Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/65759
Title: ผลของฟอสฟอรัสต่อการผลิตน้ำมันและปริมาณ palmitoleic acid ในน้ำมันของยีสต์ Cyberlindnera subsfficiens NG 8.2
Other Titles: Effect of phosphorus on oil production of Cyberlindnera subsfficiens NG 8.2 and its palmitoleic acid content
Authors: ณิชากร อมรบุญชัย
Advisors: อัญชริดา สวารชร
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์
Advisor's Email: Ancharida.S@Chula.ac.th
Issue Date: 2561
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: Cyberlindnera subsufficiens NG 8.2 เมื่อแขวนลอยในอาหารผลิตน้ำมันที่มีคาร์บอนสูงแต่ไนโตรเจนต่ำ ซึ่งปราศจากฟอสฟอรัส เป็นเวลา 6 วัน ได้ผลผลิตน้ำมันสูงสุดอยู่ที่ 0.87 กรัม/ลิตร เซลล์สะสมน้ำมัน 13.3880 % (กรัม/กรัมน้ำหนักเซลล์แห้ง) การปรับด่างเกินไฮโดรไลเสตแป้งมันสำปะหลังด้วย Ca(OH)₂ ทำให้ยีสต์ Cyberlindnera subsufficiens NG 8.2 เจริญดีขึ้น การผลิตและสะสมน้ำมันในไฮโดรไลเสตของแป้งมันสำปะหลังสูงขึ้นเมื่อเติม KH₂PO₄ 0.05 กรัม/ลิตร ได้ผลผลิตน้ำมันเพิ่มจาก 1.68 เป็น 1.99 กรัม/ลิตร ปริมาณน้ำมันสะสมในเซลล์เพิ่มจาก 17.73 เป็น 20.30 % (กรัม/กรัมของน้ำหนักเซลล์แห้ง)
Other Abstract: Cyberlindnera subsfficiens NG 8.2 resuspended in lipid production medium containing high carbon, low nitrogen without phosphorous supplementation for 6 day gave maximum oil yield 0.87 g/l and oil content 13.39 % (g/g, dry cell weight). Detoxification of starch hydrolysate by Ca(OH)₂ increased growth of the Cyberlindnera subsfficiens NG 8. . Addition of KH₂PO₄ 0.05 g/l into cassava starch hydrolysate increased oil yield from 1.68 to 1.99 g/l and oil content from 17.73 to 20.3 % (g/g, dry cell weight).
Description: โครงงานเป็นส่วนหนึ่งของการศึกษาตามหลักสูตรปริญญาวิทยาศาสตรบัณฑิต ภาควิชาจุลชีววิทยา. คณะวิทยาศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย ปีการศึกษา 2561
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/65759
Type: Senior Project
Appears in Collections:Sci - Senior Projects

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nichakorn A_Se_2561.pdf1.41 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.