Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/73756
Title: | Determination of zinc and copper in some cereals |
Other Titles: | การหาปริมาณสังกะสีและทองแดงในธัญญาหารบางชนิด |
Authors: | Suthimaln Ingkatawornwong |
Advisors: | Nucharee Benjanuvatra Nikom Chaisiri |
Other author: | Chulalongkorn University. Graduate School |
Advisor's Email: | No information provided No information provided |
Subjects: | Zinc Copper Grain ทองแดง สังกะสี ธัญญพืช -- การวิเคราะห์ |
Issue Date: | 1984 |
Publisher: | Chulalongkorn University. |
Abstract: | Rice, glutinous rice, millet and corn collected from markets in Bangkok were analysed for zinc and copper by flame and flameless atomic absorption spectrophotometry respectively. The mean concentrations ± S.D, of zinc and copper in rice, glutinous rice, millet and corn were : rice, 23.6 ± 3.2 µg/g Zn (range 17.5-28.8 µg /g) and 2.3 ± 0.6 µg /g Cu (range 1.1-3.3 µg /g); glutinous rice, 27.1 ± 5.6 µg /g Zn (range 17.8-37.7 µg /g) and 2.5 ± 1.7 µg /g Cu (range 0.7-5.9 µg /g); millet 45.2 ± 8.4 µg /g Zn (range 26.2-67.5 µg /g) and 6.8 + 1.3 µg /g Cu (range 4.9-10.4 µg /g) corn 28.5 ± 11.2 µg /g Zn (range 15.0-56.0 µg /g) and 2.2 ± 0.7 µg /g Cu (range 0.9-3.7 µg /g). The ratios of zinc to copper in these cereals were: rice, 6.1:1-24.0:1; glutinous rice, 5.5:1-36.6:1; millet, 4.0:1-10.4:1 and corn 6.5:1-37.3:1. It indicated, from the results obtained, that these cereals could be good dietary sources for zinc and copper. |
Other Abstract: | ได้ทำการวิเคราะห์หาปริมาณสังกะสีและทองแดงในข้าวเจ้า ข้าวเหนียว ข้าวฟ่าง และข้าวโพด ที่มีจำหน่ายในกรุงเทพมหานคร ผลการวิเคราะห์หาสังกะสีโดย Flame Atomic Absorption Spectrophotometry และทองแดงโดย Flameless Atomic Absorption Spectrophotometry พบว่า ข้าวเจ้ามีสังกะสีอยู่ในพิสัย 17.5-28.8 ไมโครกรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ±ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 23.6 ± 3.2 ไมโครกรัม/กรัม มีทองแดง อยู่ในพิสัย 1.1 ± 3.3 ไมโครกรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ± ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 2.3 ± 0.6 ไมโครกรัม/กรัม ข้าวเหนียวมีสังกะสีอยู่ในพิสัย 17.8 ± 37.7 ไมโครกรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ± ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 27.1 ± 5.6 ไมโครกรัม/กรัม มีทองแดงอยู่ในพิสัย 0.7 - 5.9 ไมโครกรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ± ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 2.5 ± 1.7 ไมโครกรัม/กรัม ข้าวฟ่างมีสังกะสีอยู่ในพิสัย 26.2 - 67.5 ไมโครกรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ± ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 45.2 ± 8.4 ไมโครกรัม/กรัม มีทองแดงอยู่ในพิสัย 4.9 - 10.4 ไมโครกรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ± ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 6.8 ± 1.3 ไมโครกรัม/กรัม และข้าวโพดมีสังกะสีอยู่ในพิสัย 15.0 - 56.0 ไมโครกรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ± ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 28.5 ± 11.2 ไมโครกรัม/กรัม มีทองแดงอยู่ในพิสัย 0.9 - 3.7 ไมโคร กรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ± ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 2.2 ± 0.7 ไมโครกรัม/กรัม ได้ทำการศึกษาหาอัตราส่วนของสังกะสีต่อทองแดงในธัญญาหารดังกล่าว พบว่า อัตราส่วนของสังกะสีต่อทองแดงในข้าวเจ้าอยู่ในพิสัย 6.1:1 - 24.0:1 ข้าวเหนียว 5.5:1 -36.6:1 ข้าวฟ่าง 4.0 :1 - 10.4:1 และข้าวโพด 6.5:1 - 37-3:1 จากผลการวิเคราะห์ให้เห็นว่า ข้าวเจ้า, ข้าวเหนียว, ข้าวฟ่าง และข้าวโพด เป็นแหล่งภักษาหารที่ดีของสังกะสีและทองแดง |
Description: | Thesis (M.Sc. in Pharm.)--Chulalongkorn University, 1984 |
Degree Name: | Master of Science in Pharmacy |
Degree Level: | Master's Degree |
Degree Discipline: | Food Chemistry and Medical Nutrition |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/73756 |
URI: | http://doi.org/10.14457/CU.the.1984.18 |
ISSN: | 9745631752 |
metadata.dc.identifier.DOI: | 10.14457/CU.the.1984.18 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Suthimaln_in_front.pdf | Cover and abstract | 7.4 MB | Adobe PDF | View/Open |
Suthimaln_in_ch1.pdf | Chapter 1 | 1.58 MB | Adobe PDF | View/Open |
Suthimaln_in_ch2.pdf | Chapter 2 | 22.05 MB | Adobe PDF | View/Open |
Suthimaln_in_ch3.pdf | Chapter 3 | 9.69 MB | Adobe PDF | View/Open |
Suthimaln_in_ch4.pdf | Chapter 4 | 7.62 MB | Adobe PDF | View/Open |
Suthimaln_in_ch5.pdf | Chapter 5 | 5.28 MB | Adobe PDF | View/Open |
Suthimaln_in_ch6.pdf | Chapter 6 | 958.05 kB | Adobe PDF | View/Open |
Suthimaln_in_back.pdf | Reference and appendix | 9.14 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.