Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/65463
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorNaiyanan Ariyakanon-
dc.contributor.authorPuttapatsorn Laohatrakul-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Science-
dc.date.accessioned2020-04-23T05:42:44Z-
dc.date.available2020-04-23T05:42:44Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/65463-
dc.descriptionIn Partial Fulfillment for the Degree of Bachelor of Science Program in Environmental Science, Faculty of Science Chulalongkorn University Academic Year 2018en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to investigate the removal efficiency of secondary canteen wastewater treatment by using water lettuce (Pistia stratiotes). The canteen wastewater was treated by biochar as a primary treatment. After primary treatment, canteen wastewater was diluted at the concentration of 0%, 25%, 50% and 75% and was treated by water lettuce for 15 days. The 7 parameters were determined in canteen wastewater; pH, BOD, COD, TKN, TP, TSS and FOG. For plants, biomass, total carbohydrate and protein content were determined. Water and plant samples were collected every 3 days at day 0, 3, 6, 9, 12 and 15. The results showed that the maximum removal efficiency of BOD, COD, TKN, TP, TSS and FOG at 25% of concentration were 94.06%, 93.34%, 38.36%, 66.83%, 100% and 6.45%, respectively. The highest biomass was 1.775 g (15 days). The maximum total carbohydrate and protein content of water lettuce were 0.35 and 0.42 g/g biomass, respectively. The result indicated that the highest removal efficiency by water lettuce was at 25% of the concentration of canteen wastewater.en_US
dc.description.abstractalternativeจุดมุ่งหมายของการศึกษานี้ เพื่อหาประสิทธิภาพในการบำบัดน้ำเสียโรงอาหารขั้นที่สอง โดยจอก (Pistia stratiotes) น้ำเสียที่นำมาศึกษาเป็นน้ำเสียจากโรงอาหาร และผ่านการบำบัดขั้นที่หนึ่ง ด้วยไบโอชาร์ (Biochar) จากนั้นนำตัวอย่างน้ำมาเจือจางให้มีความเข้มข้น 0%, 25%, 50% และ 75% และใช้จอกในการบำบัดเป็นเวลานาน 15 วัน โดยจะมีการตรวจวัดค่าพารามิเตอร์ในน้ำก่อนและหลังการบำบัด พารามิเตอร์ที่ตรวจวัด ได้แก่ pH, BOD, COD, TKN, TP, TSS และ FOG สำหรับในพืชจะทำการตรวจวัด 3 พารามิเตอร์ ได้แก่ มวลชีวภาพ ปริมาณคาร์โบไฮเดรททั้งหมดและโปรตีนทั้งหมด โดยจะทำการเก็บตัวอย่างพืชและน้ำทุก 3 วัน ได้แก่ วันที่ 0, 3, 6, 9, 12 และ 15 ผลการศึกษาพบว่า ประสิทธิภาพสูงที่สุดในการบำบัดน้ำเสียขั้นที่สองจากโรงอาหาร ในแต่พารามิเตอร์ คือ BOD, COD, TKN, TP, TSS และ FOG เท่ากับ 94.06%, 93.34%, 38.36%, 66.83%, 100% และ 6.45% ตามลำดับ ส่วนพารามิเตอร์ที่ตรวจวัดได้จากพืชพบว่า มวลชีวภาพที่เพิ่มขึ้น มีค่าสูงที่สุดเท่ากับ 1.78 กรัม และมีปริมาณคาร์โบไฮเดรททั้งหมด และโปรตีนทั้งหมดมากที่สุด เท่ากับ 0.35 และ 0.42 กรัมต่อกรัมมวลชีวภาพ จากการศึกษาพบว่า ที่ความเข้มข้น 25% จอกจะมีประสิทธิภาพในการบำบัดน้ำเสียขั้นที่สองจากโรงอาหารได้ดีที่สุดen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.titlePhytoremediation of secondary canteen wastewater treatment by using water lettuce (Pistia stratiotes L.)en_US
dc.title.alternativeการบำบัดนํ้าเสียขั้นที่สองโดยใช้จอก (Pistia stratiotes L.)en_US
dc.typeSenior Projecten_US
dc.email.advisorNaiyanan.A@Chula.ac.th-
Appears in Collections:Sci - Senior Projects

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Puttapatsorn La_Se_2561.pdf1.21 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.