Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/78511
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | จอมขวัญ อินถามา | - |
dc.contributor.author | ญานิน ประเสริฐวงษ์ | - |
dc.contributor.other | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์ | - |
dc.date.accessioned | 2022-05-02T08:49:48Z | - |
dc.date.available | 2022-05-02T08:49:48Z | - |
dc.date.issued | 2562 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/78511 | - |
dc.description | โครงงานเป็นส่วนหนึ่งของการศึกษาตามหลักสูตรปริญญาวิทยาศาสตรบัณฑิต สาขาเทคโนโลยีทางภาพและการพิมพ์ คณะวิทยาศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย ปีการศึกษา 2562 | en_US |
dc.description.abstract | วัตถุประสงค์ของโครงการนี้คือการศึกษาการเตรียมหมึกพิมพ์สกรีนฐานน้ำจากสารให้สีที่สกัดจากผงขมิ้นชันสำหรับการพิมพ์บนผ้าเริ่มแรกสกัดสารให้สีในผงขมิ้นชันด้วยวิธีสกัดด้วยตัวทำละลายเอทานอล เตรียมหมึกพิมพ์ 15 สูตร เพื่อหาสูตรหมึกพิมพ์เบื้องต้น โดยการเปลี่ยนอัตราส่วนของอะคริลิกเรซิน 2 ชนิด เจลาติน และสารให้สีที่สกัดจากขมิ้นชัน สังเกตสีและความหนืดของหมึกพิมพ์ นำหมึกพิมพ์ที่เตรียมได้ไปพิมพ์ลงบนผ้าแคนวาสและทำให้หมึกแห้งในตู้อบที่อุณหภูมิ 90 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 10 นาที แล้วทดสอบการยึดติด ความคงทนของสีต่อการซักและความคงทนของสีต่อแสง จากนั้นปรับสูตรหมึกพิมพ์ 11 สูตร และ 6 สูตร เพื่อสังเกตผลของอะคริลิกเรซิน B และผลของเจลาติน ตามลำดับ ต่อสมบัติของหมึกพิมพ์และคุณภาพสิ่งพิมพ์ จากผลการทดลองพบว่า หมึกพิมพ์ที่เตรียมได้สามารถยึดติดกับผ้าได้ดีทั้งก่อนและหลังการซัก แต่สีซีดเล็กน้อยหลังการซัก และความคงทนของสีต่อแสงต่ำ เมื่ออัตราส่วนของอะคริลิกเรซิน B เพิ่มขึ้น ความหนืดของหมึกลดลงและความคงทนของสีต่อแสงต่ำลง ในขณะที่เมื่อเพิ่มปริมาณของเจลาติน ความหนืดของหมึกเพิ่มขึ้น โดยสรุปหมึกพิมพ์สกรีนฐานน้ำที่เตรียมด้วยสารให้สีจากขมิ้นที่สกัดได้สามารถใช้พิมพ์ผ้าแคนวาสได้จริง แต่มีข้อจำกัดในเรื่องความทนทานของสีต่อแสง | en_US |
dc.description.abstractalternative | The aim of this project was to study the preparation of water-based screen printing ink from extracted colorant from turmeric powder for printing of fabrics. Firstly, beginning with the extraction of the colorant in turmeric powder by solvent extraction with ethanol. The printing inks of 15 formulations were prepared to find the basic ink formulation by varying the ratios of 2 types of acrylic resins, gelatin and the extracted colorant from turmeric powder. The color and viscosity of ink were observed. The prepared inks were printed on the canvas fabric dried in an oven at 90 degrees Celsius for 10 minutes. The adhesion, color fastness to washing and light fastness of the prepared inks were observed. After that, the ink formulations were adjusted to 11 and 6 formulations in ordered to observed the effects of acrylic resin B and gelatin, respectively, on the properties of the printing ink and the print quality. From the results, it was found that the prepared ink could adhere well to the fabric before and after washing, but the color was slightly fade after washing and light fastness was low. When the ratio of acrylic resin B was increased, the ink viscosity and light fastness were decreased. While the amount of gelatin was increased, the ink viscosity was increased. In summary, the water-based screen printing ink with the extracted colorant from turmeric powder could be printed on the canvas fabric. But there was a limit to the light fastness. | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.rights | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
dc.subject | หมึกพิมพ์ | en_US |
dc.subject | ขมิ้นชัน | en_US |
dc.subject | Printing ink | en_US |
dc.subject | Turmeric | en_US |
dc.title | การเตรียมหมึกพิมพ์สกรีนฐานน้ำจากสารให้สีในผงขมิ้นชัน | en_US |
dc.title.alternative | Preparation of screen printing ink from colorant in turmeric powder | en_US |
dc.type | Senior Project | en_US |
dc.degree.grantor | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | en_US |
Appears in Collections: | Sci - Senior Projects |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
62-SP-IMAGE-006 - Jomkwan Inthama.pdf | 1.76 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.