Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/52522
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorUbonthip Nimmannit-
dc.contributor.advisorPorntip Nimmannitya-
dc.contributor.authorRattana Songmek-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences-
dc.date.accessioned2017-03-09T00:56:37Z-
dc.date.available2017-03-09T00:56:37Z-
dc.date.issued2007-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/52522-
dc.descriptionThesis (M.Sc. In Pharm)--Chulalongkorn University, 2007en_US
dc.description.abstractThe aims of this study were to prepare spray-dried tamarind pulp extract and oil-in-water emulsions containing tamarind pulp extract. Physical and chemical properties were studied. Whitening and moisturizing efficacies of oil-in-water emulsion containing spray-dried tamarind pulp extract in volunteers were evaluated. Analytical method for determining tartaric acid in tamarind pulp, spray-dried tamarind pulp extract and oil-in-water emulsion containing spray-dried tamarind pulp extract were developed. In the preparation of spray-dried tamarind pulp extract, 10 %w/w acacia, inlet temperature 110 ºC, fan setting 50 were successful for spray drying tamarind pulp extract. Percent yield of spray-dried tamarind pulp extract was 55.73 ± 4.75 %, percent moisture content was 6.41 ± 0.64 %, spherical and smooth surface with slightly aggregated particles were obtained. The spray-dried tamarind pulp extract contained 7.83 ± 0.13 % w/w of tartaric acid. Stability of spray dried products were determined by keeping in tight, clear or light protected vials at accelerated temperature 40 ± 2ºC, relative humidity 75 ± 5% for 6 months. Amount of tartaric acid in spray-dried product was slightly decreased, finally, percent remaining of tartaric acid in both vials was as same as 93.16 % w/w. Eight percents by weight of spray-dried tamarind pulp extract was incorporated into oil-in-water emulsions. The prepared emulsions showed good physical and chemical stability at the ambient temperature for 6 weeks. Whitening and moisturizing efficacies of oil-in-water emulsion containing tamarind pulp extract using oil-in-water emulsion base as a control were tested in 35 healthy female volunteers which age in range 20 – 45 years. Tested and control sample of emulsions were applied on forehead twice per day for 6 weeks. Melanin value and moisture content were determined. After using emulsion containing spray-dried tamarind pulp extract, moisturizing value was increased in first week and significantly increased in three weeks more than using oil-in-water emulsion (p=0.000), melanin value at forehead was significantly decreased in four weeks more than using oil-in-water emulsion base (p=0.035).en_US
dc.description.abstractalternativeงานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาการเตรียมผงสารสกัดจากเนื้อมะขามโดยวิธีการพ่นแห้ง เตรียมอิมัลชันชนิดน้ำมันในน้ำที่ผสมผงพ่นแห้งจากสารสกัดเนื้อมะขามให้มีความคงตัวทางกายภาพและทางเคมี ศึกษาประสิทธิศักย์การทำให้ผิวขาวและการเพิ่มความชุ่มชื้นของอิมัลชันชนิดน้ำมันในน้ำที่มีส่วนผสมผงพ่นแห้งจากสารสกัดเนื้อมะขามในอาสาสมัคร การพัฒนาวิธีวิเคราะห์ปริมาณกรดทาร์ทาริกในสารสกัดจากเนื้อมะขาม ผงพ่นแห้งสารสกัดจากเนื้อมะขามและอิมัลชันที่มีส่วนผสมผงพ่นแห้งสารสกัดจากเนื้อมะขาม เตรียมสารสกัดจากเนื้อมะขามให้เป็นผงแห้งโดยวิธีการพ่นแห้ง สภาวะที่ได้ผงพ่นแห้งที่ดีคือสภาวะการพ่นแห้งที่มีอะคาเซีย ความเข้มข้น 10 เปอร์เซ็นต์โดยน้ำหนัก อุณหภูมิในการฉีดสาร 110 ซ ความเร็วลมระดับ 50 ได้ผลผลิตผงพ่นแห้งสารสกัดจากเนื้อมะขามร้อยละ 55.73 ± 4.75 มีความชื้นร้อยละ 6.41 ± 0.64 รูปร่างของอนุภาคเป็นทรงกลม พื้นผิวเรียบ มีการเกาะตัวกันของกลุ่มอนุภาคเล็กน้อย ปริมาณกรดทาร์ทาริกที่มีในผงพ่นแห้ง 7.83 ± 0.13 เปอร์เซ็นต์โดยน้ำหนัก ทดสอบความคงตัวของผงพ่นแห้งสารสกัดจากเนื้อมะขามเมื่อเก็บไว้ในขวดใสและขวดป้องกันแสงปิดสนิทอุณหภูมิแบบเร่งที่ 40 ± 2 ºC ความชื้นสัมพัทธ์ 75 ± 5 % เป็นเวลา 6 เดือน ปริมาณของกรดทาร์ทาริกในผงพ่นแห้งสารสกัดจากเนื้อมะขามที่เก็บไว้ในขวดใสและขวดป้องกันแสงลดลงเล็กน้อยมีปริมาณเหลืออยู่เท่ากันคือร้อยละ 93.16 เปอร์เซ็นต์ นำผงพ่นแห้งสารสกัดจากเนื้อมะขามมาเตรียมอิมัลชันชนิดน้ำมันในน้ำในความเข้มข้น 8 เปอร์เซ็นต์โดยน้ำหนัก อิมัลชันมีความคงตัวดีทั้งทางกายภาพและทางเคมีที่อุณหภูมิห้องตลอดการทดสอบในอาสาสมัครเป็นเวลา 6 สัปดาห์ การทดสอบประสิทธิศักย์การทำให้ผิวขาวและความชุ่มชื้นในอาสาสมัครหญิงสุขภาพดีจำนวน 35 คนอายุในช่วง 20-45 ปีที่บริเวณหน้าผากโดยใช้อิมัลชันชนิดน้ำมันในน้ำที่มีผงพ่นแห้งสารสกัดจากเนื้อมะขามและกลุ่มควบคุมใช้ครีมเบสทาวันละสองครั้ง เช้าและเย็น เป็นเวลา 6 สัปดาห์ วัดความชุ่มชื้นของผิวและปริมาณเมลานิน พบว่าอิมัลชันชนิดน้ำมันในน้ำที่มีผงพ่นแห้งสารสกัดจากเนื้อมะขามให้ความชุ่มชื้นตั้งแต่สัปดาห์แรกและเพิ่มมากกว่าอิมัลชันเบสโดยมีความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p=0.000) ตั้งแต่สัปดาห์ที่สามหลังการทาและปริมาณเมลานินลดลงเมื่อเปรียบเทียบกับอิมัลชันเบสหลังจากใช้อิมัลชันชนิดน้ำมันในน้ำที่มีผงพ่นแห้งสารสกัดจากเนื้อมะขามในระยะเวลา 4 สัปดาห์อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p=0.035)en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.relation.urihttp://doi.org/10.14457/CU.the.2007.1967-
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectEmulsionsen_US
dc.subjectTamarind pulpen_US
dc.subjectSpray dryingen_US
dc.subjectอิมัลชันen_US
dc.subjectเนื้อมะขามen_US
dc.subjectการอบแห้งแบบพ่นกระจายen_US
dc.titleFormulation of oil-in-water emulsions containing spray-dried tamarind pulp extract and whitening efficacy test in volunteersen_US
dc.title.alternativeการตั้งตำรับอิมัลชันชนิดน้ำมันในน้ำที่มีส่วนผสมของผงพ่นแห้งจากสารสกัดเนื้อมะขามและการทดสอบประสิทธิศักย์การทำให้เกิดผิวขาวในอาสาสมัครen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Science in Pharmacyen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplinePharmaceuticsen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorNo information provided-
dc.email.advisorporntip.n@chula.ac.th-
dc.identifier.DOI10.14457/CU.the.2007.1967-
Appears in Collections:Pharm - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
rattana_so_front.pdf1.51 MBAdobe PDFView/Open
rattana_so_ch1.pdf556.51 kBAdobe PDFView/Open
rattana_so_ch2.pdf2.66 MBAdobe PDFView/Open
rattana_so_ch3.pdf2.52 MBAdobe PDFView/Open
rattana_so_ch4.pdf5.93 MBAdobe PDFView/Open
rattana_so_ch5.pdf249.59 kBAdobe PDFView/Open
rattana_so_back.pdf2.83 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.