Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/64363
Title: การสกัดระดับจุลภาคด้วยของเหลวแบบกระจายเพื่อวิเคราะห์แคดเมียมปริมาณน้อยในอาหาร
Other Titles: Dispersive liquid-liquid microextraction for analysis of trace cadmium in foods
Authors: ปาณิสรา สิงหเสนี
Advisors: ศิริพัสตร์ ไชยันต์
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์
Advisor's Email: Siripastr.ja@Chula.ac.th
Issue Date: 2561
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: แคดเมียมที่อยู่ในสิ่งแวดล้อมสามารถปนเปื้อนสู่อาหารได้ งานวิจัยนี้จึงได้พัฒนาวิธีการสกัดเพื่อการตรวจวัดแคดเมียมด้วยเทคนิคการสกัดระดับจุลภาคด้วยวัฏภาคของเหลวแบบกระจายตัว (DLLME) และทำการตรวจวัดสารประกอบเชิงซ้อนระหว่างแคดเมียมและ 1,5-Diphenylcarbazide (DPC) ด้วยเทคนิค UV-visible spectrophotometry ผู้วิจัยได้ศึกษาภาวะที่ส่งผลต่อการสกัดเพื่อให้ได้ประสิทธิภาพการสกัดสูงสุดได้แก่ ชนิดตัวทำละลายสกัดและตัวทำละลายกระจายตัว อัตราส่วนของตัวทำละลายสกัดและตัวทำละลายกระจายตัว ปริมาณของ 1,5-Diphenylcarbazide และเวลาในการสกัด ภาวะการสกัดที่เหมาะสมได้ค่าการเพิ่มความเข้มข้นที่ 16.4 และมีค่าประสิทธิภาพการสกัด 82.1%
Other Abstract: Cadmium presents in the environment can contaminate foods. This study aimed to develop an efficient extraction method for cadmium using dispersive liquid-liquid microextraction (DLLME) combined with UV-visible spectrophotometry. Parameters affecting the extraction efficiency were optimized including types of extraction solvent and disperser solvent, concentration of 1,5-diphenylcarbazide (complexing agent), volume of extraction solvent and disperser solvent, and extraction time. The optimum condition provided 16.4 folds enrichment with 82.1% extraction efficiency.
Description: โครงงานเป็นส่วนหนึ่งของการศึกษาตามหลักสูตรปริญญาวิทยาศาสตรบัณฑิต สาขาวิชาเคมี คณะวิทยาศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย ปีการศึกษา 2561
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/64363
Type: Senior Project
Appears in Collections:Sci - Senior Projects

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Panisara_S_Se_2561.pdf1.21 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.