Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/55787
Title: Cosmetic actives from rice husk
Other Titles: สารออกฤทธิ์สำหรับเครื่องสำอางจากแกลบ
Authors: Ilhum Tonsiripakdee
Advisors: Supason Wanichwecharungruang
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Science
Advisor's Email: psupason@chula.ac.th
Subjects: Rice hulls
Cosmetics
Antioxidants
Phenol oxidase
Bioactive compounds
แกลบ
เครื่องสำอาง
แอนติออกซิแดนท์
ฟีนอลออกซิเดส
สารออกฤทธิ์ทางชีวภาพ
Issue Date: 2006
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: In this work, rice husks from five strains of rice cultivar Chai-nat 1 (CN), Look Daeng Pattani (LD), Leb Nok Pattani (LN), Go Ko 1 (GK) and Jasmine (JM), were extracted and screened for biological activities including anti-tyrosinase, antioxidant and UV screening activity. The dichlormethane and ethylacetate crude extracts of CN possess potent radical scavenging effect, moderate inhibition effect toward tyrosinase, and some UV (290-400 nm) absorption property. The active compounds in CN crude extract were isolated by chromatographic techniques and identified as dipentyl phthalate (0.16% w/w yield) and 4-hydroxy-3-methoxycinnamaldehyde (0.22% w/w yield) by [superscript1]H and [superscript13]C NMR, IR and mass spectroscopy. Dipentyl phthalate showed inhibitory effect toward typrosinase while 4-hydroxy-3-methoxycinnamaldehyde exhibited strong antioxidant activity and UV screening activity. Anti-tyrosinase activity of dipentyl phthalate at concentration of 750 mug/ml was equivalent to that of reference kojic acid at concentration of 30 mug/ml. A 4-hydroxy-3methoxycinnamaldehyde possessed similar 2,2-diphenyl-l-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activity to that of the reference butylated hydroxytoluene (BHT). The IC[subscript50] values were 69.49 and 42.3 ug/ml for 4-hydroxy-3methoxycinnamaldehyde and BHT respectively. In addition, 4-hydroxy-3-methoxycinnamaldehyde possessed UVA absorption property with 339 nm and the molar absorptivity of 32,000 cm[superscript-1]M[superscript-1]. Furthermore, alkene and anthracene were also found in CN extract.
Other Abstract: ในงานวิจัยนี้ได้นำแกลบข้าวสายพันธุ์ชัยนาท 1 ลูกแดงปัตตานี เล็บนกปัตตานี กข 1 และ หอมมะลิ มาสกัด และตรวจกรองหาสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพต่างๆ จากส่วนสกัดหยาบ โดยฤทธิ์ทางชีวภาพที่มุ่งตรวจสอบครอบคลุมได้แก่ ฤทธิ์ต้านการทำงานของไทโรซิเนส ฤทธิ์ต้านการออกซิเดชันและฤทธิ์การกรองรังสียูวี พบว่าส่วนสกัดไดคลอโรมีเทน และส่วนสกัดเอทิลอะซิเตทของแกลบจากข่าวสายพันธุ์ชัยนาท 1 ให้ฤทธิ์ต้านการออกซิเดชันที่ดี และสามารถยับยั้งการทำงานของไทโรซิเนส นอกจากนี้ยังสามารถดูดกลืนรังสียูวีทั้งในช่วงยูวีเอ และยูวีบีได้ การแยกส่วนสกัดดังกล่าวด้วยเทคนิคโครมาโตกราฟีได้สารบริสุทธิ์ 2 ชนิด การหาสูตรโครงสร้างของทั้งสองโดยใช้วิธีทาง สเปกโตรสโกปี พบว่าคือ ไดเพนทิลฟทาเลท (คิดเป็น 0.16% โดยน้ำหนัก) และ 4-ไฮดรอกซี-3-เมทอกซีซิน นามาลดีไฮด์ (คิดเป็น 0.22% โดยน้ำหนัก) จากการทดสอบฤทธิ์ทางชีวภาพของสารบริสุทธิ์ทั้งสอง พบว่า ไดเพนทิลฟทาเลท มีฤทธิ์ต้านการทำงานของไทโรซิน ที่ความเข้มข้นน้อยที่สุด 750 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร ซึ่งเทียบเท่ากับสารมาตรฐานกรดโคจิกที่ความเข้มข้น 30 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร ในขณะที่ 4-ไฮดรอกซี-3-เมทอกซีซินนามาลดีไฮด์ แสดงฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) ได้ใกล้เคียงกับสารมาตรฐาน butylated hydroxytoluene (BHT) โดยมีค่า IC[subscript50] เท่ากับ 69.49 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร ในขณะที่ BHT ให้ค่า IC[subscript50] เป็น 42.3 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร นอกจากนี้สารดังกล่าวสามารถดูดกลืนรังสียูวีเอได้ โดยมีค่าสัมประสิทธิ์การดูดกลืนแสง (epsilon) เท่ากับ 32,000 ต่อเซนติเมตรต่อโมลาร์ ที่ความยาวคลื่นสูงสุดคือ 339 นาโนเมตร ในงานวิจัยนี้ยังพบสารในกลุ่มแอลคีน และแอนทราซีน ในส่วนสกัดจากแกลบด้วย
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2006
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Biotechnology
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/55787
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2006.1713
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2006.1713
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ilhum_to_front.pdf1.47 MBAdobe PDFView/Open
ilhum_to_ch1.pdf3.24 MBAdobe PDFView/Open
ilhum_to_ch2.pdf807.01 kBAdobe PDFView/Open
ilhum_to_ch3.pdf3.31 MBAdobe PDFView/Open
ilhum_to_ch4.pdf513.48 kBAdobe PDFView/Open
ilhum_to_back.pdf4.87 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.