Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/69572
Title: Standardization of leaf and stem of Thunbergia Laurifolia and quantitative analysis of rosmarinic acid in selected Thai medicinal plants
Other Titles: มาตรฐานของใบและเถาของรางจืด และปริมาณวิเคราะห์ของกรดโรสมารินิกในสมุนไพรไทยบางชนิด
Authors: Parichart Hongsing
Advisors: Chanida Palanuvej
Nijsiri Ruangrungsi
Other author: Chulalongkorn University. College of Public Health Sciences
Advisor's Email: Chanida.P@Chula.ac.th
nijsiri.R@chula.ac.th
Subjects: Plant bioactive compounds
Thunbergia
รางจืด
สารออกฤทธิ์ทางชีวภาพจากพืช
Issue Date: 2019
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: Rang-Jued or Thunbergia laurifolia Lindl. is a species in family Thunbergiaceae. In Thailand, leaf and stem of T. laurifolia are used to treat fever, inflammation, as well as antidotes. Perilla frutescens (L.) Britton or Nga-Kee-Mon belongs to Labiatae family. The leaf of P. frutescens is used to treat allergy, fever and inflammation. Rosmarinic acid is the active compound in both plants which was used as a standard marker in this study. Quantification of rosmarinic acid in the three samples using TLC-densitometry and TLC-image analysis were not statistically significantly different (P > 0.05). The pharmacognostic specification of T. laurifolia leaf and stem including macroscopic evaluation, microscopic evaluation, physico-chemical parameters and chemical fingerprints were established in order to provide the quality control for medicinal plant as per World Health Organization recommended. In vitro biological activities indicated that the ethanolic extracts of T. laurifolia leaf and stem as well as rosmarinic acid had antioxidant and anti-diabetic potentials. Furthermore, both T. laurifolia ethanolic extracts and rosmarinic acid showed non-toxicity to cancer and normal cell lines according to standard criteria. However, the comet assay showed that the three test samples exhibited DNA damage in human lymphocytes which were proportional to the concentration.
Other Abstract: รางจืดมีชื่อทางวิทยาศาสตร์ว่า Thunbergia laurifolia Lindl. ซึ่งจัดอยู่ในวงศ์ Thunbergiaceae ใบและเถาของรางจืดสามารถนำมาใช้ในการรักษาไข้ แก้อักเสบ รวมไปถึงแก้พิษ Perilla frutescens (L.) Britton หรืองาขี้ม้อน จัดอยู่ในวงศ์ Labiatae ใบงาขี้ม้อนถูกนำมาใช้เพื่อรักษาอาการแพ้ ไข้ และอักเสบ กรดโรสมารินิกเป็นสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพที่พบได้ในพืชทั้งสองชนิดซึ่งถูกนำมาใช้เป็นตัวบ่งชี้มาตรฐานในการศึกษาครั้งนี้ การหาปริมาณกรดโรสมารินิกในตัวอย่างทั้งสามโดยใช้วิธีทินเลเยอร์โครมาโทกราฟี-เด็นซิโทเมทรีและวิธีทินเลเยอร์โครมาโทกราฟีโดยวิเคราะห์ภาพถ่ายไม่แตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญ (P > 0.05) ข้อกำหนดทางเภสัชเวทของใบและเถารางจืดได้ถูกจัดทำขึ้นซึ่งประกอบด้วยการประเมินลักษณะทางจุลทรรณ์และมหทรรศน์ ลักษณะทางเคมี-ฟิสิกส์ และเอกลักษณ์ทางเคมี เพื่อให้มีการควบคุมคุณภาพของสมุนไพรตามคำแนะนำขององค์การอนามัยโลก การทดสอบฤทธิ์ทางชีวภาพในหลอดทดลองแสดงให้เห็นว่าสารสกัดเอทานอลของใบและเถาของรางจืดรวมไปถึงกรดโรสมารินิก มีฤทธิ์ในการต้านอนุมูลอิสระและเบาหวาน นอกจากนี้สารสกัดเอทานอลทั้งสองของรางจืดรวมถึงกรดโรสมารินิกไม่พบความเป็นพิษต่อเซลล์มะเร็ง และเซลล์ปกติ เมื่อเทียบกับเกณฑ์มาตรฐาน อย่างไรก็ตามการทดสอบด้วยวิธีโคเมทแสดงให้เห็นว่าสารทดสอบทั้งสามสร้างความเสียหายต่อดีเอ็นเอในเซลล์เม็ดเลือดขาวของมนุษย์เมื่อเพิ่มความเข้มข้น
Description: Thesis (Ph.D.)--Chulalongkorn University, 2019
Degree Name: Doctor of Philosophy
Degree Level: Doctoral Degree
Degree Discipline: Public Health Sciences
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/69572
URI: http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2019.488
metadata.dc.identifier.DOI: 10.58837/CHULA.THE.2019.488
Type: Thesis
Appears in Collections:Pub Health - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5779056353.pdf4.41 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.