Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/6801
Title: | Accumulation of organochlorine insecticide residues in food chain of fish at Khlong 7, Rangsit agricultural area, Pathum Thani province |
Other Titles: | การสะสมของสารฆ่าแมลงกลุ่มออร์กาโนคลอรีนในห่วงโช่อาหารของปลา ณ คลอง 7 พื้นที่เกษตรกรรมรังสิต จังหวัดปทุมธานี |
Authors: | Juthasiri Rohitrattana |
Advisors: | Kumthorn Thirakhupt Pakorn Varanusupakul |
Other author: | Chulalongkorn University. Graduate School |
Advisor's Email: | kumthorn@sc.chula.ac.th pakorn.v@chula.ac.th |
Subjects: | Pesticides -- Environmental aspects Organochlorine compounds Fishes -- Effect of insecticides on |
Issue Date: | 2005 |
Publisher: | Chulalongkorn University |
Abstract: | Fifty species of fish were collected during June 2004 to May 2005 at Khlong 7, Rangsit, Pathum Thani Province. Forty-two species were analyzed for accumulation and biomagnification of organochlorine (OC) insecticide residues. The compounds were [Sigma]BHC (alpha, beta, gamma and delta-BHC) [Sigma]Heptachlor (heptachlor and heptachlor epoxide), [Sigma]Endrin (endrin and endrin aldehyde), [Sigma]DDT (p,p'-DDE, p,p'-DDD and p,p'-DDT), [Sigma]Endosulfan (endosulfan I, endosulfan II and endosulfan sulfate), aldrin, dieldrin and methoxychlor. The major compounds detected in the fillets were [Sigma]DDT (<0.04-48.26 ppb) and [Sigma]Endosulfan (0.44-49.18 ppb), followed by [Sigma]Heptachlor (<0.02-26.51 ppb), [Sigma]BHC (<0.05-20.76 ppb), [Sigma]Endrin (<0.02-14.73 ppb), Dieldrin (<0.03-13.22 ppb), Methoxychlor (<0.02-13.18 ppb) and Aldrin (<0.02-9.88 ppb), respectively. [Sigma]DDT and [Sigma]Endosulfan concentrations in fillets increased with fish total bodylength. Biomagnification factor (BMF) values were 1.61-2.27 for [Sigma]DDT and 4.19-8.80 for [Sigma]Endosulfan from primary consumers, herbivorous and detritivorous fish to the top predatory fish. Based on the Thai and FAO/WHO maximum residue limits (MRLs), all OC residue concentrations were beloow the levels that have been suggested to cause the adverse effects on human and wildlife. |
Other Abstract: | เก็บตัวอย่างปลาน้ำจืดจำนวน 42 สปีชีส์ ระหว่างเดือนมิถุนายน 2547 ถึงเดือนพฤษภาคม 2548 ณ คลอง 7 รังสิต จังหวัดปทุมธานี วิเคราะห์การสะสม และการเพิ่มขึ้นของสารฆ่าแมลงตกค้างออร์กาโนคลอรีนตามห่วงโซ่อาหาร สารที่วิเคราะห์ได้แก่ สารกลุ่มบีเอซซี (อัลฟ่า-, เบต้า-, แกมม่า- และ เดลต้า บีเอซซี), กลุ่มเฮปตะคลอร์ (เฮปตะคลอร์ และเฮปตะคลอร์ อีพ๊อกไซด์), กลุ่มเอ็นดริน (เอ็นดริน และเอ็นดรินอัลดีไฮด์), กลุ่มดีดีที (ดีดีอี, ดีดีดี และ ดีดีที), กลุ่มเอ็นโดซัลแฟน (เอ็นโดซัลแฟน I, เอ็นโดซัลแฟน II และเอ็นโดซัลแฟนซัลเฟต), อัลดริน, ดีลดริน และเมทท็อกซิคลอร์ พบว่าสารส่วนใหญ่ที่ตรวจพบในเนื้อปลาเป็นกลุ่มดีดีที (<0.02-48.26 พีพีบี) และกลุ่มเอ็นโดซัลแฟน (0.44-49.18 พีพีบี) สำหรับสารที่มีความเข้มข้นรองลงมาได้แก่ สารกลุ่มเฮปตะคลอร์ (<0.02-26.51 พีพีบี), กลุ่มบีเอซซี (<0.05-20.76 พีพีบี), ดีลดริน (<0.03-13.22 พีพีบี) และเมทท็อกซิคลอร์ (<0.02-13.18 พีพีบี) ตามลำดับ และพบว่ามีความสัมพันธ์เชิงบวกระหว่างความเข้มข้นของสารกลุ่มดีดีทีและกลุ่มเอ็นโดซัลแฟนที่พบในเนื้อปลากับความยาวของปลา ค่าปัจจัยการเพิ่มขึ้นของสารตามลำดับในห่วงโซ่อาหารของกลุ่มดีดีทีมีค่า 1.61-2.27 เท่า และของกลุ่มเอ็นโดซัลแฟนมีค่า 4.19-8.80 เท่าจากผู้บริโภคปฐมภูมิไปยังผู้บริโภคขั้นสูงสุด ซึ่งเป็นไปตามทฤษฎีของการถ่ายทอดสารเคมีในห่วงโซ่อาหาร ทั้งนี้ความเข้มข้นของสารฆ่าแมลงตกค้างออร์กาโนคลอรีนทุกชนิดที่ศึกษามีค่าต่ำกว่าระดับที่ทำให้เกิดผลร้ายแรงในมนุษย์และสัตว์ตามเกณฑ์ที่ประกาศโดยกระทรวงสาธารณสุขและองค์กรอาหารและยาของสหรัฐอเมริกา |
Description: | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2005 |
Degree Name: | Master of Science |
Degree Level: | Master's Degree |
Degree Discipline: | Environmental Management (Inter-Department) |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/6801 |
URI: | http://doi.org/10.14457/CU.the.2005.1675 |
ISBN: | 9741761627 |
metadata.dc.identifier.DOI: | 10.14457/CU.the.2005.1675 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Juthasiri.pdf | 5.44 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.