Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/64608
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Supatra Srichairat | - |
dc.contributor.advisor | Laddawal Phivthong-ngam | - |
dc.contributor.advisor | Sumonlya Kanchanapanaka | - |
dc.contributor.author | Watcharaporn Auttapongpaiboon | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Graduate School | - |
dc.date.accessioned | 2020-04-03T17:01:19Z | - |
dc.date.available | 2020-04-03T17:01:19Z | - |
dc.date.issued | 2002 | - |
dc.identifier.issn | 9741732112 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/64608 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2002 | en_US |
dc.description.abstract | Pueraria mirifica (White Kwao Keur) is an indigenous herb of Thailand which possess estrogenic-like activity. Experiments were designed to study the effects of p. mirifica on lipid profile and endothelium-dependent vascular response in hypercholesterolemic rats and ovariectomized rabbits. Part 1: 30 male Wistar rats were randomly assigned to three groups. The rats were fed normal diet serve as control group. The other 2 groups, rats were fed diet containing 1% cholesterol (cholesterol group) and 1% cholesterol supplemented with p. mirifica 100 mg/kg/day (cholesterol+p. mirifica group). After 90 days, blood samples were obtained for the evaluation of total cholesterol, triglyceride, HDL-C and LDL-C. The aortas were removed, cut into ring and measured for isometric tension. Total cholesterol, LDL-C, HDL-C and triglyceride were significantly decreased in the cholesterol+P. mirifica group compared with cholesterol group (p<0.05). In addition, supplementation with 100 mg/kg/day P. mirifica significantly improved HDL/LDL ratio. There was no significant different in the contraction response to noradrenaline (10-9 to 10-4 M) in all experimental groups. The endothelium-dependent relaxation to acetylcholine (10-9 to 10-4 M) was impaired in the cholesterol group and restored in cholesterol+P. mirifica group, whereas, endothelium-independent relaxation to sodium nitroprusside (10~9 to 10‘4 M) was not significantly different between all experimental groups. Part 2 : 20 ovariectomized (OVX) rabbits were randomly assigned to four groups. The normal rabbits were orally administered with double distilled water. The other 3 groups, OVX rabbits were orally administered with double distilled water (ovariectomized group), 17 β -estradiol 4 mg/kg/day (OVX+Estrogen group) and P. mirifica 100 mg/kg/day (OVX+P.mirifica group). Blood sample were obtained every 4 week for analysis of blood biochemistry and serum lipid parameters. After 90 days, the aortas were measured for vascular function and pathologic examination of endothelial cell. Total cholesterol, LDL-C,HDL-C and triglyceride were not significantly different between all group. There was no significant different in the contraction response to NA and the endothelium-independent relaxation to SNP, whereas, endothelium-dependent relaxation to Ach was impaired in ovariectomized group and improved in OVX+Estrogen and OVX+P. mirifica group. Maintained pathologic of endothelial in OVX+Estrogen group and OVX+P. mirifica group as control. In contrast, vessel from cholesterol group demonstrated a loss of endothelial cell. Adherent of a large number of WBC are clustered on the surface of the endothelium. These results indicated that p. mirifica had beneficial effects on cardiovascular system in cholesterol-fed rats by cholesterol lowering effect and maintained endothelial cell and vascular function in OVX rabbits. | - |
dc.description.abstractalternative | กวาวเครือขาว (Pueraria mirifica) เป็นสมุนไพรพื้นบ้านของประเทศไทย ที่สามารถแสดงฤทธิ์คล้ายเอสโตรเจนได้ ในการศึกษานี้จึงมุ่งศึกษาผลของกวาวเครือขาวต่อการเปลี่ยนแปลงของระดับไขมัน และผลต่อการทำงานของหลอดเลือดแดงใหญ่ โดยกลไกการคลายตัวที่ต้องอาศัยการทำงานของเซลล์บุผนังหลอดเลือดในหนูขาวที่ได้รับอาหารคอเลสเตอรอลสูงและกระต่ายที่ได้รับการผ่าดัดเอารังไข่ออก โดยส่วนที่ 1 ทำการศึกษาในหนูขาวเพศผู้ 30 ตัว ทำการสุ่มจัดเป็น 3 กลุ่ม กลุ่มละ 10 ตัว ดังนี้ กลุ่มที่1 จัดให้ได้รับอาหารปกติเป็นกลุ่ม Control กลุ่มที่ 2ให้อาหารที่มีคอเลสเตอรอลสูงเป็นกลุ่ม Cholesterol และกลุ่มที่ 3 ให้อาหารที่มีคอเลสเตอรอลสูง และกวาวเครือขาวขนาด 100 mg/kg/day หลังจากทำการทดลองเป็นเวลา 90 วัน ทำการเก็บตัวอย่างเลือดเพื่อวิเคราะห์หาระดับคอเลสเตอรอล, ไตรกลีเซอไรด์ , high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) และ low density lipoprotein cholesterol (LDL-C) ส่วนหลอดเลือดนำไปศึกษาผลการหดและคลายตัว ผลการทดลองพบว่า กลุ่มที่ได้รับกวาวเครือขาวมีระดับคอเลสเตอรอล,ไตรกลีเซอไรด์, HDL-C และ LDL-C ลดลงแตกต่างจากกลุ่มที่ได้รับอาหารที่มีคอเลสเตอรอลสูงอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ นอกจากนี้กลุ่มที่ได้รับกวาวเครือขาวยังมีอัตราส่วนของ HDL-C/LDL-C ดีขึ้น ผลการทำงานของหลอดเลือดพบว่าไม่มีความแตกต่างในการหดตัวเมื่อทดสอบด้วย noradrenaline (NA) และการคลายตัวแบบที่ไม่ต้องอาศัยการทำงานของเชลล์บุผนังหลอดเลือด เมื่อทดสอบด้วย sodium nitroprusside (SNP) แต่พบว่าการคลายตัวของหลอดเลือดแบบที่ต้องอาศัยการทำงานเซลล์บุผนังหลอดเลือดของกลุ่มที่ได้รับอาหารคอเลสเตอรอลลดลง ขณะที่กลุ่มที่ได้รับกวาวเครือขาวร่วมด้วยมีการทำงานของหลอดเลือดดีขึ้นเมือทดสอบด้วย acetylcholine (Ach) ในส่วนที่ 2 ทำการศึกษาในกระต่ายที่ถูกผ่าตัดเอารังไข่ออก โดยกลุ่มที่1 ทำการทดลองใน กระต่ายปกติเพศเมียจัดเป็นกลุ่มควบคุม กลุ่มอื่น ๆ ทำการศึกษาในกระต่ายที่ถูกผ่าตัดเอารังไข่ออก บริหารยาโดยวิธีรับประทาน ซึ่งกลุ่มที่ 2 ให้น้ำกลั่นเป็นกลุ่ม ovariectomized กลุ่มที่ 3 ให้ 17β -estradiol ขนาด 4 mg/kg/day เป็นกลุ่ม OVX+Estrogen และกลุ่มที่ 4 ให้กวาวเครือขาวขนาด 100 mg/kg/day เป็นกลุ่ม OVX+P. mirifica ทำการเก็บตัวอย่างเลือดเพื่อวิเคราะห์หาระดับไขมันต่าง ๆ เช่นกัน ทุก ๆ 4 สัปดาห์ หลังจาก 90 วัน ทำการศึกษาผลการทำงานของหลอดเลือดและลักษณะทางกายภาพของเซลล์บุผนังหลอดเลือด ผลการทดลองพบว่าระดับคอเลสเตอรอล, ไตรกลีเซอร์ไรด์, HDL-C และ LDL-C ไม่มีความแตกต่างกันทางสถิติผลการหดตัวของหลอดเลือดเมื่อทดสอบด้วย NA และผลการคลายตัวของหลอดเลือด เมื่อทดสอบด้วย SNP ไม่มีความแตกต่างทาง สถิติเช่นกัน ขณะที่ผลการคลายตัวในแบบที่ต้องอาศัยการทำงานของเซลล์บุผนังหลอดเลือดกลุ่ม OVX+Estrogen และ OVX+P.mirifica แตกต่างอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติกับกลุ่มที่ไม่ได้รับยา นอกจากนึกลุ่ม OVX+Estrogen และ OVX+P. mirifica มีโครงสร้างของเชลล์บุผนังหลอดเลือดสมบูรณ์ไม่แตกต่างจากกลุ่มควบคุม ในขณะที่กระต่ายในหลุ่มที่ถูกผ่าตัดเอารังไข่ออกและไม่ ได้รับยามีจำนวนเซลล์บุผนังหลอดเลือดลดลง และมีการสะสมของเม็ดเลือดขาวปรากฎขึ้น ผลการทดลองนี้แสดงให้เห็นว่ากวาวเครือขาวมีผลดีต่อระบบหลอดเลือดและหัวใจ ในสัตว์ทดลองที่ได้รับอาหารที่มีคอเลสเตอรอลสูง โดยลดระดับคอเลสเตอรอล, ไตรกลีเซอไรด์ และ LDL-C และปกป้องการทำงานของหลอดเลือดในกระต่ายที่ถูกผ่าตัดเอารังไข่ออกได้ | - |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en_US |
dc.rights | Chulalongkorn University | en_US |
dc.subject | White Kwao Keur | en_US |
dc.subject | Pueraria mirifica | en_US |
dc.subject | Cholesterol | en_US |
dc.subject | Aorta | en_US |
dc.subject | กวาวเครือขาว | en_US |
dc.subject | หลอดเลือดแดง | en_US |
dc.subject | โคเลสเตอรอล | en_US |
dc.subject | หนูขาว | en_US |
dc.subject | กระต่าย | en_US |
dc.title | Effects of Pueraria mirifica on isolated aorta in high cholesterol-fed rats and ovariectomized rabbits | en_US |
dc.title.alternative | ผลของกวาวเครือขาว (Pueraria Mirifica) ต่อการทำงานของหลอดเลือดแดงใหญ่ที่แยกออกจากกายของหนูขาวที่ได้รับอาหารที่มีคอเลสเตอรอลสูง และกระต่ายที่ผ่าตัดเอารังไข่ออก | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | Master of Science in Pharmacy | en_US |
dc.degree.level | Master's Degree | en_US |
dc.degree.discipline | Pharmacology | en_US |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en_US |
dc.email.advisor | Supatra.S@Chula.ac.th | - |
dc.email.advisor | Laddawal@swu.ac.th | - |
dc.email.advisor | No information Provided | - |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Watcharaporn_au_front_p.pdf | Cover Abstract and table of content | 853.5 kB | Adobe PDF | View/Open |
Watcharaporn_au_ch1_p.pdf | Chapter 1 | 656.51 kB | Adobe PDF | View/Open |
Watcharaporn_au_ch2_p.pdf | Chapter 2 | 1.33 MB | Adobe PDF | View/Open |
Watcharaporn_au_ch3_p.pdf | Chapter 3 | 860.7 kB | Adobe PDF | View/Open |
Watcharaporn_au_ch4_p.pdf | Chapter 4 | 1.41 MB | Adobe PDF | View/Open |
Watcharaporn_au_ch5_p.pdf | Chapter 5 | 753.09 kB | Adobe PDF | View/Open |
Watcharaporn_au_back_p.pdf | References and Appendix | 1.75 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.