Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/24728
Title: Contamination level determination of Bisphenol-A-Diglycidyl Ether, Bisphenol-F-Diglycidyl Ether and certain derivatives from can coatings in oil-based foods manufactured in Thailand
Other Titles: การวิเคราะห์ระดับการปนเปื้อนของสารบิสฟีนอล-เอ-ไดไกลซิดิลอีเทอร์ บิสฟีนอล-เอฟ-ไดไกลซิดิลอีเทอร์ และสารอนุพันธ์ที่เกี่ยวข้องจากสารเคลือบกระป๋องในอาหารกระป๋องประเภทน้ำมันที่ผลิตขึ้นในประเทศไทย
Authors: Worapong Somboonsup
Advisors: Natchanu Leepipatpiboon
Siripastr Jayanta
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Science
Issue Date: 2003
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: This research described systematic HPLC method development for the separation of BADGE, BFDGE and their monomeric derivatives (BADGE.HC1, BADGE.2HC1 and BFDGE.2HC1) in oil-based canned foods. The analysis was carried out using RP-HPLC with fluorescence detector. Optimum chromatographic conditions are: C18 ODS Hypersil (4.0x150 mm, 5 µm), 60% methanol in water mobile phase flow rate 0.75 mL/min, fluorescence detector λex277/λem313 nm. Satisfactory validation parameters were obtained: linearity of detector response ranged 0.035 -5.000 µg/mL (R²> 0.9990); standard calibrations were constructed from 0.035 -1.000 1.1.g/mL (R²> 0.9990); limits of detection ranged 0.012-0.033 µg/mL: limits of quantitation ranged 0.041- 0.113 µg/mL. Method precision and percent recovery were acceptable with coefficient of variance (CV) at LoQ and 5*LoQ spiking levels less than 15 and 7 respectively. Percent recovery was achieved at 64-85%. The method was found to be robusted and no deviation was detected when minor changes in condition were applied. The method was used to test 20 oil-based foods, all were made in Thailand. All samples were contaminated. Twenty-five percent were contaminated above the EU control limit of 1 mg/kg. Seventy percent are contaminated more than 0.200 mg/kg. The maximum contamination was 4.298 mg/kg and the minimum was 0.079 mg/kg.
Other Abstract: งานวิจัยนี้ศึกษาและพัฒนาวิธีการวิเคราะห์สารในกลุ่ม บิสฟีนอล-เอ-ไดไกลซิดิลอีเทอร์ บิสฟินอล-เอฟ-ไดไกลซิดิลอีเทอร์ และสารอนุพันธ์ที่เกี่ยวข้องในอาหารกระป๋องประเภทน้ำมันโดยเทคนิค RP-HPLC สภาวะที่เหมาะสมในการวิเคราะห์คือ คอลัมน์ C18 ODS Hypersil ขนาด 4.0x150 มม.อนุภาคของเฟสคงที่ขนาด 5 ไมครอน เฟสเคลื่อนที่ที่ใช้คือ เมทานอลต่อน้ำในอัตราส่วน 60 ต่อ 40 ที่อัตราการไหล 0.75 มิลลิลิตรต่อวินาที และใช้เครื่องตรวจวัดแบบฟลูออเรสเซนที่ความยาวคลื่น 227/313 นาโนเมตร ค่าตัวแปรของการตรวจสอบความถูกต้องของวิธีการวิเคราะห์เป็นที่น่าพอใจดังนี้ ช่วงความเป็นเส้นตรงของการวิเคราะห์ให้ค่าสัมประสิทธิ์สหสัมพันธ์สูงกว่า 0.9990 ในช่วงความเข้มข้น 0.035-5.000 ไมโคลกรัมต่อมิลลิลิตร กราฟเทียบมาตรฐานให้ค่าสัมประสิทธิ์สหสัมพันธ์ดีกว่า 0.9990 ในช่วงความเข้มข้น 0.035-1.000 ไมโคลกรัมต่อมิลลิลิตร ค่าขีดจำกัดต่ำสุดในการวิเคราะห์และค่าขีดจำกัดต่ำสุดในการหาปริมาณมีค่าอยู่ในช่วง 0.012-0.030 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตรและ 0.040-0.113 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตรตามลำดับ ความเที่ยงและค่าร้อยละของการคืนกลับของวิธีวิเคราะห์และการเตรียมตัวอย่างมีประสิทธิภาพดี โดยเมื่อเติมสารมาตรฐานลงในเนื้ออาหารสะอาดที่ระดับความเข้มข้น 1 และ 5 เท่าของค่าขีดจำกัดต่ำสุดในการหาปริมาณ พบว่าค่าสัมประสิทธิ์การแปรผันของการวิเคราะห์ซ้ำ 10 ครั้งมีค่าน้อยกว่า 15 และ 7 ตามลำดับ ค่าร้อยละของการคืนกลับอยู่ระหว่าง 65-85 ในการประเมินความแกร่งของวิธีการวิเคราะห์เมื่อสภาวะในการทดลองเปลี่ยนเล็กน้อย ผลวิเคราะห์อาหารกระป๋องประเภทน้ำมันจำนวน 20 ตัวอย่างพบว่าทุกชนิดมีการปนเปื้อน โดยร้อยละ 25 ของตัวอย่างปนเปื้อนเกินข้อกำหนดของสหภาพยุโรปที่ยอมให้มีการปนเปื้อนสูงสุดไม่เกิน 1 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม ร้อยละ 70 ของตัวอย่างมีการปนเปื้อนมากกว่า 0.200 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัม โดยระดับการปนเปื้อนสูงสุดและต่ำสุดคือ 4.298 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัมและ 0.079 มิลลิกรัมต่อกิโลกรัมลำดับ
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2003
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Chemistry
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/24728
ISBN: 9741751583
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Worapong_so_front.pdf4.85 MBAdobe PDFView/Open
Worapong_so_ch1.pdf5.4 MBAdobe PDFView/Open
Worapong_so_ch2.pdf6.24 MBAdobe PDFView/Open
Worapong_so_ch3.pdf3.39 MBAdobe PDFView/Open
Worapong_so_ch4.pdf9.75 MBAdobe PDFView/Open
Worapong_so_ch5.pdf1.85 MBAdobe PDFView/Open
Worapong_so_back.pdf10.37 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.