Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/75573
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSumaeth Chavadej-
dc.contributor.advisorPramoch Rangsunvigit-
dc.contributor.authorParamet Kerdkaew-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College-
dc.date.accessioned2021-09-17T06:48:35Z-
dc.date.available2021-09-17T06:48:35Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/75573-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2012en_US
dc.description.abstractRice straw is one of the most abundant lignocellulosic wastes in the world. It contains 47 % cellulose, 25 % hemicellulose and 5 % lignin. The cellulose and hemicellulose in rice straw can be converted into glucose and other fermentable sugars via microbial hydrolysis. These sugars can then be used as feedstocks for bioethanol production. The purpose of this work was to investigate the possibility of using rice straw as a raw material for microbial hydrolysis to produce sugars using bacteria isolated from Thai higher termites, Microceroterms sp. The effects of particle size (40 mesh, 60 mesh and 80 mesh), hydrolysis temperature (30 °C and 37 °C), amount of malt extract in 65 modified DSMZ broth medium 2 and bacteria strains (A 002 and M 015) were investigated. Qualitative and quantitative analysis of the sugars were determined by high performance liquid chromatography (HPLC) with a refractive index detector. The maximum sugar concentration of 0.97 g/L at 9 h and 37 °C was obtained with 80 mesh rice straw using strain A002 and 10 g/L malt extract in the production medium.-
dc.description.abstractalternativeฟางข้าวเป็นผลผลิตพลอยได้ชนิดหนึ่งจากเกษตรกรรม ซึ่งองค์ประกอบฟางข้าวนั้น ประกอบไปด้วย เซลลูโลสร้อยละ 47 เฮมิเซลลูโลสร้อยละ 25 และ ลิกนินร้อยละ 5 เซลลูโลสและ เฮมิเซลลูโลสในฟางข้าวนั้นสามารถเปลี่ยนไปเป็นน้ำตาลกลูโคสและน้ำตาลอื่นๆได้ โดยกระบวนการย่อยด้วยแบคทีเรีย ซึ่งน้ำตาลที่ผลิตได้นั้นสามารถใช้เป็นวัตถุดิบตั้งต้นในการผลิต เอทธานอล วัตถุประสงค์หลักของงานวิจัยนี้คือ การศึกษาความเป็นไปได้ของการใช้ฟางข้าวเพื่อเป็นวัตถุดิบตั้งต้นสําหรับกระบวนการย่อยด้วยเอนไซม์ โดยแบคทีเรียที่แยกได้จากปลวกชั้นสูงตัวแปรที่ศึกษาในงานวิจัยนี้ประกอบไปด้วย ขนาดอนุภาคของฟางข้าว (40, 60 และ 80 เมช) อุณภูมิที่ใช้ในกระบวนการย่อย (30 และ 37 องศาเซลเซียส) ปริมาณของมอลสกัดในตัวกลางที่มีอาหาร เลี้ยงเชื้อ (10 กรัมต่อลิตร 5 กรัมต่อลิตร และ 1 กรัมต่อลิตร) และสายพันธุ์ของแบคทีเรีย (สายพันธุ์ เอ 002 และ เอ็ม 015 ) การวิเคราะห์เชิงคุณภาพและปริมาณของน้ำตาลที่ได้นั้นถูกวิเคราะห์โดยเครื่อง HPLC (high performance liquid chromatography)ที่ใช้ตัววัดแบบ Refractive Detector จากการวิเคราะห์พบว่า ปริมาณน้ำตาลกลูโคสสูงสุดประมาณ0.97 กรัมต่อลิตร ทีชั่วโมงที่ 9และอุณหภูมิ 37 องศาเซลเซียส ได้มาจากการย่อยฟางข้าวขนาด 800 เมช ด้วยแบคทีเรียสายพันธุ์ เอ 002 โดยมีปริมาณของมอลสกัด 10 กรัมต่อลิตรในตัวกลางที่มีอาหารเลี้ยงเชื้อ-
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectRice straw-
dc.subjectLignocellulose-
dc.subjectBacteria-
dc.subjectฟางข้าว-
dc.subjectลิกโนเซลลูโลส-
dc.subjectแบคทีเรีย-
dc.titleConversion of rice straw to sugars by microbial hydrolysisen_US
dc.title.alternativeการเปลี่ยนแปลงฟางข้าวไปเป็นน้ำตาลโดยการย่อยด้วยแบคทีเรียen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Scienceen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplinePetrochemical Technologyen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorSumaeth.C@Chula.ac.th-
dc.email.advisorPramoch.R@Chula.ac.th-
Appears in Collections:Petro - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Paramet_ke_front_p.pdfหน้าปก สารบัญ และบทคัดย่อ274.42 kBAdobe PDFView/Open
Paramet_ke_ch1_p.pdfบทที่ 171.77 kBAdobe PDFView/Open
Paramet_ke_ch2_p.pdfบทที่ 2909.34 kBAdobe PDFView/Open
Paramet_ke_ch3_p.pdfบทที่ 3105.24 kBAdobe PDFView/Open
Paramet_ke_ch4_p.pdfบทที่ 4857.65 kBAdobe PDFView/Open
Paramet_ke_ch5_p.pdfบทที่ 546.55 kBAdobe PDFView/Open
Paramet_ke_back_p.pdfบรรณานุกรมและภาคผนวก3.84 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.