Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/60875
Title: | Chemical constituents and bioactivities of the leaves and stems of pseuduvaria fragrans |
Other Titles: | องค์ประกอบทางเคมีและฤทธิ์ทางชีวภาพของใบและลำต้นสังหยูหอม |
Authors: | Wongvarit Panidthananon |
Advisors: | Kittisak Likhitwitayawuid Boonchoo Sritularak |
Other author: | Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences |
Subjects: | Pseuduvaria fragrans Plant bioactive compounds สังหยูหอม (พืช) สารออกฤทธิ์ทางชีวภาพจากพืช |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Chulalongkorn University |
Abstract: | Chemical investigation of the leaves and stems of Pseuduvaria fragrans resulted in the isolation of seven pure compounds, including a new benzophenone C-glycoside named pseuduvarioside and six known compounds comprising (-)-guaiol, (+)-isocorydine, cyathocaline, isoursuline, N-trans-feruloyltyramine and N-trans-coumaroyltyramine. The structure determination of the isolated compounds was carried out by analysis of their UV, HRS-ESI-MS and NMR data in comparison with previously reported values. All the isolates were evaluated for their α-glucosidase inhibitory activity. Only N-trans-feruloyltyramine and N-trans-coumaroyltyramine exhibited strong activity with IC50 values of 3.58 µM and 0.58 µM, respectively, as compared with the drug acarbose (IC50 985.6 µM). Kinetic studies with Lineweaver-Burk plot analysis revealed that N-trans-feruloyltyramine and N-trans-coumaroyltyramine were uncompetitive inhibitors of this enzyme. This study is the first report of the chemical constituents and α-glucosidase inhibitory activity of P. fragrans. |
Other Abstract: | จากการศึกษาองค์ประกอบทางเคมีจากใบและลำต้นของสังหยูหอม สามารถแยกสารบริสุทธิ์ได้ 7 ชนิด ได้แก่ สารใหม่ 1 ชนิด คือ pseuduvarioside ซึ่งมีโครงสร้างเป็น benzophenone C-glycoside และสารที่เคยมีรายงานมาแล้ว 6 ชนิด คือ (-)-guaiol, (+)-isocorydine, cyathocaline, isoursuline, N-trans-feruloyltyramine และ N-trans-coumaroyltyramine ซึ่งพิสูจน์โครงสร้างทางเคมีของสารที่แยกได้โดยอาศัยการวิเคราะห์ข้อมูล UV, HRS-ESI-MS และ NMR เปรียบเทียบกับข้อมูลของสารที่เคยรายงานมาแล้ว เมื่อทดสอบฤทธิ์ยับยั้งเอนไซม์แอลฟากลูโคซิเดสของสารที่แยกได้ทั้งหมดพบว่าสาร N-trans-feruloyltyramine และ N-trans-coumaroyltyramine มีฤทธิ์แรงในการยับยั้งเอนไซม์แอลฟากลูโคซิเดส โดยมีค่าความเข้มขันที่สามารถยับยั้งเอนไซม์แอลฟากลูโคซิเดสได้ร้อยละ 50 (IC50) คือ 3.58 และ 0.58 ไมโครโมลาร์ตามลำดับ เมื่อเปรียบเทียบกับยา acarbose เมื่อศึกษาข้อมูลจลนพลศาสตร์ของโดยการวิเคราะห์รูปกราฟตามวิธีการของ Lineweaver-Burk พบว่า N-trans-feruloyltyramine และ N-trans-coumaroyltyramine เป็นตัวยับยั้งแบบ uncompetitive ต่อเอนไซม์นี้ งานวิจัยนี้เป็นการรายงานองค์ประกอบทางเคมีและฤทธิ์การยับยั้งเอนไซม์แอลฟากลูโคซิเดสของสังหยูหอมเป็นครั้งแรก |
Description: | Thesis (Ph.D.)--Chulalongkorn Universiy, 2017 |
Degree Name: | Doctor of Philosophy |
Degree Level: | Doctoral Degree |
Degree Discipline: | Pharmacognosy |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/60875 |
URI: | http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2017.441 |
metadata.dc.identifier.DOI: | 10.58837/CHULA.THE.2017.441 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Pharm - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
5576453033.pdf | 7.11 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.