Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/52847
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSuyanee Pongthananikorn-
dc.contributor.advisorVirat Pokaratsiri-
dc.contributor.authorJukkapan Wirunrat-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Pharmaceutical Sciences-
dc.date.accessioned2017-05-03T14:43:25Z-
dc.date.available2017-05-03T14:43:25Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/52847-
dc.descriptionThesis (M.Sc. in Pharm)--Chulalongkorn University, 2013en_US
dc.description.abstractThis cross-sectional descriptive study aimed to examine the association between depression and diet control as well as the glycemic control in patients with type 2 diabetes. The subjects were type 2 diabetic patients (n=225) who received treatment at Phuttasothorn Hospital, Chachoengsao Province. Blood sugar level, weight, height, waist circumference, hip circumference were measured, and the depression test questionnaire and the diet control behavior report were completed. The relationships between depression and diet control, and depression and glycemic control were evaluated. The results showed that the prevalence of depression in type 2 diabetic patients was 18.2%. There were no significant differences between the depression and non-depression groups in the following factors; gender, age, year of diabetes, medication, body mass index, and energy intake. However, the result showed that depression was associated with poor diet control (Z = 9.014, p = 0.01). It also related with elevated HbA1c level (Z = 9.322, p = 0.009). This study illustrated that depression might be one of the important factors that influences self-care behavior of type 2 diabetic patients. It might affect both a decrease in adherence of diet control and an increase in blood sugar level. Thus, depression screening should be implemented for helping diabetic patients to control their blood sugar level and increase their quality of life.en_US
dc.description.abstractalternativeการศึกษาเชิงพรรณนา ณ จุดเวลาใดเวลาหนึ่ง ในครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาความสัมพันธ์ระหว่างภาวะซึมเศร้ากับการควบคุมอาหาร และการควบคุมระดับน้ำตาลในเลือด ในผู้ป่วยเบาหวานชนิดที่ 2 กลุ่มตัวอย่างคือผู้ป่วยเบาหวานชนิดที่ 2 ที่เข้ารับการรักษา ณ โรงพยาบาลพุทธโสธร จังหวัดฉะเชิงเทรา จำนวน 225 คน โดยเก็บข้อมูลผลการตรวจระดับน้ำตาลในเลือด น้ำหนัก ส่วนสูง เส้นรอบเอว เส้นรอบสะโพก แบบทดสอบภาวะซึมเศร้า และแบบทดสอบพฤติกรรมควบคุมอาหาร แล้วนำมาประเมินความสัมพันธ์ระหว่างภาวะซึมเศร้าต่อการควบคุมอาหาร และการควบคุมระดับน้ำตาลในเลือด ผลการศึกษาพบความชุกของภาวะซึมเศร้าในผู้ป่วยเบาหวานชนิดที่ 2 เท่ากับร้อยละ 18.2 ไม่พบความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญของตัวแปรเพศ อายุ จำนวนปีที่เป็นเบาหวาน ชนิดของยาที่ใช้ ดัชนีมวลกาย และปริมาณพลังงานที่ได้รับจากอาหาร ระหว่างกลุ่มที่มีภาวะซึมเศร้า และกลุ่มที่ไม่มีภาวะซึมเศร้า อย่างไรก็ตามจากการศึกษานี้พบความสัมพันธ์ระหว่างภาวะซึมเศร้าและการไม่ร่วมมือในการควบคุมอาหาร (Z = 9.014, p = 0.01) และพบความสัมพันธ์ระหว่างภาวะซึมเศร้าและระดับของ HbA1cที่เพิ่มขึ้น (Z = 9.322, p = 0.009) การศึกษานี้แสดงให้เห็นว่าภาวะซึมเศร้าอาจเป็นหนึ่งในปัจจัยที่ส่งผลต่อการดูแลตนเองของผู้ป่วยเบาหวานชนิดที่ 2 ทั้งทางด้านลดการร่วมมือในการควบคุมอาหารและส่งผลต่อการควบคุมระดับน้ำตาลในเลือดen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.relation.urihttp://doi.org/10.14457/CU.the.2013.1843-
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectDiabeticsen_US
dc.subjectDepressionen_US
dc.subjectDieten_US
dc.subjectDiabetes -- Diet therapyen_US
dc.subjectBlood sugaren_US
dc.subjectเบาหวาน -- ผู้ป่วยen_US
dc.subjectความซึมเศร้าen_US
dc.subjectการกำหนดอาหารen_US
dc.subjectเบาหวาน -- โภชนบำบัดen_US
dc.subjectน้ำตาลในเลือดen_US
dc.titleRelationships between depression and diet control and glycemic control in type 2 diabetic outpatients at Phuttasothorn Hospital Chachoengsao Provinceen_US
dc.title.alternativeความสัมพันธ์ระหว่างภาวะซึมเศร้าและการควบคุมอาหารและการควบคุมระดับน้ำตาลในผู้ป่วยนอกเบาหวานชนิดที่ 2 ณ โรงพยาบาลพุทธโสธร จังหวัดฉะเชิงเทราen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Science in Pharmacyen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplineFood Chemistry and Medical Nutritionen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorSuyanee.P@Chula.ac.th-
dc.email.advisorNo information provided-
dc.identifier.DOI10.14457/CU.the.2013.1843-
Appears in Collections:Pharm - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
jukkapan_wi.pdf1.23 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.