Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/52568
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Wichai Cherdshewasart | - |
dc.contributor.author | Matchima Nimpao | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Science | - |
dc.date.accessioned | 2017-03-10T06:22:25Z | - |
dc.date.available | 2017-03-10T06:22:25Z | - |
dc.date.issued | 2006 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/52568 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2006 | en_US |
dc.description.abstract | HPLC isoflavonoid analysis of monthly collected tubers of 2 clones of Pueraria mirifica in a field trial at Ratchaburi province revealed that the 5 isoflavonoids namely puerarin, daidzin, genistin, daidzein and genistein were varied. There was the highest content of puerarin, daidzin, genistin and total isoflavonoid in PM-III in July, February, December and July, respectively. Daidzein and genistein was found most in March. There was the highest content of puerarin, daidzin and genistin in PM-IV in March. Daidzein and genistein was found most in February and October, respectively. The highest ratio of aglycoside/glycoside in PM-III and PM-IV was found in March with 3.43 times higher in PM-III than PM-IV. In the correlation analysis of temperature change and amount of rainfall with tuberous isoflavonoid contents, daidzin, daidzein, genistein and total isoflavonoid content was correlated with temperature change at correlation coefficient (R²) of 0.622, 0.755, 0.599 and 0.902, respectively. Puerarin content and the ratio of genistin/puerarin in PM-III were correlated with the amount of rainfall at R² of 0.713 and -0.732, respectively. Besides, daidzein and total isoflavonoid content in PM-IV was correlated with the amount of rainfall at R² of 0.944 and 0.636, respectively. We can conclude that the rainfall amount and temperature had influence on aglycoside and glycoside accumulation in P. mirifica tubers. The 2 plants exhibited difference in proliferation and antiproliferation with more antiproliferation in PM-III and more proliferation in PM-IV, PM-III was influenced by the changing temperature while PM-IV was influenced by the rainfall amount. MCF-7 proliferation assay was much influenced by the presence of S9 mixture which could increase the proliferation response up to 8.65 folds in PM-III and 9.18 folds in PM-IV. | en_US |
dc.description.abstractalternative | การวิเคราะห์ปริมาณสารไอโซฟลาโวนอยด์ทุกช่วงเวลา 1 เดือนของหัวกวาวเครือขาว 2 สายพันธุ์ จากแปลงปลูกที่ จ.ราชบุรี ในระยะเวลา 1 ปี ด้วยเทคนิคเอชพีแอลซี พบว่า สารไอโซฟลาโวนอยด์ 5 ชนิด ได้แก่ พิวราริน ไดด์ซิน จีนิสติน ไดด์เซอิน และจีนิสเตอีน ในหัวกวาวเครือขาวที่เก็บในเดือนต่างๆ มีปริมาณต่างกัน โดยพบว่า ปริมาณสารพิวราริน ไดด์ซิน และจีนิสติน ของสายพันธุ์ PM-III สูงสุดในเดือนกรกฎาคม กุมภาพันธ์ ธันวาคม ตามลำดับ ส่วนไดด์เซอิน และจีนิสเตอีน สูงสุดในเดือนมีนาคม ในขณะที่ปริมาณไอโซฟลาโวนอยด์ทั้งหมดสูงสุดในเดือนกรกฎาคม ส่วนในสายพันธุ์ PM-IV พบว่า มีปริมาณพิวราริน จีนิสติน ไดด์เซอีน และปริมาณไอโซฟลาโวนอยด์ทั้งหมดสูงสุดในเดือนมีนาคม ไดด์ซินสูงสุดในเดือนกุมภาพันธ์ และจีนิสเตอีนสูงสุดในเดือนตุลาคม และอัตราส่วนระหว่างอะไกลโคไซด์และไกลโคไซด์ของทั้งสองสายพันธุ์สูงสุดในเดือนมีนาคมโดยสายพันธุ์ PM-III มีค่ามากกว่า PM-IV 3.43 เท่า ในการศึกษาความสัมพันธ์ของการเปลี่ยนแปลงอุณหภูมิและปริมาณน้ำฝนต่อปริมาณสารไอโซฟลาโวนอยด์ในหัวกวาวเครือขาวพบว่า ปริมาณไดด์ซิน ไดด์เซอีน จีนิสเตอีน และไอโซฟลาโวนอยด์ทั้งหมดมีความสัมพันธ์กับการเปลี่ยนแปลงอุณหภูมิที่ระดับความน่าเชื่อถือ (R²) 0.622, 0.755, 0.599 และ 0.902 ตามลำดับ ปริมาณพิวราริน และสัดส่วนของจีนิสตินกับพิวราริน ในสายพันธุ์ PM-III มีความสัมพันธ์กับปริมาณน้ำฝนที่ R² เท่ากับ 0.713 และ -0.732 ตามลำดับ นอกจากนี้ปริมาณไดด์เซอีนและไอโซฟลาโวนอยด์ทั้งหมดในสายพันธุ์ PM-IV มีความสัมพันธุ์กับปริมาณน้ำฝนที่ R² เท่ากับ 0.944 และ 0.636 ตามลำดับ จากความสัมพันธ์ดังกล่าวสรุปได้ว่าอุณหภูมิและปริมาณน้ำฝนมีผลต่อการสะสมของอะไกลโคโซด์และไกลโคไซด์ในหัวกวาวเครือขาว กวาวเครือขาวทั้งสองพันธุ์มีฤทธิ์กระตุ้นและยับยั้งการเจริญของเซลล์มะเร็งเต้านมต่างกัน โดย PM-III มีฤทธิ์ยับยั้งการเจริญมากกว่า PM-IV และ PM-IV มีฤทธิ์กระตุ้นการเจริญมากกว่า PM-III การเปลี่ยนแปลงอุณหภูมิมีผลต่อฤทธิ์เอสโทรเจนิกของ PM-III ส่วนปริมาณน้ำฝนมีผลต่อฤทธิ์เอสโทรเจนิกของ PM-IV เอนไซม์ S9 มีผลเพิ่มฤทธิ์กระตุ้นการเจริญของเซลล์มะเร็งเต้านม MCF-7 ของ PM-IV สูงถึง 8.65 และ 9.18 เท่า ตามลำดับ | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en_US |
dc.relation.uri | http://doi.org/10.14457/CU.the.2006.1656 | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | en_US |
dc.subject | Isoflavones | en_US |
dc.subject | Cancer cells | en_US |
dc.subject | Pueraria mirifica root | en_US |
dc.subject | เซลล์มะเร็ง | en_US |
dc.subject | ไอโซฟลาโวน | en_US |
dc.subject | กวาวเครือขาว | en_US |
dc.title | Quantitative analysis of isoflavonoids and estrogenic activity on human breast cancer cells (MCF-7) of cultivated white Kwao Krua Pueraria mirifica | en_US |
dc.title.alternative | การวิเคราะห์เชิงปริมาณไอโซฟลาโวนอยด์และฤทธิ์เอสโทรเจนิกต่อเซลล์มะเร็งเต้านม MCF-7 ของกวาวเครือขาว Pueraria mirifica จากแปลงปลูก | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | Master of Science | en_US |
dc.degree.level | Master's Degree | en_US |
dc.degree.discipline | Biotechnology | en_US |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en_US |
dc.email.advisor | No information provided | - |
dc.identifier.DOI | 10.14457/CU.the.2006.1656 | - |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
matchima_ni_front.pdf | 1.68 MB | Adobe PDF | View/Open | |
matchima_ni_ch1.pdf | 357.98 kB | Adobe PDF | View/Open | |
matchima_ni_ch2.pdf | 2.06 MB | Adobe PDF | View/Open | |
matchima_ni_ch3.pdf | 1.22 MB | Adobe PDF | View/Open | |
matchima_ni_ch4.pdf | 8.53 MB | Adobe PDF | View/Open | |
matchima_ni_ch5.pdf | 918.54 kB | Adobe PDF | View/Open | |
matchima_ni_ch6.pdf | 228.28 kB | Adobe PDF | View/Open | |
matchima_ni_back.pdf | 6.1 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.