Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/48584
Title: | การประเมินผลโครงการอาหารกลางวันในโรงเรียนประถมศึกษา สังกัดสำนักงานการประถมศึกษา จังหวัดสุรินทร์ |
Other Titles: | The evaluation of the success of school lungh programme the primary school under the jurisdiction of the Office of Surin Provincial primary Education |
Authors: | วีระชัย ศรีเมือง |
Other author: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย |
Subjects: | โครงการ -- การประเมินผล โครงการอาหารกลางวัน นักเรียนประถมศึกษา -- อาหาร -- ไทย เด็ก -- โภชนาการ |
Issue Date: | 2533 |
Publisher: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย |
Abstract: | การวิจัยครั้งนี้มีจุดประสงค์เพื่อประเมินผลโครงการอาหารกลางวันและศึกษาปัญหาในการดำเนินงานของโครงการอาหารกลางวันในโรงเรียนประถมศึกษา สังกัดสำนักงานการประถมศึกษา จังหวัดสุรินทร์ ผลการวิจัยพบว่าโรงเรียนประถมศึกษาได้ดำเนินงานตามโครงการอาหารกลางวัน สำเร็จผลตามวัตถุประสงค์ของโครงการทุกประการ กล่าวคือโรงเรียนได้ดำเนินโครงการอาหารกลางวัน โดยบูรณาการกับกิจกรรมการเรียนการสอนตามหลักสูตรประถมศึกษา พ.ศ. 2521 ซึ่งมีกลุ่มการงานและพื้นฐานอาชีพเป็นแกนกลาง นักเรียนได้รับประทานอาหารกลางวันที่มีคุณค่าและปริมาณเพียงพอต่อความต้องการของร่างกาย โรงเรียนได้ช่วยเหลือนักเรียนที่ขาดแคลนอาหารกลางวัน ได้สร้างสุขนิสัยที่ดีในการรับประทานอาหาร ได้เผยแพร่ความรู้เกี่ยวกับโภชนาการศึกษาแก่ชุมชน และได้นำชุมชนเข้ามามีส่วนร่วมในกิจกรรมโครงการอาหารกลางวัน ส่วนปัญหาในการดำเนินงานของโครงการอาหารกลางวันนั้น ผลการวิจัยพบว่ามีปัญหา 3 ด้านที่ผู้ให้สัมภาษณ์ระบุตั้งแต่ร้อยละ 50 ขึ้นไปคือ งบประมาณเพื่อดำเนินการไม่เพียงพอ แหล่งน้ำเพื่อการเกษตรไม่เพียงพอ และผู้ปกครองนักเรียนมีฐานะยากจน |
Other Abstract: | The purpose of this research was to evaluate the success of school-lunch program in the primary schools under the jurisdiction of the Office of Surin Provincial Primary Education It was found that the implementation of the schools under study was successful in term of the fulfillment of the program objectives. Program activities were integrated with instructional activities of the present Elementary School Curriculum, using work-oriented experiences as the core subject. Pupils had nutritious and adequate lunch. Schools provided free lunch for needy school children, promoted good eating habits, disseminated knowledge concerning nutrition education to community and invited community to participate in school lunch activities. As for the implementation problems, the study revealed three problems specified by at least fifty percents of respondents, They were inadequate budget, scarce water sources and poverty. |
Description: | วิทยานิพนธ์ (ค.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2533 |
Degree Name: | ครุศาสตรมหาบัณฑิต |
Degree Level: | ปริญญาโท |
Degree Discipline: | บริหารการศึกษา |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/48584 |
ISBN: | 9745775657 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Weerachai_sr_front.pdf | 2.69 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Weerachai_sr_ch1.pdf | 1.81 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Weerachai_sr_ch2.pdf | 5.26 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Weerachai_sr_ch3.pdf | 1.04 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Weerachai_sr_ch4.pdf | 12.58 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Weerachai_sr_ch5.pdf | 3.58 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Weerachai_sr_back.pdf | 10.42 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.