Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/11443
Title: Effects of subchronic exposure of Pueraria Mirifica on hepatic cytochrome P450 and blood clinical biochemistry parameters in rats
Other Titles: ผลของการได้รับกวาวเครือขาวแบบกึ่งเรื้อรังต่อเอนไซม์ไซโตโครมพี 450 ในตับและค่าชีวเคมีคลินิกในเลือดของหนูขาว
Authors: Kittiya Charoenkul
Advisors: Somsong Lawanprasert
Supatra Srichairat
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences
Advisor's Email: Somsong.L@Chula.ac.th
Supatra.S@Chula.ac.th  
Subjects: Cytochrome P-450
Rats
Pueraria mirifica
Issue Date: 2001
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: Pueraria mirifica Airy Shaw and Suvatabandhu, known locally as Kwao Keur, is considered to be a rejuvenating folk medicine. In this study, the subchronic effects of P.mirifica on hepatic cytochrome P450 (CYP) and blood clinical biochemistry parameters were investigated in male Wistar rats. Rats were randomly divided into four treatment groups as following: normal diet-fed group; normal diet-fed supplemented with P.mirifica group; high cholesterol diet-fed group; high cholesterol diet-fed supplemented with P.mirifica group. Each group consisted of 10 rats. P.mirifica was administered orally at a dosage of 100 mg/kg/day for 90 consecutive days. At the end of the treatment, animals were anesthesized. Blood samples were collected by heart puncture and serum sample were determined for clinical biochemistry parameters. Microsomes were prepared from livers for enzyme assays. The results showed that body weight of rats given P.mirifica in either normal diet or high cholesterol diet conditions were significantly lower than their corresponding control groups. There was no significant difference of these following blood clinical biochemistry parameters: hemoglobin, hematocrit, WBC count, %differential WBC, platelet count, RBC morphology, glucose, BUN, SCr, total bilirubin, and direct bilirubin in all experimental groups. P.mirifica did not affect serum level of AST, ALT, and ALP in normal diet-fed condition. High cholesterol diet-fed condition caused a significant increase of AST, ALT, and ALP but P.mirfica helped attenuate these effects. P.mirifica significantly decreased serum total cholesterol and LDL-C in either normal diet-fed or high cholesterol diet-fed rats. Serum triglyceride was increased in normal diet-fed rats but decreased in high cholesterol diet-fed rats. P.mirifica caused a significant decrease of HDL-C in both normal and high cholesterol diet-fed rats whereas its improvement in the LDL-C/HDL-C ratio was shown only in high cholesterol diet-fed rats. Concerning the effects on CYPs, P.mirifica significantly inhibited CYP2B1&2B2 in either normal diet or high cholesterol diet-fed rats. Its inhibition effect of CYP1A2 and CYP2E1 was found only in normal diet-fed rats. No effect of P.mirifica was found on CYP1A1. Inhibition effects of P.mirifica on CYP2B1&2B2 and CYP2E1 were also found in the in the in vitro study. Although, P.mirifica demonstrated a benefit on lipid profile and did not show any toxic effects on liver, kidney, and blood system in this study, an increment of serum triglyceride in normal rat receiving P.mirifica, however, is not favorable. Inhibition effects of P.mirifica on CYP1A2, CYP2B1&2B2 and CYP2E1 indicated a beneficial potential of the compound on chemical-induced carcinogens via these enzymes. Effects of P.mirifica at various doses, long term used as well as mechanism of effects should be further investigated. Effects of this compound on other isoforms of CYP should also be explored.
Other Abstract: กวาวเครือขาว (Pueraria mirifica Airy Shaw and Suvatabandhu) เป็นสมุนไพรพื้นบ้านที่นิยมใช้เป็นยาอายุวัฒนะ การศึกษานี้มุ่งศึกษาผลของกวาวเครือขาวต่อเอนไซม์ไซโตโครม พี450 (CYP) ในตับ และค่าชีวเคมีคลินิกต่างๆ ในเลือดของหนูขาวพันธุ์เพศผู้พันธุ์วิสตาร์ โดยแบ่งหนูขาวแบบสุ่มเป็น 4 กลุ่ม กลุ่มละ 10 ตัว ดังต่อไปนี้ กลุ่มที่ได้รับอาหารปกติ กลุ่มที่ได้รับอาหารปกติและกวาวเครือขาว, กลุ่มที่ได้รับอาหารคลอเรสเตอรอลสูง และกลุ่มได้รับอาหารคลอเรสเตอรอลสูงและกวาวเครือขาว หนูขาวได้รับกวาวเครือขาวขนาด 100 มิลลิกรัม/กิโลกรัม/วัน โดยวิธีป้อนทางปก เป็นเวลา 90 วัน เมื่อครบระยะเวลา ทำให้หนูหมดความรู้สึก เก็บตัวอย่างเลือดจากหัวใจเพื่อตรวจค่าโลหิตวิทยาและแยก ซีรั่มตรวจค่าชีวเคมีคลินิก นำตับมาเตรียมไมโครโซม เพื่อวัดค่าสมรรถนะของเอนไซม์ ผลการทดลองพบว่ากวาวเครือขาวทำให้การเพิ่มของน้ำหนักหนูขาวต่ำกว่ากลุ่มควบคุม แต่ไม่มีผลต่อค่าโลหิตวิทยาและค่าชีวเคมีคลินิกดังต่อไปนี้ hemoglogin, hematocrit, WBC count, %differential WBC, platelet count, RBC morphology, glucose, BUN, SCr, total bilirubin และ direct bilirubin กวาวเครือขาวไม่มีผลต่อค่า AST, ALT และ ALP ในซีรั่มของหนูที่ได้รับอาหารปกติ อาหารคลอเรสเตอรอลสูงมีผลทำให้ AST, ALT และ ALP สูงแต่ค่าเหล่านี้ลดลงเมื่อให้กวาวเครือขาว กวาวเครือขาวทำให้ค่า total cholesterol และ LDL-C ในซีรั่มลดลงอย่างมีนัยสำคัญทั้งในกลุ่มที่ได้รับอาหารรปกติและอาหารคลอเรสเตอรอลสูง ในขณะที่ค่าไตรกลีเซอไรด์สูงขึ้นอย่างมีนัยสำคัญในกลุ่มที่ได้รับอาหารปกติ แต่มีค่าลดลงในกลุ่มที่ได้รับอาหารคลอเรสเตอรอลสูง กวาวเครือขาวทำให้ค่า HDL-C ในซีรั่มลดลงอย่างมีนัยสำคัญทั้งกลุ่มที่ได้รับอาหารปกติและอาหารคลอเรสเตอรอลสูง ส่วนอัตราส่วนของ LDL-C ต่อ HDL-C มีค่าต่ำลงอย่างมีนัยสำคัญเฉพาะในกลุ่มที่ได้รับอาหารคลอเรสเตอรอลสูง สำหรับผลต่อสมรรถนะของเอนไซม์ CYP พบว่า กวาวเครือขาวมีผลยับยั้งสมรรถนะของ CYP2B1&2B2 ในหนูทั้งกลุ่มที่ได้รับอาหารปกติและอาหารคลอเรสเตอรอลสูง ส่วนสมรรถนะของ CYP1A2 และ CYP2E1 ลดลงเฉพาะในกลุ่มที่ได้รับกวาวเครือขาวร่วมกับอาหารปกติ กวาวเครือขาวไม่มีผลต่อสมรรถนะของ CYP1A1 เมื่อทำการทดสอบแบบ in vitro พบผลของกวาวเครือขาวในการยับยั้ง CYP2B1&2B2 และ CYP2E1 เช่นเดียวกัน ถึงแม้ว่ากวาวเครือขาวจะมีผลที่เป็นประโยชน์ต่อค่าไขมันในเลือดและไม่มีผลพิษใดๆ ต่อตับ ไต และระบบเลือด ผลที่ไม่พึงปรารถนาของกวาวเครือขาวที่พบคือมีผลเพิ่มไตรกลีเซอไรด์ในหนูที่ได้รับอาหารปกติ ผลของกวาวเครือขาวในการยับยั้ง CYP1A2, CYP2B1&2B2 และ CYP2E1 ชี้บ่งแนวโน้มในทางที่เป็นประโยชน์ของสารนี้ในเรื่องของการกระตุ้นฤทธิ์ของสารก่อมะเร็ง ควรทำการศึกษาต่อไปถึงผลของกวาวเครือขาวที่ขนาดต่างๆ ผลของการใช้สารนี้ในระยะเวลานาน รวมทั้งกลไกที่ใช้อธิบายผลที่เกิดขึ้น นอกจากนี้ควรทำการศึกษาผลของสารนี้ต่อ CYP isoform อื่นๆ ที่ยังไม่ได้ทำการศึกษาด้วย
Description: Thesis (M.Sc. in Pharm.)--Chulalongkorn University, 2001
Degree Name: Master of Science in Pharmacy
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Pharmacology
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/11443
ISBN: 9741701179
Type: Thesis
Appears in Collections:Pharm - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kittiya.pdf469.81 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.