Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/74996
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPramoch Rangsunvigit-
dc.contributor.advisorSumaeth Chavadej-
dc.contributor.advisorThammanoon Sreethawong-
dc.contributor.advisorSirirat Rengpipat-
dc.contributor.authorChunaree Nibhondhratana-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College-
dc.date.accessioned2021-08-23T08:31:21Z-
dc.date.available2021-08-23T08:31:21Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/74996-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2011en_US
dc.description.abstractOne of important agricultural residues found in huge quantities to be considered, especially in tropical countries, is sugarcane bagasse. This research studied and optimized the production of sugars through hydrolysis of sugarcane bagasse using cellulose-producing bacteria, Microcerotermes sp., from Thai higher termites. Without a pretreatment of sugarcane bagasse, we studied the following effects on the hydrolysis of sugarcane bagasse: particle size of ground bagasse (40 and 60 mesh), operating temperature (30 and 37°C), bacteria strain (A 002 and M 015) and type of fermentation media. The sugarcane bagasse used as the raw material obtained from Mitr Phol Sugar Corp., Ltd., consisted of 45.63 wt% cellulose, 21.02 wt% hemicellulose, 29.50 wt% lignin, and 3.85 wt% extractives. The result shows that the bacteria strains have a significant effect on the hydrolysis of sugarcane bagasse. The maximum glucose concentration in the product was 1.03 g/L obtained from the hydrolysis of 60 mesh ground bagasse with M 015 bacteria strain at 37°C.-
dc.description.abstractalternativeชานอ้อยหรือกากอ้อยนับเป็นหนึ่งในเศษวัสดุเหลือใช้ทางการเกษตรสำคัญที่พบได้เป็นจำนวนมากโดยเฉพาะอย่างยิ่งในประเทศเขตร้อนงานวิจัยนี้ศึกษาการผลิตน้ำตาลจากการย่อยสลายชานอ้อยโดยใช้แบคทีเรียที่สามารถผลิตเอนไซม์เซลลูเลส (Microcerotermes sp.) ภายในลำไส้ปลวกชั้นสูงซึ่งพบในประเทศไทยโดยพิจารณาผลกระทบของขนาดอนุภาค (40 และ 60 เมช) อุณหภูมิ (30 และ 37 องศาเซลเซียส) สายพันธุ์ของเชื้อแบคทีเรีย (A 002 และ M 015) และ ชนิดของน้ำหมักที่ใช้ต่อกระบวนการย่อยสลายชานอ้อย ชานอ้อยที่ใช้เป็นวัตถุดิบในกระบวนการได้จากโรงงานของบริษัทน้ำตาลมิตรผล อำเภอด่านช้าง จังหวัดสุพรรณบุรี และประกอบด้วยเซลลูโลสร้อยละ 45.63 เฮมิเซลลูโลสร้อยละ 21.02 ลิกนินร้อยละ 29.50 และสารแทรกร้อยละ 3.85 ผลจากการทดลองพบว่าสายพันธุ์ของเชื้อแบคทีเรียกระทบกระบวนการย่อยเพื่อผลิตน้ำตาล ความเข้มข้นของกลูโคสซึ่งเป็นน้ำตาลเพียงชนิดเดียวที่ตรวจพบจากกระบวนการย่อยมีความเข้มข้นสูงสุดเท่ากับ 1.03 กรัมต่อลิตร ได้จากการย่อยสลายตัวอย่างชานอ้อยขนาด 60 เมช ด้วยแบคทีเรียสายพันธุ์ M 015 ที่อุณหภูมิ 37 องศาเซลเซียส-
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn Universityen_US
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectBagasse-
dc.subjectSugars-
dc.subjectDecomposition (Chemistry)-
dc.subjectชานอ้อย-
dc.subjectน้ำตาล -- การผลิต-
dc.subjectการเน่าเปื่อย-
dc.titleHydrolysis of sugarcane bagasse for sugar production by microbes from thai higher termitesen_US
dc.title.alternativeการผลิตน้ำตาลจากชานอ้อยโดยอาศัยกระบวนการย่อยสลายด้วยเชื้อจุลินทรีย์จากปลวกชั้นสูงen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Scienceen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplinePetrochemical Technologyen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorPramoch.R@Chula.ac.th-
dc.email.advisorSumaeth.C@Chula.ac.th-
dc.email.advisorThammanoon.S@Chula.ac.th-
dc.email.advisorsirirat.r@chula.ac.th-
Appears in Collections:Petro - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Chunaree_ni_front_p.pdfหน้าปก สารบัญ และบทคัดย่อ862.51 kBAdobe PDFView/Open
Chunaree_ni_ch1_p.pdfบทที่ 1630.95 kBAdobe PDFView/Open
Chunaree_ni_ch2_p.pdfบทที่ 21.56 MBAdobe PDFView/Open
Chunaree_ni_ch3_p.pdfบทที่ 3744.34 kBAdobe PDFView/Open
Chunaree_ni_ch4_p.pdfบทที่ 41.18 MBAdobe PDFView/Open
Chunaree_ni_ch5_p.pdfบทที่ 5608.54 kBAdobe PDFView/Open
Chunaree_ni_back_p.pdfบรรณานุกรมและภาคผนวก1.94 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.