Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/75643
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorWandee Sirichokchatchawan-
dc.contributor.authorSinar Yunita Purba-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. College of Public Health Sciences-
dc.date.accessioned2021-09-21T04:26:48Z-
dc.date.available2021-09-21T04:26:48Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/75643-
dc.descriptionThesis (M.P.H.)--Chulalongkorn University, 2020-
dc.description.abstractBackground: Indonesia is one of the countries with low quality human resources including the issue on cognitive performances from brain functioning creativity. In the effort to fulfil Omega 3 and 6 in children aged 1-2 years, the most responsible person to the period are mothers. Therefore, the study aimed to determine the level of maternal knowledge, attitude, and practices and factors associated with the dietary omega 3 and 6 consumption in children aged 1-2 years old in Labuhanbatu Utara, Indonesia. Method: This cross-sectional study was conducted among 428 mothers of children aged 1-2 years using a face-to-face interview with a structured questionnaire. A multi-stage sampling was drawn from villages in eight subdistricts of Labura. Frequency, percentage, mean and standard deviation were presented for descriptive analysis. Chi-square and Binary logistic regression were used to describe the relationship between the selected independent variables and level of good maternal practices with statistically significant at p-value <0.05.Results: Almost half of participants has good level of knowledge (41.8%). Whereas only 7.2% and 2.3% of all participants have good level of attitude and practice on dietary omega 3 and 6, respectively. Eight variables (Pentecostal-religion, living in urban area, malay-ethnic, sex of subjected children, current breastfeeding, and sources of information, along with a fair level of attitude were significantly associated with the good level of maternal practices on consumption of omega 3 and 6 to the children aged 1-2 years.Conclusion: The study found that many factors were associated with good maternal practices on consumption of dietary omega 3 and 6 among 1-2 years old children in Labuhanbatu Utara, Indonesia. Therefore, further research and intervention focuses on those factors, especially on attitude of the mothers should be considered.-
dc.description.abstractalternativeบทนำ : อินโดนีเซียเป็นหนึ่งในประเทศที่มีทรัพยากรมนุษย์ที่อาจไม่ได้คุณภาพ รวมถึงประเด็นด้านการทำงานของสมองต่อทักษะความคิดสร้างสรรค์ มารดาจึงมีบทบาทหน้าที่สำคัญต่อการที่เด็กอายุ 1-2 ปี จะได้รับโอเมกา 3 และ 6 อย่างเพียงพอ อย่างไรก็ตาม มีการศึกษาอย่างจำกัดต่อระดับความรู้ ทัศนติ และการปฏิบัติของมารดาต่ออาหารที่มีกรดโอเมกา 3 และ 6 อย่างเพียงพอสำหรับเด็กอายุ 1-2 ปี ดังนั้นการศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อหาระดับความรู้ ทัศนคติ และการปฏิบัติของมารดา และปัจจัยที่เกี่ยวข้องกับการบริโภคโอเมกา 3 และ 6 ในเด็กอายุ 1-2 ปี ในเมืองลาบูฮานบาตู อูทารา ประเทศอินโดนีเซีย. วิธีการดำเนินงานวิจัย: การศึกษาแบบภาคตัดขวางโดยดำเนินการวิจัยในมารดาของเด็กอายุ 1-2 ปี จำนวน 428 ราย โดยใช้การสัมภาษณ์แบบตัวต่อตัว ด้วยแบบสอบถาม จากการสุ่มตัวอย่างแบบหลายขั้นตอนจากหมู่บ้านในแปดตำบลของลาบูรา และ นำเสนอค่าเฉลี่ยและส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐานสำหรับการวิเคราะห์เชิงพรรณนา และใช้สถิติวิเคราะห์การถดถอยโลจิสติคทวิเพื่อหาความสัมพันธ์ระหว่างตัวแปรอิสระต่อระดับการปฏิบัติที่ดีของมารดาในการบริโภคโอเมกา 3 และ 6 ของเด็กอายุ 1-2 ปี  โดยมีนัยสำคัญทางสถิติที่ค่า p <0.05. ผลการศึกษา: ผู้เข้าร่วมการศึกษาเกือบครึ่งมีความรู้ในระดับดี (ร้อยละ 41.8) ในขณะที่มีเพียงร้อยละ 7.2 และ ร้อยละ 2.3 ของผู้เข้าร่วมทั้งหมดที่มีทัศนคติและการปฏิบัติที่ดีต่อการบริโภคอาหารที่มีโอเมกา 3 และ 6 ตามลำดับ และพบว่ามีตัวแปรอิสระ 8 ตัว ได้แก่ ศาสนาคริสต์นิกายเพนเทคอสต์ อาศัยในพื้นที่เขตเมือง ชาติพันธุ์มาเลย์ เพศของเด็กที่ได้รับการศึกษา การเลี้ยงลูกด้วยนมแม่ในปัจจุบัน และแหล่งข้อมูล 2 แหล่ง คือรายการโทรทัศน์และสตรีที่ประสบปัญหา ร่วมกับระดับทัศนคติปานกลาง มีความสัมพันธ์อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติกับระดับการปฏิบัติที่ดีของมารดาต่อการบริโภคโอเมกา 3 และ 6 ในเด็กอายุ 1-2 ปี. สรุปผลการศึกษา: ผลการศึกษาพบว่ามีหลายปัจจัยที่เกี่ยวข้องกับการปฏิบัติที่ดีของมารดาต่อการบริโภคโอเมกา 3 และ 6 ในเด็กอายุ 1-2 ปี ในเมืองลาบูฮานบาตู อูทารา ประเทศอินโดนีเซีย ด้วยเหตุนี้ การศึกษาครั้งนี้จึงเสนอให้ การวิจัยในอนาคต รวมถึงการทำการวิจัยแบบแทรกแซงเพิ่มเติม ควรมุ่งเน้นไปที่ปัจจัยเหล่านี้โดยเฉพาะทัศนคติของมารดา-
dc.language.isoen-
dc.publisherChulalongkorn University-
dc.relation.urihttps://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2020.417-
dc.rightsChulalongkorn University-
dc.subjectChildren -- Nutrition -- Indonesia-
dc.subjectOmega-3 fatty acids-
dc.subjectเด็ก -- โภชนาการ -- อินโดนีเซีย-
dc.subjectกรดไขมันโอเมกา 3-
dc.subject.classificationNursing-
dc.titleMaternal knowledge, attitude and practices on the dietary omega 3 and 6 in children aged 1-2 years old in Labuhanbatu Utara regency, Indonesia-
dc.title.alternativeความรู้ ทัศนคติ และการปฏิบัติของมารดาต่ออาหารที่มีกรดโอเมกา 3 และ 6 ในเด็กอายุ 1-2 ปี ในเขตลาบูฮานบาตู อูทารา ประเทศอินโดนีเซีย-
dc.typeThesis-
dc.degree.nameMaster of Public Health-
dc.degree.levelMaster's Degree-
dc.degree.disciplinePublic Health-
dc.degree.grantorChulalongkorn University-
dc.identifier.DOI10.58837/CHULA.THE.2020.417-
Appears in Collections:Pub Health - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6274506353.pdf2.27 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.