Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/8184
Title: การประมาณการขาดธาตุไนโตรเจนของถั่วเหลืองจากสีใบโดยใช้โครงข่ายประสาทเทียม
Other Titles: Leaf color based approximation of nitrogen deficiency in soybean using neural networks
Authors: สุรศักดิ์ ทรัพยากร
Advisors: สุชาดา ศิริพันธุ์
ชิดชนก เหลือสินทรัพย์
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์
Advisor's Email: suchada.s@chula.ac.th
lchidcha@chula.ac.th
Subjects: ไนโตรเจน
ถั่วเหลือง
นิวรัลเน็ตเวิร์ค (คอมพิวเตอร์)
Issue Date: 2548
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: ปริมาณไนโตรเจนมีผลต่อการเปลี่ยนแปลงสีใบถั่วเหลืองและปริมาณของผลผลิต วิทยานิพนธ์นี้ได้เสนอแบบจำลองโครงข่ายประสาทเทียมสำหรับประมาณความเข้มข้นของไนโตรเจนที่ต้องการของถั่วเหลือง โดยใช้ความแตกต่างของค่าสีใบจริงที่ความเข้มข้นของไนโตรเจน 3 มิลลิโมลาร์ กับค่าสีใบจริงที่ได้จากการพิจารณา ในระบบสี RGB และอายุถั่วเหลืองเป็นข้อมูลนำเข้า และมีข้อมูลนำออกเป็นความเข้มข้นของไนโตรเจนที่ต้องการ ผลของข้อมูลนี้สามารถนำมาสร้างตารางสีเพื่อใช้ตรวจสอบหาความเข้มข้นของไนโตรเจนที่ถั่วเหลืองต้องการได้
Other Abstract: The nitrogen amount affects the change of the soybean leaf color and the yield amount. This thesis proposes a simulation of neural networks for predicting the needed nitrogen concentration of soybean. Input data are the difference between the unifoliate leaf color in 3 milimolar concentrated nitrogen and the unifoliate leaf color for examine in RGB color system and the age of soybean. Output data are the needed nitrogen concentration. The experimental result can be demonstrated in the color chart for examining the needed nitrogen concentration.
Description: วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2548
Degree Name: วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: คณิตศาสตร์
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/8184
ISBN: 9741751095
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
surasak.pdf1.01 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.