Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/78224
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | พัฒทรา ธีรพิบูลย์เดช | - |
dc.contributor.author | สิราวรรณ รุ่งเลิศสิทธิกุล | - |
dc.contributor.other | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์ | - |
dc.date.accessioned | 2022-03-14T07:08:42Z | - |
dc.date.available | 2022-03-14T07:08:42Z | - |
dc.date.issued | 2559 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/78224 | - |
dc.description | โครงงานเป็นส่วนหนึ่งของการศึกษาตามหลักสูตรปริญญาวิทยาศาสตรบัณฑิต ภาควิชาเคมี คณะวิทยาศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย ปีการศึกษา 2559 | en_US |
dc.description.abstract | งานวิจัยนี้มุ่งเน้นศึกษาความคงตัวของสีแอนโทไซยานินจากดอกอัญชัน (BPAn) และพัฒนาแผ่นตรวจวัดพีเอชจากแบคทีเรียเซลลูโลส (BC) ที่มี BPAn สารสกัด BPAn นี้จะถูกแยกส่วนด้วยการลงคอลัมน์ Diaion HP20 และชะด้วยเมทานอลจะได้สารสกัด BPAn-M สารสกัดแอนโทไซยานินทั้งสองนี้จะให้สีในช่วงพีเอช 1-14 เหมือนกันแต่สารสกัด BPAn-M มีความเข้มข้นของแอนโทไซยานินมากกว่า BPAn ทั้งสารสกัด BPAn และ BPAn-M แสดงความเสถียรต่อแสงและความร้อนแตกต่างกัน นอกจากนี้ได้เตรียมแผ่นตรวจวัดพีเอช BC-Alg-BPAn โดยแช่แผ่นแบคทีเรียเซลลูโลสในสารละลายแอลจิเนตและสารละลาย BPAn นำแผ่นตรวจวัดหลังจากทำให้แห้งแล้วไปศึกษาสมบัติทางเคมี-กายภาพด้วยเทคนิค FE-SEM และ FTIR แผ่นตรวจวัดพีเอชที่ใช้สารละลาย BPAn ความเข้มข้นร้อยละ 0.5 จะให้การเปลี่ยนแปลงของสีชัดเจนมากที่สุดเมื่อมองด้วยตาเปล่า | en_US |
dc.description.abstractalternative | This work aimed to study color stability of anthocyanins extracted from butterfly pea (BPAn) and to develop a smart pH sensing sheet based on bacterial cellulose (BC) nanofibers doped with BPAn. The BPAn was fractionated over a Diaion HP20 column and eluted with methanol to obtain BPAn-M. Both anthocyanin extracts showed the same color shades in the range of pH1-14 but the BPAn-M contained more anthocyanin content than BPAn. Both BPAn and BPAn-M exhibited different stability toward light and temperature. Moreover, the pH sensing sheet, namely BC-Alg-BPAn, was prepared by immersing a bacteria cellulose (BC) in the alginate and BPAn solutions. After oven drying, BC-Alg-BPAn was characterized its chemico-physical properties by FE-SEM and FTIR methods. The pH sensing sheet using 0.5% of BPAn solution gave the clearest pH color changing by naked-eye detection. | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.rights | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.subject | แอนโทไซยานินส์ | en_US |
dc.subject | Anthocyanins | en_US |
dc.title | การพัฒนาแผ่นตรวจวัดพีเอชด้วยเซลลูโลสและแอนโทไซยานินจากดอกอัญชัน | en_US |
dc.title.alternative | Development of a colorimetric pH sensing sheet using cellulose and anthocyanin from butterfly pea flower | en_US |
dc.type | Senior Project | en_US |
dc.degree.grantor | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.email.advisor | ไม่มีข้อมูล | - |
Appears in Collections: | Sci - Senior Projects |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Sirawan Ru_Se_2559.pdf | 2.49 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.