Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/84422
Title: | α-glucosidase inhibitors from the stems of thunbergia laurifolia |
Other Titles: | ตัวยับยั้งแอลฟากลูโคซิเดสจากลำต้นรางจืด Thunbergia laurifolia |
Authors: | Khoa Nguyen Anh |
Advisors: | Preecha Phuwapraisirisan |
Other author: | Chulalongkorn University. Faculty of Science |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Chulalongkorn University |
Abstract: | Alpha-glucosidase inhibitory assay-guided isolation of Thunbergia laurifolia L. stems yielded a new compound named 5-acetoxyfuranonapthoquinone (1) along with nineteen known compounds (2-20). The structure of the isolated compounds was elucidated by the analysis of multiple spectroscopic data as well as by comparison with the previous reports. The isolated compounds were evaluated for α-glucosidase inhibition. Syringaresinol (6), rosmarinic acid (11), 1,2,8-trihydroxyxanthone (17), and isojacareubin (18) showed the most potent inhibitory activity among isolated compounds. Kinetic study indicated that syringaresinol (6), 1,2,8-trihydroxyxanthone (17), and isojacareubin (18) could inhibit the maltase and sucrase function by non-competitive, and rosmarinic acid (11) was identified as a non-competitive inhibitor against maltase and a mixed manner inhibitor against sucrase. |
Other Abstract: | การแยกสารจากลำต้นรางจืด (Thunbergia laurifolia L.) โดยใช้การชี้นำด้วยการยับยั้งอัลฟากลูโคซิเดส ได้สารใหม่ 1 ชนิด คือ 5-acetoxyfuranonapthoquinone (1) พร้อมทั้งสารที่เคยมีรายงานมาแล้วอีก 19 สาร (2-20) โครงสร้างของสารที่แยกได้ทั้งหมดพิสูจน์ทราบด้วยข้อมูลทางสเปคโตรสโคปีรวมทั้งการเปรียบเทียบกับข้อมูลที่เคยมีรายงานมาแล้ว สารที่แยกได้ทั้งหมดได้รับการทดสอบฤทธิ์ยับยั้งอัลฟากลูโคซิเดส Syringaresinol (6) rosmarinic acid (11) 1,2,8-trihydroxyxanthone (17) และ isojacareubin (18) แสดงฤทธิ์ยับยั้งสูงที่สุดในบรรดาสารที่แยกได้ การศึกษาทางจลนศาสตร์เคมีบ่งชี้ว่า syringaresinol (6) 1,2,8-trihydroxyxanthone (17) และ isojacareubin (18) ยับยั้งการทำงานของมอลเตสและซูเครส ด้วยกลไกแบบ non-competitive ส่วน rosmarinic acid (11) ยับยังมอลเตสด้วยกลไกแบบ non-competitive และยับยั้งซูเครสด้วยกลไกแบบผสม (mixed inhibition) |
Description: | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2021 |
Degree Name: | Master of Science |
Degree Level: | Master's Degree |
Degree Discipline: | Chemistry |
URI: | https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/84422 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
6272002023.pdf | 8.02 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.