Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/74087
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSuwanna Subhimaros-
dc.contributor.authorRungrawee Kiriyapong-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Graduate School-
dc.date.accessioned2021-06-24T06:36:23Z-
dc.date.available2021-06-24T06:36:23Z-
dc.date.issued1985-
dc.identifier.isbn9745665347-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/74087-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 1985en_US
dc.description.abstractSamples of precooled raw milk and packed pasteurized milk were taken from five dairies. Raw milk was analyzed immediately after sampling. Pasteurized milk was kept at 5±1.0℃, 7±1.0℃, 10±1.0℃, 15±1.0℃, and 20±1.0℃, and analyzed periodically as scheduled until the milk was rejected. 20±1.0℃, and analyzed periodically as scheduled until the milk was rejected. The analysis was conducted triplicately during 6 months. The studied qualities were microbiological, chemical, enzymatic and organoleptic properties. The correlations between microbiological counts and storage time of pasteurized milk at all storage temperatures were linear. The composition of milk was found to be rather constant at all storage temperatures and times. The acidity of milk increased while the flavor scores decreased as storage time increased. The milk was not accepted when standard plate counts reached log 7-9 cfu/ml (colony forming units/ml milk) which related to the acidity>0.2% and flavor scores < 4 (using 1-9 Hedonic Scale). Enzyme protease was not found in raw and pasteurized milk, but the presence of enzyme lipase showed constantly both in raw and pasteurized milk. Shelf-lite of pasteurized milk depended on the storage tempera tures and should not exceed 10℃ At temperature of 5±1.0℃, and 7±1.0℃, pasteurized milk could be kept at least 2 and 1 week respectively.-
dc.description.abstractalternativeได้ทดลองสุ่มตัวอย่างน้ำนมดิบซึ่งผ่านกระบวนการลดอุณหภูมิที่ 4 ºซ. และน้ำมันนมพาสเจอไรซ์ที่บรรจุในชนะบรรจุแล้วจากโรงงานต่าง ๆ จำนวน 5 แห่ง แห่งละ 3 ครั้ง เป็นเวลา 6 เดือน โดยเก็บตัวอย่างในภาชนะปิดที่มีฉนวนกันความร้อนมาทำการตรวจวิเคราะห์หาเอนไซม์คุณภาพทางจุลชีววิทยา เคมี และการประเมินผลทางประสาทสัมผัส โดยตัวอย่างน้ำนมดิบจะทำการตรวจวิเคราะห์ทันทีหลังการสุ่มตัวอย่าง ส่วนตัวอย่างน้ำนมพาสเจอไรซ์จะเก็บที่อุณหภูมิ 5± 1.0 ºซ.7±1.0ºซ., 10±1.0 ºซ., 15±1,0 ºซ., และ 20±1.0 ºซ แล้วตรวจตัวอย่างเป็นระยะ การวิเคราะห์หาเอนไซม์ ตรวจไม่พบ protease ทั้งในน้ำนมดิบและน้ำนมพาสเจอไรซ์ที่ทุกอุณหภูมิและระยะเวลาการเก็บ ส่วนปริมาณ lipase ที่ตรวจนั้นจะคงที่ทั้งในน้ำนมดิบและน้ำนมพาสเจอไรซ์ที่ทุกอุณหภูมิและระยะเวลาการเก็บ ผลการตรวจวิเคราะห์ทางจุลินทรีย์ พบว่าปริมาณจุลินทรีย์จะเพิ่มขึ้นเป็นสัดส่วนตรงกับระยะเวลาที่เก็บที่ทุกอุณหภูมิการเก็บ ค่า acidity เพิ่มขึ้นตามระยะเวลาการเก็บ และ flavor score ลดลงตามระยะเวลาที่เก็บ โดยที่อัตราเร็วของการเปลี่ยนแปลงจะเพิ่มขึ้นเมื่ออุณหภูมิการเก็บสูงขึ้น ส่วนองค์ประกอบทางเคมีของน้ำนมนั้นจะค่อนข้างคงที่ทีทุกอุณหภูมิและระยะเวลาการเก็บ และพบว่าน้ำนมจะมีคุณภาพด้านประเมินผลทางประสาทสัมผัสเป็นที่ไม่ยอมรับ เมื่อมีปริมาณ standard plate count ในช่วง log 7-9 cfu/ml (colony forming units/ml milk) ซึ่งสัมพันธ์กับค่า acidity > 0.2% และ flavor score < 4 จากคะแนนสูงสุด 9 คะแนน การเก็บน้ำนมพาสเจอไรซ์ที่อุณหภูมิ 5±1.0 ºซ. และ 7±1,0 ºซ จะทำให้น้ำนมมีอายุการเก็บอย่างน้อย 2 และ 1 สัปดาห์ตามลำดับ แต่ไม่ควรเก็บน้ำนมที่อุณหภูมิสูงกว่า 10 ºซ.-
dc.language.isoenen_US
dc.publisherจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัยen_US
dc.relation.urihttp://doi.org/10.14457/CU.the.1985.43-
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectMilk -- Preservationen_US
dc.subjectMilk -- Qualityen_US
dc.subjectน้ำนม -- การเก็บและรักษาen_US
dc.subjectน้ำนม -- คุณภาพen_US
dc.titleEffect of storage temperature and time on the qualities of pasteurized milken_US
dc.title.alternativeผลของอุณหภูมิและระยะเวลาการเก็บต่อคุณภาพของน้ำนมพาสเจอร์ไรซ์en_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Scienceen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplineFood Technologyen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorNo information provided-
dc.identifier.DOI10.14457/CU.the.1985.43-
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rungrawee_ki_front_p.pdfCover and abstract1.83 MBAdobe PDFView/Open
Rungrawee_ki_ch1_p.pdfChapter 12.16 MBAdobe PDFView/Open
Rungrawee_ki_ch2_p.pdfChapter 23.67 MBAdobe PDFView/Open
Rungrawee_ki_ch3_p.pdfChapter 31 MBAdobe PDFView/Open
Rungrawee_ki_ch4_p.pdfChapter 46.26 MBAdobe PDFView/Open
Rungrawee_ki_ch5_p.pdfChapter 51.33 MBAdobe PDFView/Open
Rungrawee_ki_back_p.pdfReference and appendix4.23 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.