Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/57345
Title: โครงการเทคโนโลยีการพัฒนาผลิตภัณฑ์มูลค่าเพิ่มจากผลผลิตทางการเกษตรและอาหาร : รายงานวิจัย
Other Titles: Technology for development of value added agricultural and food products
Authors: อาทิวรรณ โชติพฤกษ์
ประเสริฐ ภวสันต์
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิศวกรรมศาสตร์
Subjects: อะซิโตน
แอนติออกซิแดนท์
Acetone
Antioxidants
Issue Date: 2556
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: ในรายงานนี้ผู้วิจัยสรุปผลการทดสอบการสกัดสาระสำคัญสองชนิด ได้แก่ สารแอสตาแซนทินจากสาหร่ายเซลเดียว H.Pluvialis และสารประกอบฟินอลิกจากผลสมอไทย ในการสกัดสารแอสตาแซนทิน พบว่าตัวทำละลายอินทรีย์ที่เหมาะสมต่อการสกัดคืออะซิโตน และกระบสนการสกัดโดยใช้ไมโครเวฟร่วมในระหว่างการสกัดให้ผลได้ของสารสกัดสูงที่สุด สำหรับการสกัดสารประกอบฟินอลิกจากผลสมอไทย พบว่าตัวทำละลายผสมของน้ำ-เอทธานอล และน้ำ-พรอพอลีนไกลคอล มีความเหมาะสมต่อการสกัด และในระบบตัวทำละลายผสมดังกล่าว การทำให้เข้มข้นขึ้นของสารสกัดยังสามารถทำได้โดยใช้กระบวนการที่เรียกว่า sugaring out ซึ่งนับเป็นวิธีที่ปลอดภัยต่อสิ่งแวดล้อมและผู้บริโภค
Other Abstract: This report summarizes the results of extraction of two important plant derived compounds such as astaxanthin from unicellular microalgae, H. pluvialis, and phenolic compunds from fruits of T. chebula. The appropriate solvent for astaxanthin extraction was found to be acetone and the technique that gave the highest extraction yield was microwave assisted extraction. For extraction of total phenolics from T. chebula, water-EtOH and water-propylene glycol were found to be appropriate solvent systems which also allow sugaring out concentration of the compounds to be possible. The sugaring out concentration process is considered benign to human and environment.
Description: โครงการส่งเสริมการทำงานวิจัยเชิงลึกในสาขาวิชาที่มีศักยภาพสูง
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/57345
Type: Technical Report
Appears in Collections:Eng - Research Reports

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Artiwan Sh_b19343449.pdf2.7 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.