Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/56564
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Chaiyo Chaichantipyuth | - |
dc.contributor.author | Tatsaneewan Faysoon | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences | - |
dc.date.accessioned | 2017-12-18T09:55:17Z | - |
dc.date.available | 2017-12-18T09:55:17Z | - |
dc.date.issued | 2006 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/56564 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc. in Pharm)--Chulalongkorn University, 2006 | en_US |
dc.description.abstract | The chemical and biological study of a methanolic extract prepared from the fruits of Sapindus rarak DC. Led to the isolation of sapindoside B and mukurozi-saponin E₁. Their structures were determined by interpretation of spectroscopic data (IR, MS, 1-D NMR and 2-D NMR). Sapindoside B and mukurozi-saponin E₁ showed the molluscicidal activity with 100% mortality at 7 ppm against Pomacea canaliculata after treating 72 h. and showed the LC₅₀ values at 4.34 and 4.28 ppm, respectively after treating 24 h. The MTT colorimetric assay for cytotoxic activity of Sapindoside B mukurozi-saponin E₁ showed moderate cytotoxicity against human gastric carcinoma (KATO-3) activity level with IC₅₀ values of 5.55 and 6.17 mug/ml, respectively. | en_US |
dc.description.abstractalternative | จากการศึกษาองค์ประกอบทางเคมีของผลมะคำดีควาย (Sapindus rarak DC.) สามารถสกัดแยกสารบริสุทธิ์จากสิ่งสกัดเมธานอลได้สารซาโปนินสองชนิด คือสาร Sapindoside B และ Mukurozi-saponin E₁ การพิสูจน์เอกลักษณ์และโครงสร้างทางเคมีของสารทั้งสองกระทำโดยการวิเคราะห์ข้อมูลทางสเปคโตรสโคปีจาก IR, MS, 1-D NMR และ 2-D NMR เมื่อนำสารประกอบที่แยกได้ทั้งสองมาทดสอบฤทธิ์ฆ่าหอยเชอรี่ (Pomacea canaliculata) พบว่าที่ระดับความเข้มข้น 7 มิลลิกรัมต่อลิตร ของสารทั้งสองมีผลทำให้หอยเชอรี่ตาย 100 เปอร์เซ็นต์ ภายใน 7 ชั่วโมง โดยสาร Sapindoside B แสดงความเป็นพิษต่อหอยเชอรี่ที่ระดับความเข้มข้น LC₅₀ ที่ 24 ชั่วโมง มีค่าเท่ากับ 4.34 มิลลิกรัมต่อลิตร และสาร Mukurozi-saponin E₁ แสดงความเป็นพิษต่อหอยเชอรี่ที่ระดับความเข้มข้น LC₅₀ ที่ 24 ชั่วโมง มีค่าเท่ากับ 4.28 มิลลิกรัมต่อลิตร และเมื่อนำสารประกอบที่แยกได้ทั้งสองมาทดสอบการยับยั้งเซลล์มะเร็งพบว่าสารทั้งสองมีฤทธิ์ปานกลางในการยับยั้งเซลล์มะเร็งกระเพาะอาหาร (KATO-3) โดยมีค่า IC₅₀ ที่ 5.55 และ 6.17 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร ตามลำดับ | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en_US |
dc.relation.uri | http://doi.org/10.14457/CU.the.2006.1989 | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | en_US |
dc.subject | Molluscicides | en_US |
dc.subject | Pesticides -- Toxicology | en_US |
dc.subject | Saponins | en_US |
dc.subject | Sapindus rarak | en_US |
dc.subject | Pomacea canaliculata -- Effect of pesticides on | en_US |
dc.subject | ยากำจัดหอย | en_US |
dc.subject | ยากำจัดศัตรูพืช -- พิษวิทยา | en_US |
dc.subject | ซาโปนินส์ | en_US |
dc.subject | มะคำดีควาย | en_US |
dc.subject | หอยเชอรี่ -- ผลกระทบจากยากำจัดศัตรูพืช | en_US |
dc.title | Molluscicidal activity of saponins from sapindus rarak fruits on pomacea canaliculata | en_US |
dc.title.alternative | ฤทธิ์ฆ่าหอยเชอรี่ของสารซาโปนินจากผลมะคำดีควาย | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | Master of Science in Pharmacy | en_US |
dc.degree.level | Master's Degree | en_US |
dc.degree.discipline | Pharmacognosy | en_US |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en_US |
dc.email.advisor | No information provided | - |
dc.identifier.DOI | 10.14457/CU.the.2006.1989 | - |
Appears in Collections: | Pharm - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
tatsaneewan_fa_front.pdf | 1.76 MB | Adobe PDF | View/Open | |
tatsaneewan_fa_ch1.pdf | 1.58 MB | Adobe PDF | View/Open | |
tatsaneewan_fa_ch2.pdf | 1.65 MB | Adobe PDF | View/Open | |
tatsaneewan_fa_ch3.pdf | 2.49 MB | Adobe PDF | View/Open | |
tatsaneewan_fa_ch4.pdf | 2.73 MB | Adobe PDF | View/Open | |
tatsaneewan_fa_ch5.pdf | 249.14 kB | Adobe PDF | View/Open | |
tatsaneewan_fa_back.pdf | 11.37 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.