Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/70304
Title: | การสกัดเยื่อหุ้มเมล็ดกาแฟสายพันธุ์อราบิก้าและการทดสอบฤทธิ์ทางชีวภาพ |
Other Titles: | Arabica coffee silverskin extraction and biological activity assay |
Authors: | ชินธันย์ สิริวุฒิพันธ์ |
Advisors: | ณัฐพร โทณานนท์ สรกนก วิมลมั่งคั่ง |
Other author: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิศวกรรมศาสตร์ |
Advisor's Email: | Nattaporn.T@Chula.ac.th Sornkanok.V@Pharm.chula.ac.th |
Subjects: | กาแฟ -- การสกัด (เคมี) สารสกัดจากพืช แอนติออกซิแดนท์ Coffee -- Extraction (Chemistry) Plant extracts Antioxidants |
Issue Date: | 2562 |
Publisher: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย |
Abstract: | เยื่อหุ้มเมล็ดกาแฟ เป็นของเหลือทิ้งที่เกิดขึ้นจากกระบวนการคั่วเมล็ดกาแฟ ซึ่งอุดมไปด้วยสารต้านอนุมูลอิสระ ในงานวิจัยนี้เยื่อหุ้มเมล็ดกาแฟถูกนำมาทดสอบหาสภาวะที่เหมาะสมในการสกัด ทำการศึกษาตัวแปร 3 ตัว ได้แก่ ชนิดของตัวทำละลาย อุณหภูมิ และเวลาที่ใช้ในการสกัด โดยใช้ น้ำ 50% เอทานอล และ 100% เอทานอล ศึกษาอุณหภูมิในช่วง 35 40 50 และ 60 ◦C เป็นเวลา 30 และ 60 นาที ในอัตราส่วนของแข็งต่อของเหลวที่ 1:25 g/ml โดยสารสกัดจากเยื่อหุ้มเมล็ดกาแฟถูกนำมาทดสอบคุณสมบัติต่าง ๆ ได้แก่ ปริมาณสารสกัดแห้ง ปริมาณของสารประกอบฟีนอลิก อัตลักษณ์ของสารสกัดจากเยื่อหุ้มเมล็ดกาแฟด้วยเทคนิค TLC การวิเคราะห์ปริมาณคาเฟอีน และกรดคลอโรจีนิกด้วยเครื่อง HPLC นอกจากนี้ยังทำการทดสอบฤทธิ์ทางชีวภาพในการต้านอนุมูลอิสระ DPPH และฤทธิ์ในการยับยั้งแบคทีเรีย S. aureus จากการทดลองพบว่า การสกัดเยื่อหุ้มเมล็ดกาแฟด้วยตัวทำละลาย 100% เอทานอล ที่อุณหภูมิ 60 ◦C เป็นเวลา 30 นาที เป็นสภาวะที่เหมาะสมในการสกัดมากที่สุด ได้ปริมาณสารสกัดแห้ง 6-7% ปริมาณสารประกอบฟีนอลิก (29.93 mg GAE/g สารสกัดแห้ง) ปริมาณคาเฟอีน (59.38 mg/g สารสกัดแห้ง) พบสารที่สามารถยับยั้งแบคทีเรีย S. aureus และยับยั้งอนุมูลอิสระ DPPH (IC50 = 0.28 mg/ml) ด้วยเหตุนี้สารสกัดจากเยื่อหุ้มเมล็ดกาแฟสามารถที่จะนำไปประยุกต์ใช้ในอุตสาหกรรมต่าง ๆ ในอนาคตได้ เนื่องจากใช้เทคโนโลยีสีเขียวในการสกัด ทั้งนี้ยังเป็นเทคโนโลยีที่สะอาด ปลอดภัย ต้นทุนต่ำ และทำให้ได้สารต้านอนุมูลอิสระสูง |
Other Abstract: | Coffee silverskin (CS) is a major by-product of the coffee roasting process which is a source of antioxidant compounds. In this research, CS is extracted to locate the optimum extraction condition as a function of three variables including the polarity of solvent (water, 50% ethanol and 100% ethanol), temperature (35, 40, 50, and 60 ◦C), and extraction time (30 and 60 minutes) by using solid/solvent ratio 1:25 g/ml. The extraction yield, phenolic content, the chemical fingerprint profile of the CS extract were evaluated using TLC, the contents of caffeine, and chlorogenic acid using HPLC. Furthermore, the biological activity including DPPH antioxidant activity and antimicrobial of S. aureus has also been investigated. The result demonstrated that the best condition for CS extraction is with 100% ethanol at 60 ◦C for 30 minutes. This condition resulted in the extraction yield of approximately 6-7%, the phenolic content (29.93 mg GAE/g extract), the caffeine content (59.38 mg/g extract). It could also inhibit bacteria growth and DPPH radical (IC50 = 0.28 mg/ml). For these reasons, the extracted CS has great potential to be applied for further use in the industrial sector due to the use of eco-friendly, safe, and cost-efficient extraction technology, as well as the high level of antioxidant activity embedded in the CS extract. |
Description: | วิทยานิพนธ์ (วศ.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2562 |
Degree Name: | วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต |
Degree Level: | ปริญญาโท |
Degree Discipline: | วิศวกรรมเคมี |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/70304 |
URI: | http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2019.1185 |
metadata.dc.identifier.DOI: | 10.58837/CHULA.THE.2019.1185 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Eng - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
6170146221.pdf | 1.92 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.