Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/70289
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Parames Chutima | - |
dc.contributor.advisor | Chuvej Chansa-ngavej | - |
dc.contributor.author | Kantinant Silabhusith | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Engineering | - |
dc.date.accessioned | 2020-11-11T13:52:51Z | - |
dc.date.available | 2020-11-11T13:52:51Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/70289 | - |
dc.description | Thesis (M.Eng.)--Chulalongkorn University, 2019 | - |
dc.description.abstract | In this project, we will be looking into the use of a toolkit called water accounting as applied to a food processing plant and determine its effectiveness as a toolkit for monitoring water usage in a factory. The main objective of this thesis report is to 1. Recommend reducing water consumption by applying the water accounting toolkit. 2. Provide a standardized tool for the case study company to measure their sustainability progress and communicate that information clearly. This report will also discuss the extent in which the company can reduce their water consumption and their various methods in which to do so. In order to fill out the water accounting toolkit, the information regarding the flow of water into the different components of a compound factory must be considered. In this case the different components are as follows. 1. Duck Slaughter House, 2. Chicken Slaughter House, 3. Duck Processing Plant, 4. Chicken processing plant 1 and 2. We will be determining the flow of water going through each of the different components to determine which process takes up the most amount of water and potential ways in which to reduce the water consumption. It is determined that the slaughter houses take up the most amount of water; namely the duck slaughter house so in order to reduce it. It has been calculated that approximately 48,000 m3 of water is being used in the production process each day while only approximately 11,600 m3 of water can be found in the final product. There are many ways in which to reduce the water consumption of the factory, 1. Increase the number of water treatment facilities 2. Consistently update the water usage table 3. Purchase new technology that reduces water usage. 4. Change policy regarding maintenance and cleaning. 5. Educating employees regarding water management. Water accounting has many benefits and limitations to their use. Firstly the benefits are that it is extremely beneficial to communicate difficult concepts and process large amounts of information. It can be easily audited and traced. Whereas the disadvantages is the difficulty in implementing this toolkit to a factory; it requires someone with knowledge about how this model works and what information goes where. However, after implementing it should be easy to maintain as information can be readily fed into it. | - |
dc.description.abstractalternative | ในโครงงานนี้เราจะมาดูหลักการบริหารน้ำที่ใช้ในโรงงานอุตสาหกรรมแปรรูปอาหารและวัดประสิทธิภาพของมัน โดยจุดประสงค์หลักของโครงงานนี้คือ 1. แนะนำวิธีการลดการใช้น้ำโดยใช้หลักการ Water Accounting 2. ใช้หลักการในการวัดและการสื่อสารข้อมูลการบริหารน้ำ โครงงานนี้จะแนะนำวิธีที่จะลดการใช้น้ำของโรงงานนั้นด้วย เพื่อที่จะกรอกข้อมูลตามหลักการ Water Accounting เราต้องมีข้อมูลอันต่อไปนี้ 1. โรงเชือดเป็ด 2. โรงเชือดไก่ 3. โรงงานแปรรูปเป็ด 4. โรงงานแปรรูปไก่ 1 และ 2 เราจะมาดูการไหลของน้ำในแต่ละส่วนของโรงงานนี้ จากนั้นจะหาจุดที่ใช้น้ำเยอะที่สุดและลดการใช้น้ำในบริเวณนั้น จากการทำวิจัยจะเห็นว่าโรงเชือดทั้งไก่และเป็ดจะใช้น้ำเยอะที่สุด โดยการใช้น้ำสูงที่สุดจะมาจากโรงเชือดเป็ด ที่ใช้น้ำประมาณ 48,000 ลูกบาศก์เมตร ต่อวัน และมีประมาณ 11,600 ลูกบาศก์เมตร ที่ถูกพบได้ ในสินค้าปลายทาง มันมีได้หลายวิธีที่จะลดการใช้น้ำในโรงงานนี้ 1. เพิ่มจำนวนสถานที่บำบัดน้ำเสีย 2. คอยปรับปรุงและเก็บข้อมูลสำหรับ หลักการ Water Accounting 3. ลงทุนซื้อเทคโนโลยีใหม่ๆที่ลดการใช้น้ำ 4. ปรับเปลี่ยนนโยบายการทำความสะอาด 5. สอนและแนะแนวพนักงานในด้านการบริหารน้ำ การใช้หลักการ Water Accounting มีทั้งข้อดีและข้อเสีย ในเชิงของข้อดีก็คือมันสามารถใช้ สื่อสารหรืออธิบายข้อมูลที่ยากที่จะเข้าใจได้ มันเหมาะสมสำหรับการตรวจสอบดูด้วย ในส่วนของข้อเสีย หลักการนี้ยากที่จะนำมาใช้ในโรงงาน และอาจจะต้องใช้คนที่มีประสบการณ์ทางด้านการใช้หลักการนี้ เเต่เมื่อติดตั้งเสร็จแล้วก็จะใช้ได้อย่างสะดวกมากขึ้น | - |
dc.language.iso | en | - |
dc.publisher | Chulalongkorn University | - |
dc.relation.uri | http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2019.198 | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | - |
dc.subject | Factories -- Water use | - |
dc.subject | Food processing plants | - |
dc.subject | โรงงาน -- การใช้น้ำ | - |
dc.subject | โรงงานแปรรูปอาหาร | - |
dc.subject.classification | Engineering | - |
dc.title | Assessing Feasibility of Water Accounting Toolkit for in a Poultry Processing Plant | - |
dc.title.alternative | การประเมินความเป็นไปได้ของการใช้การบัญชีทรัพยากรน้ำ เพือการจัดการน้ำในโรงงานแปรรูปอาหาร | - |
dc.type | Thesis | - |
dc.degree.name | Master of Engineering | - |
dc.degree.level | Master's Degree | - |
dc.degree.discipline | Engineering Management | - |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | - |
dc.email.advisor | Parames.C@Chula.ac.th | - |
dc.email.advisor | Chuvej@Gmail.com | - |
dc.identifier.DOI | 10.58837/CHULA.THE.2019.198 | - |
Appears in Collections: | Eng - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
6071209221.pdf | 3.42 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.