Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/47922
Title: | พืชผักพื้นเมืองในจังหวัดนครศรีธรรมราช |
Other Titles: | Indigenous vegetables in Changwat Nakhon Si Thammarat |
Authors: | อุไร ดำศรี |
Advisors: | วิยดา เทพหัตถี |
Other author: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย |
Advisor's Email: | ไม่มีข้อมูล |
Subjects: | ผักพื้นบ้าน -- ไทย -- นครศรีธรรมราช สัณฐานวิทยาพืช พืช -- ไทย -- นครศรีธรรมราช พฤกษศาสตร์พื้นบ้าน |
Issue Date: | 2535 |
Publisher: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย |
Abstract: | การศึกษาและเก็บรวบรวมพืชผักพื้นเมืองในจังหวัดนครศรีธรรมราช ได้ดำเนินการระหว่างเดือนเมษายน 2534 ถึงเดือนกรกฎาคม 2535 เก็บตัวอย่างได้จำนวน 137 ชนิด ส่วนใหญ่เป็นไม้ดอก มีพืชพวกจิมโนสเปิร์ม และเฟิร์น เพียง หนึ่ง และ สาม ชนิด ตามลำดับ พืชผักพื้นเมืองเหล่านี้จัดไว้ได้ใน 99 สกุล 51 วงศ์ ส่วนใหญ่เป็นพืชล้มลุก มีเพียงส่วนน้อยที่เป็นไม้พุ่ม และ ไม้ต้น ตัวอย่างพืชที่เก็บได้ ได้จัดทำเป็นตัวอย่างดอง และ ตัวอย่างพันธุ์ไม้แห้ง เก็บรักษาไว้ ณ พิพิธภัณฑ์พืช ศาสตราจารย์กสิน สุวตะพันธุ์ ภาควิชาพฤกษศาสตร์ คณะวิทยาศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย ได้จัดทำคำบรรยายลักษณะสั้นๆ สถานที่พบ นิเวศวิทยา ส่วนที่ใช้รับประทาน วิธีการนำมาใช้เป็นอาหาร และ ภาพสีของตัวอย่างแต่ละชนิด นอกจากนี้ภาพวาดลายเส้นของตัวอย่างบางชนิดได้ทำเพิ่มเพื่อเพิ่มรายละเอียด และความชัดเจนของลักษณะสัณฐานวิทยา |
Other Abstract: | The study and collection of indigenous vegetables in Changwat Nakhon Si Thammarat were undertaken from April 1991 to July 1992. One hundred and thirty seven species were collected, most of them are flowering plants, only one and three species of gymnosperm and fern are recorded, respectively. These vegetables are classified into ninety nine genera and fifty one families; they are mainly herbaceous plants, the less are trees and shrubs. The collected specimens were preserved both in spirit and dry herbarium specimens, and deposited at the Professor Kasin Suvatabhandhu Herberium, Botany Department, Faculty of Science, Chulalongkorn University. Short description, occurrence, ecology, the edible part, the process of cooking, as well as colour print of each specimen were prepared. In addition, line drawing of some specimens were also made to improve detail and clarification of morphological characters. |
Description: | วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2535 |
Degree Name: | วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต |
Degree Level: | ปริญญาโท |
Degree Discipline: | พฤกษศาสตร์ |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/47922 |
ISBN: | 9745821101 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Urai_da_front.pdf | 26.2 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Urai_da_ch1.pdf | 376.58 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Urai_da_ch2.pdf | 626.67 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Urai_da_ch3.pdf | 436.49 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Urai_da_ch4.pdf | 20.03 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Urai_da_ch5.pdf | 7.23 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Urai_da_back.pdf | 1.3 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.