Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/60963
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorNattaya Ngamrojanavanich-
dc.contributor.authorPhetrada Khumsup-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Science-
dc.date.accessioned2018-12-03T03:15:32Z-
dc.date.available2018-12-03T03:15:32Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/60963-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2016-
dc.description.abstractChitosan beads have been prepared to contain and control the release of saponin which used to against golden apple snails.  The morphology of chitosan beads were characterized by FTIR and SEM. The formation of chitosan beads have a regular spherical shape with regular size prepared by using 2% w/v of chitosan solution with mixed solution of 10%w/v sodium hydroxide, 1% w/v of sodium tripolyphosphated and 50% v/v of ethyl alcohol. Ten percentage of saponin (w/w) was loaded into chitosan matrix found that higher amount of saponin was released when compared with loading of 1% saponin (w/w). Furthermore, mixed tea seed meal in chitosan matrix with ratio of 1:3 w/w affected beads properties such as bigger bead sizes, rough surface and more water swelling that enhanced the amount of saponin release when compared with natural chitosan beads. Release behavior of saponin were studied in deionize water and calcium chloride solution, it was found that more release of saponin in deionized water. Moreover, toxic testing of saponin with other living animals in agriculture such as Nile Tilapia fish and Pomacea Canaliculata snails showed LC50 values of saponin to Nile Tilapia fish and P. Canaliculata snails were 2.13 ppm in 72 hours and 7.45 ppm in 96 hours. In addition, rice that treated saponin with concenetration of 10-50 ppm had been increase growing and high productivity. Summary it can be conclude that the mixture of chitosan and tea seed meal beads containing saponin have a potential to develop as molluscicide against golden apple snails with friendly environment.     -
dc.description.abstractalternativeงานวิจัยนี้ทำการเตรียมบีดไคโตซานบรรจุและควบคุมการปลดปล่อยซาโปนิน (Camellia oleifera abel) เพื่อต้านหอยเชอรี่ Pomacea canaliculata  การพิสูจน์เอกลักษณ์เชิงสัณฐานวิทยาของบีดไคโตซานที่มียาซาโปนินบรรจุอยู่ ทำการพิสูจน์เอกลักษณ์ด้วยเทคนิค FTIR และ SEM จากการศึกษาพบว่าการขึ้นรูปบีด สารละลายไคโตซานที่มีความเข้มข้น  2% w/v ในสารละลายผสมโซเดียมไฮดรอกไซด์ 10% w/v, โซเดียมไตรฟอสเฟต 1% w/v, และเอธิลแอลกอฮอล์ 50% v/v บีดมีลักษณะเป็นทรงกลม ขนาดสม่ำเสมอ  การบรรจุซาโปนินที่ 10% โดยน้ำหนักของซาโปนินต่อไคโตซาน ซาโปนินสามารถปลดปล่อยได้ปริมาณมากและยาวนานขึ้น มากกว่าการกักเก็บที่ 1% มากไปกว่านั้นการผสมกากชาในอัตราส่วน 1:3 โดยน้ำหนักในเมทริกซ์ไคโตซาน ส่งผลต่อสมบัติต่างๆของบีด เช่น บีดมีขนาดใหญ่ขึ้น 2 เท่า ลักษณะผิวขรุขระ การบวมน้ำมากขึ้น ทำให้ซาโปนินถูกปลดปล่อยออกมาได้ปริมาณมากขึ้นและสามารถเพิ่มระยะเวลาการปลดปล่อยมากขึ้นเมื่อเทียบกับบีดไคโตซานบริสุทธิ์บรรจุซาโปนินและซาโปนินบริสุทธิ์ และเมื่อทำการปลดปล่อยซาโปนินในสภาวะจำลอง 2 สภาวะ คือในน้ำกลั่นที่ไม่มีประจุและสารละลายแคลเซียมคลอไรด์ พบว่าในน้ำกลั่นที่ไม่มีประจุซาโปนินถูกปลดปล่อยได้เร็วกว่าในสายละลายแคลเซียมคลอไรด์ จากงานวิจัยนี้สูตรผสมที่เตรียมได้นับว่าเป็นทางเลือกใหม่สำหรับการนำไปต้านหอยเชอรี่ซึ่งเป็นศัตรูพืชในนาข้าว นอกจากนี้ได้ทำการทดสอบความเป็นพิษของโซโปนินต่อสิ่งมีชีวิตในนาข้าว โดยใช้ปลานิลและหอยเชอรี่เป็นตัวอย่าง พบว่าความเป็นพิษซาโปนินต่อปลานิลมี ค่า LC50 เท่ากับ 2.13 พีพีเอ็ม ที่ 72 ชั่วโมง และของหอยเชอรี่ มีค่า LC50 เท่ากับ 7.45 พีพีเอ็ม ที่ 96 ชั่วโมง อีกทั้งยังพบว่าต้นข้าวที่ได้รับซาโปนินที่ความเข้มข้น 10 ถึง 50 พีพีเอ็ม ต้นข้าวมีการเจริญเติมโตและให้ผลผลิตสูงเมื่อเทียบกับข้าวที่ไม่ได้รับซาโปนิน ซึ่งแสดงให้เห็นว่าซาโปนินมีฤทธิ์ในการต้านหอยเชอรี่และยังมีความเป็นมิตรต่อสิ่งแวดล้อม-
dc.language.isoen-
dc.publisherChulalongkorn University-
dc.relation.urihttp://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2016.1765-
dc.rightsChulalongkorn University-
dc.subjectChitosan-
dc.subjectSaponins-
dc.subjectFlorida applesnail-
dc.subjectซาโปนิน-
dc.subjectไคโตแซน-
dc.subjectหอยเชอรี-
dc.titlePreparation of chitosan beads containing and control releasing of saponin against golden apple snail Pomacea canaliculata-
dc.title.alternativeการเตรียมบีดไคโตซานบรรจุและควบคุมการปลดปล่อยซาโปนิน เพื่อต้านหอยเชอรี่ Pomacea canaliculata-
dc.typeThesis-
dc.degree.nameMaster of Science-
dc.degree.levelMaster's Degree-
dc.degree.disciplinePetrochemistry and Polymer Science-
dc.degree.grantorChulalongkorn University-
dc.subject.keywordCAMELLIA OLEIFERA SAPONIN-
dc.subject.keywordGOLDEN APPLE SNAIL-
dc.subject.keywordPOMACEA CANALICULATA SNAIL-
dc.subject.keywordSAPONIN-
dc.subject.keywordCHITOSAN-
dc.subject.keywordTEA SEED MEAL-
dc.subject.keywordAgricultural and Biological Sciences-
dc.identifier.DOI10.58837/CHULA.THE.2016.1765-
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5572249723.pdf5.18 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.