Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/64228
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorพิชญดา เกตุเมฆ-
dc.contributor.advisorสุภาภรณ์ นพคุณดิลกรัตน์-
dc.contributor.advisorขนิษฐา ธนานุวงศ-
dc.contributor.advisorธีรนันท์ เจนจรัสสกุล-
dc.contributor.authorปกรณ์สิทธิ์ พ่วงโต-
dc.contributor.authorพลอยภัสสร พันธ์ขอ-
dc.contributor.authorสุรีย์พร คำแพง-
dc.contributor.otherจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์-
dc.date.accessioned2020-02-25T02:20:29Z-
dc.date.available2020-02-25T02:20:29Z-
dc.date.issued2561-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/64228-
dc.descriptionโครงงานเป็นส่วนหนึ่งของการศึกษาตามหลักสูตรปริญญาวิทยาศาสตรบัณฑิต สาขาวิชาเทคโนโลยีทางภาพและการพิมพ์ คณะวิทยาศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย ปีการศึกษา 2561en_US
dc.description.abstractเครื่องหมายบ่งบอกวันเดือนปีที่ผลิต และวันหมดอายุที่กำกับไว้บนบรรจุภัณฑ์สินค้านั้นเป็นการคาดคะเนวันหมดอายุของสินค้าภายใต้การเก็บรักษาในสภาวะที่ควบคุม หากสินค้าไม่ได้ถูดจัดเก็บไว้ในสภาวะนั้น วันหมดอายุที่ระบุบนบรรจุภัณฑ์จะไม่สอดคล้องกับความสดของอาหารที่บรรจุ ในโครงการนี้จึงจะศึกษาและพัฒนาแถบสีวัดความสดของอาหารโดยตรง โดยใช้สารให้สีธรรมชาติที่สกัดจากเปลือกองุ่น ชื่อว่าแอนโทไซยานิน โดยนำมาทำเป็นสารเคลือบเพื่อเคลือบกระดาษและทำเป็นหมึกพิมพ์ระบบเฟล็กโซกราฟี สารเคลือบถูกผลิตโดยผสมสารให้สีจากเปลือกองุ่นกับพอลิไวนิลอัลกาฮอล์ และน้ำ ตามสัดส่วนการทดลองแบบซิมเพล็กแลตทิส ทั้งหมด 7 ส่วนผสมที่ต่างกัน สำหรับหมึกพิมพ์เฟล็กโซกราฟี ได้ผสมสารให้สีจากเปลือกองุ่นกับสารเคลือบผิวฐานน้ำรุ่น W8930 และ NN238307 โดยพิจารณาปริมาณของสารสีที่ใช้ผสมจากความเข้มสีและการพิมพ์ติดบนฟิล์มด้านพอลิโพรพิลีน สารเคลือบและหมึกพิมพ์ถูกนำมาทดสอบการเปลี่ยนแปลงของสีเมือได้รับ แก๊สกลุ่มเอมีน ซึ่งเนื้อปลาทะเลเมื่อเกิดการเน่าเสียจะปล่อยแก๊สกลุ่มเอมีนออกมา แถบสีที่เตรียมไว้จะถูกติดลงบนฟิล์มพลาสติกที่ใช้สำหรับบรรจุอาหาร ปิดผนึกเข้ากับถาดบรรจุอาหาร ที่ด้านในบรรจุสารละลายแอมโนเนียแช่ไว้ในตู้เย็นแล้วนำออกมาวัดสีทุก 30 นาที เป็นเวลา 4 ชั่วโมง พบว่า การเปลี่ยนสีของแถบสีที่ได้จากการเคลือบและการพิมพ์สัมพันธ์กับเวลาและความเข้มข้นของแอมโมเนีย ค่าความต่างสี dEab ระหว่างแถบสีก่อนได้รับไอระเหยจากแอมโมเนียและหลังได้รับไปเป็นเวลา 30 ถึง 240 นาที จะเพิ่มขึ้นเมื่อเวลานานขึ้นและเมื่อความเข้มข้นของแอมโนเนียเพิ่มขึ้นen_US
dc.description.abstractalternativeManufactured and/or expired date on packaging is used for estimating the expired date of product under controlled condition. If the packaged product is stored in different condition as specified on the package, the expired date is invalid and the freshness of the product will not relate to the expired date. Our project is aimed to study and develop color label that directly indicate freshness of product. Natural dye from grape peel (Brenntag AC 12r WSP) called Anthocyanin was used to produce coating for paper and flexographic ink for printing on polypropylene (PP) layer in our experiment. Seven coating formulations were mixed according to simplex lattice design using 3 components: natural dye, polyvinyl alcohol (PVA) and water and were coated on filter paper. Two formulations of printing ink were mixed using natural dye plus water based varnish W8930 and natural dye plus water based varnish NN238307 and printed on the PP-multilayer film. The criteria of choosing amount of dye were color strength and printability of the ink on PP. The coatings on paper and printing inks on PP were testes their color changes when they were exposed to ammonia vapor. In fish, ammonia gas is released from gills as a metabolic waste from protein breakdown. The prepared paper color label obtained from coating were attached on the PP-multilayer film and glued the film on plastic tray containing ammonia solution. The printed PP-multilayer film was directly glued on the same type of plastic tray. Later, both were kept in the refrigerator (2-7 degrees C) The concentrations of ammonia were 0.5, 1.0, 5.0 and 10 mM. The color measurement of color label was carried out, every 30 min until 240 min, before and after keeping in the refrigerator. It was found that the change of color, indicating by CIE 1976 color difference, increased with time and concentration for both types of color label.en_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัยen_US
dc.rightsจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัยen_US
dc.titleการพัฒนาแถบสีจากสารให้สีในเปลือกองุ่นเพื่อบ่งชี้ความไวต่อด่างen_US
dc.title.alternativeDevelopment of a color strip from colorants in grape for alkali indicatoren_US
dc.typeSenior Projecten_US
dc.email.advisorPichayada.K@Chula.ac.th-
dc.email.advisorSupaporn.N@Chula.ac.th-
dc.email.advisorKanitha.T@Chula.ac.th-
dc.email.advisorTheeranun.J@Chula.ac.th-
Appears in Collections:Sci - Senior Projects

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pakornsit_P_Se_2561.pdf3.76 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.