Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/47784
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | ธีระ เกรอต | - |
dc.contributor.author | วิจารณ์ ตันติธรรม | - |
dc.contributor.other | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย | - |
dc.date.accessioned | 2016-06-03T01:58:55Z | - |
dc.date.available | 2016-06-03T01:58:55Z | - |
dc.date.issued | 2537 | - |
dc.identifier.isbn | 9745846988 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/47784 | - |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (วศ.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2537 | en_US |
dc.description.abstract | การกำจัดความขุ่นโดยถังทำน้ำใสแบบหมุนเวียนตะกอน กระทำโดยใช้แบบจำลองขนาดเส้นผ่านศูนย์กลาง 15 ซม. น้ำขุ่นสังเคราะห์ที่ใช้เตรียมจากดินคาโอลินผสมน้ำประปาให้มีความขุ่น 50 เอ็นทียู ใช้สารส้มเป็นโคแอกกูแลนท์ และใช้โพลิเมอร์ประจุลบความเข้มข้น 0.3 มก./ล. เป็นโคแอนกูแลนท์เอดตัวแปรที่ศึกษา คือ ความเข้มข้นของสารส้มใช้ช่วง 10 ถึง 30 มก./ล. ความเร็วรอบใบกวนในช่วง 5 ถึง 20 รอบ/นาที และอัตราน้ำล้นผิวในช่วง 30 ถึง 60 ชม./นาที ผลการวิจัยพบว่า ค่าความขุ่นของน้ำผลิตขึ้นอยู่กับทั้งอัตราน้ำล้นผิว และความเข้มข้นของสารส้มในช่วงอัตราน้ำล้นผิว 30 ถึง 45 ชม./นาที ค่าความขุ่นของน้ำผลิตจะลดลงเมื่อความเข้มข้นของสารส้มเพิ่มขึ้น แต่ในช่วงอัตราน้ำล้นผิว 45 ถึง 60 ชม./นาที ค่าความขุ่นของน้ำผลิตจะเพิ่มขึ้น เมื่อความเข้มข้นของสารส้มเพิ่มขึ้น การเพิ่มอัตราน้ำล้นผิว และ/หรือ การเพิ่มความเร็วรอบใบกวน นอกจากจะทำให้ค่าความขุ่นของน้ำผลิตเพิ่มขึ้น ยังจะทำให้ความเข้มข้นโดยปริมาตรของตะกอน และความเข้มข้นของแข็งแขวนลอยในถังทำน้ำใสลดลง | en_US |
dc.description.abstractalternative | Turbidity removal by solids recirculation clarifier was studied by using a pilot scale reactor with diameter of 15 cm. The synthesized turbidwater was prepared from kaolinite clay and tap-water having a turbidity of 50 NTU. Alum was used as a coagulant and anionic polymer was used as a coagulant aids with a concentration of 0.3 mg/1 throughout the study. The studied parameters were alum dosage range from 10 to 30 mg/l , paddle speeds range from 5 to 20 rpm. An overflow rates ranged from 30 to 60 cm./min. It was found that the turbidity of treated water depended upon both overflow rate and alum concentration. For the overflow rate range from 30 to 45 cm./min., the turbidity of treated water was decreased as alum concentration was increased. But for the overflow rate range from 45 to 60 cm./min., the turbidity of treated water was increased as alum concentration was increased. The increment of overflow rate and/or paddle speed resulted in not only increasing turbidity of treated water but also decreasing the volumetric and suspended solids concentration in the clarifier. | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.rights | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.subject | น้ำ | en_US |
dc.subject | คุณภาพน้ำ | en_US |
dc.subject | การตกตะกอน | en_US |
dc.title | การกำจัดความขุ่นโดยถังทำน้ำใสแบบหมุนเวียนตะกอน | en_US |
dc.title.alternative | Turbidity removal by solids recirculation clarifier | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต | en_US |
dc.degree.level | ปริญญาโท | en_US |
dc.degree.discipline | วิศวกรรมสิ่งแวดล้อม | en_US |
dc.degree.grantor | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.email.advisor | ไม่มีข้อมูล | - |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Wijarn_th_front.pdf | 944.96 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Wijarn_th_ch1.pdf | 244.27 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Wijarn_th_ch2.pdf | 204.3 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Wijarn_th_ch3.pdf | 2.5 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Wijarn_th_ch4.pdf | 507.92 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Wijarn_th_ch5.pdf | 789.63 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Wijarn_th_ch6.pdf | 2.12 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Wijarn_th_ch7.pdf | 190.31 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Wijarn_th_ch8.pdf | 163.09 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Wijarn_th_back.pdf | 923.98 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.