Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/77489
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Polkit Sangvanich | - |
dc.contributor.advisor | Aphichart Karnchanatat | - |
dc.contributor.author | Puttaporn Pongkai | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Science | - |
dc.date.accessioned | 2021-10-07T03:23:44Z | - |
dc.date.available | 2021-10-07T03:23:44Z | - |
dc.date.issued | 2014 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/77489 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2014 | en_US |
dc.description.abstract | Tyrosinase is a copper containing enzyme which catalyzes the first two stages of mammalian melanogenesis. Tyrosinase inhibitors are important for their potential application in skin-whitening products. This study investigated the tyrosinase inhibitory properties of protein hydrolysates prepared from chicken feather meal using pepsin-pancreatin and papain hydrolysis. The protein hydrolysates were prepared and fractionated by ultrafiltration membrane. Protein hydrolysates prepared by pepsin-pancreatin with MW < 3 kDa exhibited strong tyrosinase inhibition activity for both monophenolase (IC₅₀ 5.780 ± 0.188 µg/ml) and diphenolase (IC₅₀ 0.040 ± 0.024 µg/ml) in a cell-free mushroom tyrosinase system and were found to be uncompetitive inhibitors with Ki values of 18.149 and 27.189 µg/ml in monophenolase and diphenolase activities, respectively. A cell culture model showed that protein hydrolysates prepared by pepsin-pancreatin with MW < 3 kDa had the strongest inhibition on the viability of B16F10 cells (IC₅₀ 1.124 ± 0.288 µg/ml) and good inhibition on their tyrosinase activity. The addition of protein hydrolysates at a concentration of 0.210 µg/ml to B16F10 cells inhibited tyrosinase activity by 50.493 % and melanin synthesis by 14.680 % compared to the control without protein hydrolysates. Protein hydrolysates in the MW < 3 kDa fraction were selected for further study regarding apoptosis detection assays, and purification of tyrosinase inhibitor peptides by RP-HPLC; these peptides were identified by LC/MS/MS analysis. Tyrosinase inhibitors from protein hydrolysates have potential application as materials for skin whitening products. | en_US |
dc.description.abstractalternative | ไทโรซิเนสเป็นเอนไซม์ที่มีคอปเปอร์เป็นองค์ประกอบ ซึ่งจะทำหน้าที่เร่งปฏิกิริยา 2 ขั้นตอน ซึ่งเกิดในช่วงเริ่มต้นของการสังเคราะห์เม็ดสีเมลานินสำหรับสัตว์เลี้ยงลูกด้วยน้ำนม งานวิจัยเกี่ยวกับสารยับยั้งไทโรซิเนสจึงกลายเป็นสิ่งที่มีความน่าสนใจเนื่องจากมีศักยภาพในการนำไปใช้ในผลิตภัณฑ์เพื่อผิวขาว ในงานวิจัยนี้ได้ศึกษาฤทธิ์ยับยั้งไทโรซิเนสของโปรตีนไฮโดรไลเสตที่เตรียมจากขนไก่ป่น โดยเตรียมจากเพปซิน-แพนครีเอตินและปาเปนในการย่อยสลาย คัดแยกโปรตีนไฮไดรไลเสตที่ได้ตามขนาดโมเลกุลด้วยเทคนิคอัลตราฟิลเตรชัน ผลการศึกษาพบว่าโปรตีนไฮไดรไลเสตที่เตรียมโดยใช้เพปซิน-แพนครีเอติน ที่มีขนาดโมเลกุลน้อยกว่า 3 กิโลดาลตัน มีฤทธิ์ในการยับยั้งไทโรซิเนสดีที่สุด โดยแสดงค่าความเข้มข้นต่ำสุดที่สามารถยับยั้งได้ร้อยละ 50 (IC₅₀) ของกิจกรรมโมโนฟีโนเลส เท่ากับ 5.780 ± 0.188 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร และกิจกรรมไดฟีโนเลส เท่ากับ IC₅₀ 0.040 ± 0.024 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร ตามลำดับ ผลการศึกษาจลนพลศาสตร์ของกิจกรรมยับยั้งไทโรซิเนสพบว่ามีการยับยั้งแบบไม่แข่งขัน มีค่าสัมประสิทธิ์การยับยั้ง (Ki) เท่ากับ 18.149 และ 27.189 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร สำหรับกิจกรรมของโมโนฟีโนเลสและไดฟีโนเลส ตามลำดับ นอกจากนี้ผลจากการศึกษาในเซลล์เมลาโนไซต์พบว่าโปรตีนไฮไดรไลเสตที่เตรียมโดยใช้เพปซิน-แพนครีเอติน ที่มีขนาดโมเลกุลน้อยกว่า 3 กิโลดาลตันยังแสดงการยับยั้งดีที่สุดต่อการอยู่รอดของเซลล์ชนิด B16F10 โดยแสดงค่า IC₅₀ เท่ากับ 1.124 ± 0.288 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร และพบว่าการเติมโปรตีนไฮโดรไลเสตที่ความเข้มข้นเท่ากับ 0.210 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตรในเซลล์ สามารถยับยั้งกิจกรรมของไทโรซิเนสและยับยั้งการสร้างเมลานินได้เท่ากับ 50.493 เปอร์เซ็นต์ และ 14.680 เปอร์เซ็นต์ ตามลำดับ เมื่อเทียบกับเซลล์ปกติที่ไม่มีโปรตีนไฮโดรไลเสต นอกจากนี้โปรตีนไฮโดรไลเสตยังได้ถูกศึกษาผลต่อการตายแบบอะพอพโตซิสในเซลล์ และตรวจเอกลักษณ์ของโปรตีนไฮโดรไลเสตที่มีขนาดโมเลกุลน้อยกว่า 3 กิโลดาลตัน ด้วยเทคนิคโครมาโทกราฟีของเหลวสมรรถนะสูง และเทคนิคแมสสเปกโตรเมตรีตามลำดับ การวิจัยเพื่อค้นหาฤทธิ์ยับยั้งไทโรซิเนสจากโปรตีนไฮไดรไลเสตที่เตรียมจากขนไก่ป่นนี้ มีความเป็นไปได้ที่จะนำไปประยุกต์ใช้เป็นส่วนประกอบสำหรับผลิตภัณฑ์เพื่อผิวขาวต่อไป | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Chulalongkorn University | en_US |
dc.rights | Chulalongkorn University | en_US |
dc.subject | Chemical kinetics | - |
dc.subject | Protein hydrolysates | - |
dc.subject | จลนพลศาสตร์เคมี | - |
dc.subject | โปรตีนไฮโดรไลเสต | - |
dc.title | Anti-Tyrosinase activity of protein hydrolysate from chicken feather meal prepared by pepsin-pancreatin and papain | en_US |
dc.title.alternative | ฤทธิ์ยับยั้งไทโรซิเนสของโปรตีนไฮโดรไลเสตจากขนไก่ป่นที่เตรียมจากเพปซิน-แพนครีเอตินและปาเปน | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | Master of Science | en_US |
dc.degree.level | Master's Degree | en_US |
dc.degree.discipline | Biotechnology | en_US |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | en_US |
dc.email.advisor | Polkit.S@Chula.ac.th | - |
dc.email.advisor | Aphichart.K@Chula.ac.th | - |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
5572067823.pdf | 2.51 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.