Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/5375
Title: Chemical constitutents of leaf and root extracts from Azima sarmentosa Benth and their biological activities
Other Titles: องค์ประกอบทางเคมีของส่วนสกัดใบและรากจากต้นหนามพุงดอ Azima sarmentosa Benth และฤทธิ์ทางชีวภาพ
Authors: Panya Sunintaboon
Advisors: Udom Kokpol
Other author: Chulalongkorn University. Graduate School
Advisor's Email: Udom.K@Chula.ac.th
Subjects: Azima sarmentosa
Issue Date: 1999
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: In the investigation of chemical constituents of the leaf and the root extracts from Azima sarmentosa Benth, three compounds were isolated from the leaf extract: taraxerone, taraxerol and unidentified triterpenoid I. Seven compounds were isolated from the root extract: unidentified triterpenoid II, stigmasterol, 1H-indole-3-carboxaldehyde, 1-methoxy-indole-3-carboxaldehyde, 1-methoxy-indole-3-acetonitrile, 5-hydroxymethyl furfuraldehyde and stigmasteryl-3-O-beta-D-glucopyranoside. This is the first report of the chemical constituents of this plant. 1-methoxy-indole-3-carboxaldehyde and 1-methoxy-indole-3-acetonitrile exhibited cytotoxic lethality on brine shrimp (Artemia salina Linn.) with LC50 0.09 and 9.24 respectively. Both compounds, 1H-indole-3-carboxaldehyde and unidentified triterpenoid II also showed antioxidant activity
Other Abstract: ในการศึกษาองค์ประกอบทางเคมีของส่วนสกัดใบและรากจากต้นหนามพุงดอ (Azima sarmentosa Benth) สามารถแยกสารบริสุทธิ์ได้ 3 ชนิด จากส่วนสกัดใบ คือ taraxerone, tarxerol และไตรเทอร์พีนอยด์ I และสารบริสุทธิ์ 7 ชนิด จากส่วนสกัดราก คือ ไตรเทอร์พีนอยด์ II, stigmasterol, 1H-indole-3-carboxaldehyde, 1-methoxy-indole-3-carboxaldehyde, 1-methoxy-indole-3-acetonitrile, 5-hydroxymethyl furfuraldehyde และ stigmasteryl-3-O-beta-D-glucopyranoside ซึ่งเป็นรายงานครั้งแรกเกี่ยวกับองค์ประกอบทางเคมีที่พบในพืชนี้ 1-methoxy-indole-3-carboxaldehyde และ 1-methoxy-indole-3-acetonitrile แสดงความเป็นพิษต่อไบรน์ชริมพ์ (Artemia salina Linn.) ด้วยค่า LC50 0.09 และ 9.24 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร ตามลำดับ นอกจากนี้ สารทั้งสองชนิดนี้รวมทั้ง 1H-indole-3-carboxaldehyde และไตรเทอร์พีนอยด์ II มีฤทธิ์เป็น antioxidant ด้วย
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 1999
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Chemistry
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/5375
ISBN: 9743327576
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
panya.pdf3.95 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.