Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/59257
Title: Antioxidant activity of seed coat extracts from Tamarind cultivars and topical preparation
Other Titles: ฤทธิ์ต้านออกซิเดชันของสารสกัดเปลือกเมล็ดมะขามต่างสายพันธุ์และยาเตรียมใช้เฉพาะที่
Authors: Waleewan Eaknai
Advisors: Sunanta Pongsamart
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences
Advisor's Email: sunanta.po@chula.ac.th
Subjects: Antioxidant
Tamarinds -- Seeds
แอนติออกซิแดนท์
สารยับยั้ง
มะขาม -- เมล็ด -- สารสกัด
Issue Date: 2010
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: Antioxidant and preliminary studied of antibacterial activity of tamarind seed coat extracts (TSCEs) were evaluated. Three tamarind cultivars, Tamarindus indica L. "Priao", "Srichomphu" and "Sithong-nak" were collected from Nakhon-Ratchasima Province. The seed coat of each cultivar was extracted by two solvent extraction systems. Solvent in System 1 was 70% ethanol, followed with chloroform and then ethyl acetate, respectively and solvent in System 2 was 70% ethanol and washed out lipid with chloroform. The extracts were dried to powder of TSCE. Higher percent yield of TSCEs at 54-62% in System 2 was obtained compared with TSCEs (15-18%) in System 1. Chemical analyses of the total phenolic compounds, tannin and proanthocyanidin were examined. HPLC technique was used for chemical fingerprint identification of TSCEs. HPLC chromatograms of TSCE of the 3 tamarind cultivars showed the similar pattern of peaks including peaks identical with reference standard (+)-catechin, procyanidin B2 and (-)-epicatechin. Antioxidant activity of TSCEs was evaluated by DPPH radical scavenging, reducing power, hydroxyl radical scavenging and anti-lipid peroxidation assays. Vitamin C and BHA were used as positive control. The EC50 values for TSCEs by each assay were determined. The results showed that TSCEs of the three tamarind cultivars possessed high antioxidant activity compared with the positive control. Antibacterial activity of TSCEs was preliminary studied against Staphylococcus aureus ATCC 6538P and Escherichia coli ATCC 25922 by broth microdilution method. MIC and MBC values against S. aureus for TSCEs were 0.39-1.5 mg/ml and 1.56-3.12 mg/ml, respectively; and against E. coli were 3.12-6.25 mg/ml and ?25 mg/ml, respectivel. TSCE of Tamarindus indica "Priao" in System 2 was used to develop a preparation of TSCE cream for topical application. TSCE creams with 100, 300, 500 mg TSCE/100 g cream were successfully developed. Antioxidant activity of TSCE cream products was evaluated by DPPH radical scavenging assay. The result showed that TSCE creams possessed high percentage of scavenging activity in comparison with vitamin C and TSCE reference.
Other Abstract: ทำการตรวจสอบฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและศึกษาเบื้องต้นของฤทธิ์ต้านแบคทีเรียของสารสกัดเปลือกเมล็ดมะขาม (TSCEs) ที่สกัดจาก Tamarindus indica L. สามสายพันธุ์ คือ พันธุ์ "เปรี้ยว", "ศรีชมพู" และ "สีทองหนัก" จากจังหวัดนครราชสีมาโดยนำเปลือกเมล็ดมะขามแต่ละสายพันธุ์มาสกัดด้วยตัวทำละลายแตกต่างกัน 2 ระบบ ระบบที่ 1 ใช้ 70% เอทานอล ตามด้วยคลอโรฟอร์มและเอทิลอะซิเตตตามลำดับ ในระบบที่ 2 ใช้ 70% เอทานอล และกำจัดไขมันด้วยคลอโรฟอร์ม นำสารสกัดไประเหยแห้งได้เป็นผง ให้สารสกัดคิดเป็นเปอร์เซนต์ เท่ากับ 54-62% จากการสกัดในระบบ 2 ซึ่งมากกว่าการสกัดระบบที่ 1 ที่ได้ 15-18% ได้ตรวจสอบหาสารสำคัญ total phenolic compounds, tannin และ proanthocyanidin ด้วยวิธีทางเคมี และใช้เทคนิค HPLC พิสูจน์เอกลักษณ์ลายพิมพ์นิ้วมือทางเคมีของ TSCEs ได้ผลที่แสดงให้เห็นรูปแบบของพีคที่คล้ายกัน รวมทั้งพีคที่ตรงกับสารมาตรฐาน (+)-catechin, procyanidin B2 และ (-)-epicatechin ได้ทดสอบฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของ TSCEs ด้วยวิธีวิเคราะห์ DPPH radical scavenging, reducing power, hydroxyl radical scavenging และ anti-lipid peroxidation assays โดยใช้วิตามินซี และ BHA เป็นสารมาตรฐานควบคุมบวก วิเคราะห์หาค่า EC50 ของ TSCEs จากมะขามทั้งสามสายพันธุ์ปลูก จากวิธีวิเคราะห์ดังกล่าวแสดงให้เห็นว่า TSCEs มีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระสูงเมื่อเทียบกับสารมาตรฐานควบคุมบวก การทดสอบเบื้องต้นของฤทธิ์ต้านแบคทีเรียของ TSCEs ต่อเชื้อ Staphylococcus aureus ATCC 6538P และ Escherichia coli ATCC 25922 ด้วยวิธี broth microdilution assay ค่า MIC และ MBC ของ TSCEs มีค่าเท่ากับ 0.39-1.5 มก./มล. และ 1.56-3.12 มก./มล. ตามลำดับเมื่อทดสอบกับ S. aureus และมีค่า 3.12-6.25 มก./มล. และ ?25 มก./มล. ตามลำดับเมื่อทดสอบกับ E. coli การนำ TSCE จากมะขามพันธุ์ "เปรี้ยว" สกัดด้วยตัวทำละลายในระบบ 2 ไปพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์ครีมสำหรับใช้ภายนอก โดย TSCE creams ที่เตรียมได้สำเร็จประกอบด้วย 100, 300, 500 มก. ของ TSCE/ครีม 100 กรัม ได้ตรวจสอบฤทธิ์ต้านอนุมูลิสระของผลิตภัณฑ์ TSCE cream ที่เตรียมได้ด้วยวิธี DPPH radical scavenging assay พบว่า TSCE cream มีฤทธิ์ scavenging activity สูงเมื่อเทียบกับวิตามินซีและสารสกัด TSCE
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2010
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Biomedicinal Chemistry
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/59257
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2010.679
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2010.679
Type: Thesis
Appears in Collections:Pharm - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Waleewan Eaknai.pdf1.7 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.