expenditure of selected raw materials are decreasing from 238,667,100 THB to 220,966,525 THB or 7.42%. For the supply risk aspect, there are 8 raw materials which are classified as high risk before implementing the improvement project. After applying the purchasing improvement project, there are no raw materials classified as high supply risk.en_US
dc.description.abstractalternativeอย่างที่ทราบกันดีว่าการจัดหาจัดซื้อวัตถุดิบมาใช้ในการผลิตโดยไม่มีการขาดแคลนหรือการรู้จักหาแหล่งทางเลือกอื่นที่ใช้ในการอุปทานหรือการซื้อในราคาที่ประหยัดและคุ้มค่า (นั่นคือการซื้อสินค้าที่มีคุณภาพที่ดี ราคาคุ้มค่าและมีการบริการที่ดีจากผู้จัดจำหน่าย) รวมถึงการรักษาความสัมพันธ์กับผู้จัดจำหน่าย สิ่งเหล่านี้ล้วนแล้วแต่เป็นสิ่งที่จำเป็นในการที่ฝ่ายจัดซื้อจะต้องตระหนัก โดยเฉพาะอย่างยิ่งการจัดการเรื่องราคาสั่งซื้อและเรื่องของความเสี่ยงจากการขาดแคลนวัตถุดิบซึ่งถือได้ว่าเป็นสองปัจจัยหลักที่สำคัญวิทยานิพนธ์นี้ได้จัดทำขึ้นโดยมีวัตถุประสงค์ที่จะปรับปรุงประสิทธิภาพของกระบวนการจัดซื้อ ในด้านของราคาและความเสี่ยงของอุปทานสำหรับวัตถุดิบที่ใช้ในการผลิตในอุสาหกรรมปรุงรส ทั้งนี้ในการวิเคราะห์ปัญหาจะวิเคราะห์โดยการใช้ข้อมูลในอดีต รวมถึงการใช้โมเดลในการแบ่งประเภทของวัตถุดิบ และในท้ายที่สุดจะนำข้อมูลต่างๆมาใช้ในการสร้างกลยุทธ์และแผนการดำเนินงานที่เหมาะสม เพื่อนำมาใช้ในการปรับปรุงกระบวนการจัดซื้อ หลังจากการนำกลยุทธ์และแผนต่างๆไปใช้กับกระบวนการจัดซื้อจัดหา พบว่าค่าใช้จ่ายรวมของวัตถุดิบที่เลือกมาปรับปรุงลดลงจาก 238,667,100 บาทต่อเดือนเป็น 221,966,525 บาทต่อเดือน หรือคิดเป็น 7.42% ในด้านของความเสี่ยง จำนวนวัตถุดิบที่ถูกจัดให้มีความเสี่ยงสูงก่อนการปรับปรุงกระบวนการจัดซื้อมี 8 วัตถุดิบ หลังจากที่ได้มีการปรับปรุงกระบวนการจัดซื้อจัดหา พบว่าไม่มีวัตถุดิบที่ถูกจัดอยู่ในกลุ่มความเสี่ยงสูงแต่อย่างใดen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.relation.urihttp://doi.org/10.14457/CU.the.2013.1379-
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectRaw materials -- Procurement
dc.subjectInventory control
dc.subjectวัตถุดิบ -- การจัดซื้อจัดจ้าง
dc.subjectการควบคุมสินค้าคงคลัง
dc.titlePROCUREMENT IMPROVEMENT OF RAW MATERIALS IN A FOOD SEASONING PRODUCTION COMPANYen_US
dc.title.alternativeการปรับปรุงกระบวนการจัดซื้อจัดหาวัตถุดิบที่ใช้ในโรงงานผลิตเครื่องปรุงรสen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Engineeringen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplineEngineering Managementen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorcparames@chula.ac.then_US
dc.identifier.DOI10.14457/CU.the.2013.1379-
Appears in Collections:Eng - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5571228321.pdf5.24 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.