Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/68791
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSiriwan Phattanarudee-
dc.contributor.advisorSuda Kiatkamjornwong-
dc.contributor.authorNutta Leepiyaraksa-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Science-
dc.date.accessioned2020-10-28T02:01:50Z-
dc.date.available2020-10-28T02:01:50Z-
dc.date.issued2008-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/68791-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2008en_US
dc.description.abstractThe water-in-oil (w/o) emulsion of green tea extract was prepared by dispersing the extract in mineral oil mixed with a mixture of two surfactants at the ratio of Span 80 to Tween 80 of 9:1 having an HLB value of 5.3, using a homogenizer with a stirring speed of 13,000 rpm, homogenizing time of 5 min to form a stable emulsion which was later stabilized by Tween 80. The emulsion of green tea extract was mixed with chitosan solution (MW 1.2 x 10⁵, 3.7x 10⁵ or 8.5 x 10⁵ Dalton at 87-88% deacetylation) at 1, 2 and 3% w/v. The mixture was mechanically stirred for 60 min. It was found that the viscosity of the chitosan emulsion increased as a function of chitosan concentration and molecular weight. The average size and zeta potential were found in the range of 124-275 nm and 16-51 mV, respectively. The hair surface was coated with chitosan emulsion. It was shown that the emulsion of green tea extract with chitosan at 3% w/v (MW 3.7 x 10⁵ Dalton) could coat hair surface as smoother as those obtained from the concentration of 1% and 2% w/v. The property of hair slip and ease of combing was determined by Texture Analyzer (TA) and Instron, respectively. It was found that 3% w/v (MW 3.7x 10⁵ Da) chitosan emulsion was the best condition for hair coating which yielded the highest slip and the easiest combing on hair surface. Besides, the higher the molecular weight of chitosan is, the lower slippery, feel, and ease of combing on hair surface.en_US
dc.description.abstractalternativeเตรียมอิมัลชันแบบน้ำในน้ำมันของสารสกัดชาเขียวกระจายใน mineral oil โดยใช้สารลดแรงตึงผิวผสมสองชนิดที่มีสัดส่วนของ Span 80 ต่อ Tween 80 เป็น 9:1 ซึ่งมีค่า HLB = 5.3 ปั่นกวนอิมัลชันนี้ด้วยเครื่องโฮโมจีไนเซอร์ที่ความเร็วรอบ 13,000 รอบต่อนาที เป็นเวลา 5 นาที ได้อิมัลชันที่เสถียร นำอิมัลชันที่เตรียมได้มาผสมกับสารละลายลดแรงตึงผิว Tween 80 และสารละลายไคโตซาน ตามลำดับ สารละลายไคโตซานเตรียมจากไคโตซานน้ำหนักโมเลกุล 1.2 x 10⁵, 3.7 x 10⁵ หรือ 8.5 x 10⁵ ดอลตัน, deacetylation ร้อยละ 87-88 ที่ความเข้มข้นร้อยละ 1, 2 และ 3 (น้ำหนักต่อปริมาตร) ทำการปั่นกวนเป็นเวลา 60 นาที พบว่า อิมัลชันของไคโตซานมีความหนืดเพิ่มขึ้น เมื่อความเข้มข้นและน้ำหนักโมเลกุลของไคโตซานเพิ่มขึ้น จากการวิเคราะห์ขนาด พบว่า อิมัลชันของไคโตซานมีขนาดอยู่ในช่วง 124-275 นาโนเมตร และศักย์ซีตา (zeta potential) มีค่าอยู่ในช่วง 16-51 mV เมื่อนำอิมัลชันของไคโตซานไปเคลือบเส้นผมพบว่า อิมัลชันของไคโตซานที่ความเข้มข้น ร้อยละ 3 (น้ำหนักต่อปริมาตร) และน้ำหนักโมเลกุลที่ 3.7 x 10⁵ ดอลตัน เคลือบบนเส้นผมได้มากกว่าที่ความเข้มข้นร้อยละ 1 และ 2 (น้ำหนักต่อปริมาตร) เมื่อนำเส้นผมหลังเคลือบด้วยไคโตซานไปทดสอบด้วยเครื่องวัดความลื่นและเครื่องหวีผม พบว่า เส้นผมหลังเคลือบด้วยอิมัลชันของไคโตซานให้ความลื่นและหวีง่ายกว่า ในขณะที่เมื่อเพิ่มน้ำหนักโมเลกุลของไคโตซานen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectGreen teaen_US
dc.subjectEmulsionsen_US
dc.subjectChitosanen_US
dc.subjectชาเขียวen_US
dc.subjectอิมัลชันen_US
dc.subjectไคโตแซนen_US
dc.titlePreparation of microemulsion of chitosan and green tea extracten_US
dc.title.alternativeการเตรียมไมโครอิมัลชันของไคโตซานและสารสกัดชาเขียวen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Scienceen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplinePetrochemistry and Polymer Scienceen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorSiriwan.Ph@Chula.ac.th-
dc.email.advisorNo information provinded-
dc.email.authorNo information provinded-
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
4973406123_2008.pdf3.86 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.