Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/72355
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSophon Roengsumran-
dc.contributor.authorBunthoon Laongsri-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Graduate School-
dc.date.accessioned2021-02-23T06:54:12Z-
dc.date.available2021-02-23T06:54:12Z-
dc.date.issued1998-
dc.identifier.isbn9743322302-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/72355-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 1998en_US
dc.description.abstractCompounded rubber containing carbon black was prepared by direct mixing the concentrated natural rubber latex with the additives. The aqueous dispersion of the additives was prepared by ball mill for 3 hours. After the desire time, concentrated natural rubber latex was added and mixed for ½ hours. The compounded latex was coagulated by formic acid. The compounded rubber was assessed the degree of carbon black dispersion by optical microscope and scanning electron microscope. The mechanical properties-tensile strength, tear strength, modulus and hardness-of vulcanized sheets were determined. The effects of type of carbon black (N220 and 330). Amount of carbon black (25-45 phr), amount of sulfur (0.5-4 phr), amount of accelerator (MBT 0.5-2 phr), amount of accelerator activator (ZnO2 -10 phr and stearic acid 1-4 phr), and type of surfactants (SDS, Tergitol NP9 and Tergittol NP10) on the mechanical properties were studied. The results indicate that the formulations of compounded rubber showing the best mechanical properties are concentrated natural rubber latex 100 parts by dry weight, carbon black type N330 25 phr, sulfur 2 phr. MBT l phr.ZnO 5 phr, stearic acid 2 phr and Tergitol NP10 3 phr. The degree of carbon black dispersion is 5.0.en_US
dc.description.abstractalternativeงานวิจัยนี้มีจุดมุ่งหมายเพื่อลดขั้นตอนการผลิตยยางคอมพาวด์ โดยเริ่มการเตรียมจากน้ำยางขั้นโดยตรง ยางคอมพาวด์ที่เตรียมได้มีองค์ประกอบสำคัญคือคาร์บอนแบล็ก การเตรียมจะเริ่มจากากรบดสารปรับปรุงคุณภาพในรูปของสารแขวนลอยด้วยเครื่องบอลมิลในเวลาที่เหมาะสมคือ 3 ชั่วโมง จากนั้นเติมน้ำยาข้นแล้วผสมเป็นเวลา ½ ชั่วโมง ทำให้ยางจับตัวกันด้วยกรดฟอร์มิก ศึกษาการกระจายตัวของคาร์บอนแบล็กของยางที่ทำให้คงรูปแล้วด้วยกล้องจุลทรรศน์และกล้องจุลทรรศน์อิเล็กตรอนแบบาล่องกราด(scanning electron microscope) ศึกษาสมบัติเชิงกลของยางคงรูปคือ ความต้านแรงดึง ความต้านแรงฉีกขาด มอดุลัสและความแข็ง โดยงานวิจัยศึกษาปัจจัยที่มีผลต่อสมบัติเชิงกลของยางคงรุปโดยแปรค่าองค์ประกอบของยางคอมพาวด์ดังนี้ ชนิดคาร์บอนแบล็ก (N220 และ N330). ปริมาณคาร์บอนแบล็ก (25-45 ส่วนในยาง 100 ส่วน), ปริมาณกำมะถัน (0.5-4 ส่วนในยาง 100 ส่วน), ปริมาณสารเร่งวัลคาไนช์ (MBT 0.5-2 ส่วนในยาง 100), ปริมาณสารโปรโมเตอร์ ซิงค์ออกไซด์ 2-10 และกรดสเตรียริก 1-4 ส่วนในยาง 100 ส่วน), ชนิดสารลดแรงตึงผิว (SDS, Tergitol NP9, Tergitol NP10) ผลการวิจัยพบว่าสูตรของยางคอมพาวด์ที่ให้สมบัติเชิงกลดีที่สุดคือ น้ำยางข้น 100 ส่วนโดยน้ำ หนักแห้ง คาร์บอนแบล็กชนิด N300 25 ส่วนในยาง 100 ส่วน กำมะถัน 2 ส่วนในยาง 100 ส่วน MBT 1 ส่วน ในยาง 100 ส่วน และ Tergitol NP10 3 ส่วนในยาง 100 ส่วน และระดับการกระจายตัวของคาร์บอนแบล็กเท่ากับ 5.0en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.titleDevelopment of natural rubber product containing carbon black for ready usingen_US
dc.title.alternativeการพัฒนาผลิตภัณฑ์ยางธรรมชาติที่ประกอบด้วยคาร์บอนแบล็กสำหรับพร้อมใช้งานen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Scienceen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplinePetrochemistry and Polymer Scienceen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorSophon.R@Chula.ac.th-
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bunthoon_la_front_p.pdf934.78 kBAdobe PDFView/Open
Bunthoon_la_ch1_p.pdf265.29 kBAdobe PDFView/Open
Bunthoon_la_ch2_p.pdf1.29 MBAdobe PDFView/Open
Bunthoon_la_ch3_p.pdf622.29 kBAdobe PDFView/Open
Bunthoon_la_ch4_p.pdf1.26 MBAdobe PDFView/Open
Bunthoon_la_ch5_p.pdf305.76 kBAdobe PDFView/Open
Bunthoon_la_back_p.pdf3.73 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.