Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/52837
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | ไทยถาวร เลิศวิทยาประสิทธิ | - |
dc.contributor.other | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์ | - |
dc.date.accessioned | 2017-05-03T07:22:30Z | - |
dc.date.available | 2017-05-03T07:22:30Z | - |
dc.date.issued | 2556 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/52837 | - |
dc.description.abstract | ปรากฏการณ์ปะการังฟอกขาวเกิดขึ้นเมื่อมีการลดต่ำลงของความหนาแน่นเซลล์และ/หรือปริมาณของรงควัตถุที่ใช้ในการสังเคราะห์แสงของซูแซนแทลลี ซึ่งเป็นผู้อาศัยแบบพึ่งพาในเนื้อเยื่อของปะการัง โดยมีสาเหตุจากสภาวะแวดล้อมเปลี่ยนแปลงไปจากเดิม เช่น เมื่ออุณหภูมิเพิ่มสูงขึ้นและความเค็มลดต่ำลง เพื่อให้ทราบบทบาทความสำคัญของปัจจัยดังกล่าวจึงได้ทำการศึกษาความทนทานต่ออุณหภูมิและความเค็มในซูแซนแทลลี ที่แยกจากปะการังดอกกะหล่ำ Pocillopora damicornis โดยทำการแยกเลี้ยงเซลล์ซูแซนแทลลีแบบปลอดเชื้อ ที่ 3 ระดับอุณหภูมิ ได้แก่ 25 (ควบคุม), 27 และ 33 องศาเซลเซียส โดยในแต่ละระดับอุณหภูมิประกอบด้วยชุดการทดลอง 5 ระดับความเค็ม ได้แก่ 10, 15, 25, 28 (ควบคุม) และ 33 พีเอสยู ทำการสุ่มนับเซลล์ทุก 2 วัน เป็นเวลา 14 วัน และคำนวณอัตราการเติบโตจำเพาะ พบว่าอัตราการเติบโตจำเพาะของซูแซนแทลลีมีค่าลดลงที่อุณหภูมิสูงและความเค็มต่ำ โดยที่อุณหภูมิ 33 องศาเซลเซียส อัตราการเติบโตของซูแซนแทลลีลดลงในทุกระดับความเค็ม ในขณะที่อุณหภูมิ 25 และ 27 องศาเซลเซียส ซูแซนแทลลีจะมีอัตราการเติบโตลดลงที่ความเค็มต่ำที่ 10 และ 15 พีเอสยู เท่านั้น จากผลการทดลองชี้ให้เห็นว่า อุณหภูมิสูงและความเค็มต่ำส่งผลต่อการเติบโตของซูแซนแทลลี ซึ่งอาจจะเกิดจากปัจจัยใดปัจจัยหนึ่ง หรือทั้งสองปัจจัยร่วมกัน | en_US |
dc.description.abstractalternative | Coral bleaching occurs when cell density and/or the concentration of photosynthetic pigments of the endosymbionts; zooxanthellae are decreased. It has been proposed that the cause of this may be due to environmental stresses such as elevated temperature and decreased in water salinity. This study analysed characteristics of the endosymbiont; Pocillopora damicomis to clarify the potential importance of temperature and salinity on zooxanthellae. The growth responses of axenic culture were observed at 3 levels of temperatures; 25 (control), 27 and 33. At each temperature level, 5 levels of salinities; 10, 15, 25, 28 ZcontrolX and 33 psu were assigned. Sampling cells were enumerated every 2 days for 14 days from which the specific growth rates were determined. The decreasing specific growth rate of zooxanthellae were observed at high temperatures and low salinity levels. At the highest temperature, 33 C at all levels of salinity, a decrease in growth rate of zooxanthellae was found. While at 25 and 27 C, a decrease in growth of zooxanthellae was observed only at the lowest salinities; 10 and 15 psu. These results suggest that both temperature and salinity may have a singular and combined affect on the growth rate of zooxanthallae. | en_US |
dc.description.sponsorship | ทุนอุดหนุนการวิจัยจากงบประมาณแผ่นดินปี 2556 | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.rights | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.subject | ซูแซนเทลลี | en_US |
dc.subject | สาหร่ายเซลล์เดียว | en_US |
dc.subject | ปะการัง | en_US |
dc.subject | หอยสองฝา | en_US |
dc.title | การแยกและเลี้ยง zooxanthellae สายพันธุ์ทนร้อนจากปะการังและหอยสองฝาในพื้นที่โครงการอนุรักษ์พันธุกรรมพืชอันเนื่องมาจากพระราชดำริ : รายงานผลการดำเนินงาน | en_US |
dc.title.alternative | Isolation and culture of thermal tolerance stain of zooxanthellae from corals and marine bivalve | en_US |
dc.type | Technical Report | en_US |
dc.email.author | Thaitha@sc.chula.ac.th | - |
Appears in Collections: | Sci - Research Reports |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Thaithaworn_li_2556.pdf | 514.69 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.