Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/68388
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Nijsiri Ruangrungsi | - |
dc.contributor.advisor | Wanchai De-Eknamkul | - |
dc.contributor.advisor | Nongluksna Sriubolmas | - |
dc.contributor.author | Daojan Choochoat | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Graduate School. | - |
dc.date.accessioned | 2020-10-07T06:16:12Z | - |
dc.date.available | 2020-10-07T06:16:12Z | - |
dc.date.issued | 1998 | - |
dc.identifier.isbn | 9746395394 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/68388 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 1998 | - |
dc.description.abstract | Contents and compositions of essential oils from ten species of Thai Lamiaceous plants were investigated. The results obtained from GC/MS analysis showed diversity of their components. In this study, oxygentated monoterpenes are commonly found in essential oils of these particular species. Variations of the contents were found to be between 0.01 to 0.9 %. Essential oils of ten species of Western Lamiaceous plants cultivated in Thailand were also studied. Results have shown similarity of their constituents, but with less amount. Screening for antimicrobial activity of essential oil from particular plants against Staphylococcus aureus ATCC 29213, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Bacillus subtilis ATCC 6633, Candida albicans ATCC 27853 and Microsporum gypseum was carried out, and it was found that most of the essential oils from Thai Lamiaceous plants exhibited antibacterial activity, but none of them demonstrated antifungal activity. | - |
dc.description.abstractalternative | จากการศึกษาพืชในวงศ์ Lamiaceae ของไทย จำนวน 10 ต้น ในแง่ของปริมาณและชนิดขององค์ประกอบของน้ำมันระเหย โดยใช้วิธีการกลั่นด้วยไอน้ำและเทคนิคทางโครมาโทกราฟี/แมสสเปกโทเมตรี ผลการศึกษาพบว่ามีความหลากหลายขององค์ประกอบทางเคมีและปริมาณโดยพบว่าองค์ประกอบส่วนใหญ่อยู่ ในกลุ่มออกซิจิเนเตดโมโนเทอร์ปินและในแง่ปริมาณจะอยู่ในช่วงร้อยละ 0.01-0.9 นอกจากนี้ยังได้ทำการศึกษา พืชต่างประเทศในวงศ์ Lamiaceae ที่นำมาปลูกในไทยอีกจำนวน 10 ต้น ซึ่งได้ทำการเปรียบเทียบในด้าน ปริมาณและองค์ประกอบ พบว่าองค์ประกอบส่วนใหญ่ที่วิเคราะห์ได้ไม่มีความแตกต่างกันมากนักแต่ปริมาณจะต่ำกว่า และเมื่อนำน้ำมันระเหยไปทดสอบฤทธิ์ในการต้านจุลชีพ พบว่าน้ำมันระเหยส่วนใหญ่มีฤทธิ์ต้านแบคทีเรียและไม่มีฤทธิ์ต้านเชื้อรา | - |
dc.language.iso | en | - |
dc.publisher | Chulalongkorn University | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | - |
dc.subject | น้ำมันหอมระเหย | - |
dc.subject | พฤกษเคมี | - |
dc.subject | ลาเมียซี | - |
dc.subject | แมสสเปกโทรเมตรี | - |
dc.subject | โครมาโตกราฟี | - |
dc.subject | Lamiaceae | - |
dc.subject | Essences and essential oils | - |
dc.subject | Botanical chemistry | - |
dc.subject | Mass spectrometry | - |
dc.subject | Chromatographic analysis | - |
dc.title | Chemical composition of essential oils from Thai Lamiaceous plants | - |
dc.title.alternative | องค์ประกอบทางเคมีของน้ำมันระเหยจากพืชในวงศ์ Lamiaceae ของไทย | - |
dc.type | Thesis | - |
dc.degree.name | Master of Science | - |
dc.degree.level | Master's Degree | - |
dc.degree.discipline | Pharmacy | - |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | - |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Daojan_ch_front_p.pdf | หน้าปก สารบัญ และบทคัดย่อ | 1.42 MB | Adobe PDF | View/Open |
Daojan_ch_ch1_p.pdf | บทที่ 1 | 1.01 MB | Adobe PDF | View/Open |
Daojan_ch_ch2_p.pdf | บทที่ 2 | 893.89 kB | Adobe PDF | View/Open |
Daojan_ch_ch3_p.pdf | บทที่ 3 | 806.38 kB | Adobe PDF | View/Open |
Daojan_ch_ch4_p.pdf | บทที่ 4 | 4.94 MB | Adobe PDF | View/Open |
Daojan_ch_ch5_p.pdf | บทที่ 5 | 862.63 kB | Adobe PDF | View/Open |
Daojan_ch_ch6_p.pdf | บทที่ 6 | 605.33 kB | Adobe PDF | View/Open |
Daojan_ch_back_p.pdf | บรรณานุกรมและภาคผนวก | 4.33 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.