Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/69033
Title: | การดัดแปรผิวนาโนไฟเบอร์ของอิเล็กโทรสปันไคโทซานเพื่อต้านฤทธิ์แบคทีเรีย |
Other Titles: | Surface modification of electrospun chitosan nanofiber for antibacterial activity |
Authors: | วลัยวัลย์ เตียวตระกูลวัฒน |
Advisors: | สุดา เกียรติกำจรวงศ์ พิชญ์ ศุภผล วิยงค์ กังวานศุภมงคล |
Other author: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์ |
Advisor's Email: | Suda.K@Chula.ac.th Pitt.S@Chula.ac.th ไม่มีข้อมูล |
Subjects: | ไคโทซาน เส้นใยนาโน Chitosan Nanofibers |
Issue Date: | 2554 |
Publisher: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย |
Abstract: | ได้ศึกษาการขึ้นรูปไคโทซานที่มีระดับขั้นการกำจัดหมูแอซีทิลร้อยละ 84ผสมกับพอลิเอทิลีนออกไซด์(พีอีโอ)โดยเทคนิคการปั่นเส้นใยด้วยไฟฟ้าสถิต พีอีโอช่วยทำให้ขึ้นรูปเส้นใยได้ในสารละลายผสมระหว่างไคโทซานร้อยละ 6.7 โดยน้ำหนักต่อปริมาตรกับพีอีโอร้อยละ 0.3โดยน้ำหนักต่อปริมาตร ละลายในสารละลายผสมของกรดไทรฟลูออโรแอซีติกและไดคลอโรมีเทนอัตราส่วน 70ต่อ30 โดยปริมาตร เส้นใยไคโทซานที่เตรียมได้มีลักษณะเรียบปราศจากปม มีขนาดเส้นผ่าศูนย์กลางเส้นใย 272 ± 56 นาโนเมตร เมื่อวิเคราะห์โดยเทคนิคสแกนนิงอิเล็กตรอนไมโครสโกปี เส้นใยไคโทซานที่ดัดแปรผิวของเอ็น-(2-ไฮดรอกซิล)โพรพิว-3-ไทรเมทิลแอมโมเนียมไคโทซานคลอไรด์ และเอ็น-เบนซิล-เอ็น,เอ็น-ไดเมทิลไคโทซานไอโอไดด์ที่เตรียมขึ้นเพื่อให้แผ่นเส้นใยนาโนไฟเบอร์ของไคโทซาน/พีอีโอมีหมู่เกลือควอเทอร์นารีแอมโมเนียมยืนยันการเกิดปฏิกิริยาด้วยเทคนิคฟูเรียร์ทรานส์ฟอร์มอินฟราเรดสเปกโทรสโกปีลักษณะการบวมตัวด้วยน้ำ และเอกซ์เรย์โฟโตอิเล็กตรอนสเปกโทรสโกปีเมื่อเวลาสัมผัสเชื้อของแผ่นอิเล็กโทรสปันไคโทซานทั้ง 3 ชนิด น้อยกว่า 2 ชั่วโมง อิเล็กโทรสปันไคโทซานที่มีควอเทอร์นารีแอมโมเนียมทั้งสองชนิดมีสมบัติการต้านฤทธิ์แบคทีเรียดีกว่าอิเล็กโทรสปันไคโทซาน/พีอีโอต่อแบคทีเรียแกรมบวกสแตปฟิโลคอกคัสออเรียสและแบคทีเรียแกรมลบเอสเชอริเคียโคไล เมื่อเวลาสัมผัสเชื้อของแผ่นอิเล็กโทรสปันไคโทซานทั้ง 3 ชนิด นานตั้งแต่ 4 ชั่วโมงขึ้นไปฤทธิ์การต้านแบคทีเรียทั้ง 3 ชนิด มีค่าเท่ากันคือ ร้อยละ 99.9 |
Other Abstract: | Chitosan with a degree of deacetylation of 84% blended with poly(ethylene oxide), (PEO), was fabricated into nanofibrous membranes by electrospinning. The introduction of PEO was to facilitate fiber formation. The spinning solution contained 6.7% (w/v) chitosan and 0.3% (w/v) PEO in 70:30 (v/v)trifluoroacetic acid/dichloromethane. The obtained fibers were smooth without the presence of beads, as confirmed by scanning electron microscopy (SEM). The diameters of the individual fibers were 272 ± 56 nm. The surface modifiedchitosan fibers,N-(2-hydroxyl)propyl-3-trimethylammonium chitosan chloride (HTACC) and N-benzyl-N,N-dimethyl chitosan iodide (QBzCS) were prepared with an aim to incorporate quaternary ammonium salt to the chitosan nanofibrous membranes. The successful reactionswereconfirmedby Fourier-transformed infrared spectroscopy (FTIR), degree of swelling in water, and X-ray photoelectron spectroscopy (XPS). Atcontact times of less than 2 hours, both the quaternizedelectrospunchitosan mats exhibited higher antibacterial activity than did the electrospun chitosan/PEOmats against both the gram-positive bacteria Staphylococcus aureus and gram-negative bacteria Escherichia coli.At the contact times longer than 4 hours, the reduction of both bacteria S. aureus and E. coliagainstchitosan/PEO, HTACC, and QBzCSwasequal at 99.9% |
Description: | วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2554 |
Degree Name: | วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต |
Degree Level: | ปริญญาโท |
Degree Discipline: | ปิโตรเคมีและวิทยาศาสตร์พอลิเมอร์ |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/69033 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Walaiwan_5172441423.pdf | 2.99 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.