Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/77374
Title: Sugar evolution by microbial hydrolysis of corncob and sugarcane bagasse : effect of steam-explosion pretreatment
Other Titles: ผลของการใช้กระบวนการระเบิดด้วยไอน้ำต่อการผลิตน้ำตาลโดยการย่อยจุลินทรีย์ขของซังข้าวโพดและชานอ้อย
Authors: Paranee Traichedtakul
Advisors: Pramoch Rangsunvigit
Sumaeth Chavadej
Other author: Chulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College
Advisor's Email: Pramoch.R@Chula.ac.th
Sumaeth.C@Chula.ac.th
Subjects: Sugars
Biodegradation
Corncobs
Bagasse
น้ำตาล -- การผลิต
การย่อยสลายทางชีวภาพ
ซังข้าวโพด
Issue Date: 2014
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: Currently, bioethanol is a promising alternative fuel. It can be easily produced by the conversion of lignocellulosic materials into reducing sugars and further fermented into ethanol. The major lignocellulosic materials, like sugarcane bagasse and corncob residue, have been studied. Corncob consists of 43.35% cellulose, 31.86% hemicellulose, 18.25% lignin, and 6.54% ash, while sugarcane bagasse consists of 41.96% cellulose, 25.96% hemicellulose. and 12.43 % lignin. The aim of this research was to study effects of steam-explosion pretreatment on the glucose evolution from corncob and sugarcane bagasse by microbial hydrolysis of cellulase-producing bacteria, Bacillulus subtilis, isolated from Thai higher termites, Microcerotermes sp., in an aerobic batch reactor. H2O and H2SO4 impregnated biomass was steam-exploded by high temperature (120 ℃) for 1, 2, and 3 h in order to determine the optimum condition for fermentable sugar production. The optimum pretreatment condition is at 1 h for the H2O-impregnated sugarcane bagasse, while the H2O-impregnated corncob is at 2 h. The maximum glucose concentration at the optimum condition, for H20-impregnated steam explosion pretreatment of sugarcane bagasse and corncob, are 0.369 g/L at 6 h and 0.262 g/L at 5 h, respectively. Furthermore, the optimum pretreatment condition was at 1 h for the H2SO4- impregnated sugarcane bagasse and corncob. The maximum glucose concentration at the optimum condition, for H2SO4-impregnated steam explosion pretreatment of sugarcane bagasse and corncob are 0.6 g/L and 0.265 g/L, respectively.
Other Abstract: ปัจจุบัน ไบโอเอทานอลเป็นหนึ่งในพลังงานทางเลือกซึ่งสามารถผลิตได้จากการเปลี่ยนเซลลูโลสให้กลายเป็นน้ำตาลกลูโคสและน้ำตาลอื่น ๆได้น้ำตาลที่ผลิตได้นั้นสามารถใช้เป็นวัตถุดิบตั้งต้นในการผลิตเอทธานอลต่อไป วัตถุดิบหลักประเภทซังข้าวโพดประกอบไปด้วย เซลลูโลสร้อยละ 43.35 เฮมิเซลลูโลสร้อยละ 31.86 ลิกนินร้อยละ 18.25 และสารแทรกร้อยละ 6.54 และสำหรับชานอ้อยประกอบไปด้วยเซลลูโลสร้อยละ 41.96 เฮมิเซลลูโลส 25.96 และลิกนินร้อยละ 12.43 วัตถุประสงค์ของงานวิจัยนี้เพื่อศึกษาผลของการใช้กระบวนการระเบิดด้วย ไอน้ำต่อการผลิตน้ำตาลจากซังข้าวโพดและชานอ้อยโดยกระบวนการย่อยด้วยจุลินทรีย์ (Microbial Hydrolysis) ที่แยกได้จากปลวกชั้นสูงซึ่งมีความสามารถในการผลิตเซลลูเลส แบคทีเรียบาซิลลัส ซับทีลิสสายพันธุ์ เอ 002 ในเครื่องปฏิกรณ์แบบกะ (Batch Reactor) นอกจากนี้ยังศึกษาการ Pretreatment ของซังข้าวโพดและชานอ้อยโดยการนำไปแช่ในน้ำและ กรดซัลฟิวริก หลังจากนั้นนำไประเบิดด้วยไอน้ำโดยการใช้เครื่อง Autoclave ที่มีอุณหภูมิ 120 องศาเซลเซียสเป็นระยะเวลา 1, 2, และ 3 ชั่วโมงเพื่อศึกษาสภาวะที่เหมาะสมที่สุดของการ Pretreatment ผลการศึกษาพบว่าในซังข้าวโพดที่นำไปแช่น้ำและระเบิดด้วยไอน้ำเป็นเวลา 2 ชั่วโมง สามารถผลิตน้ำตาลกลูโคสสูงสุดคือ 0.268 กรัมต่อลิตร ในขณะที่ชานอ้อยใช้เวลา 1 ชั่วโมง และน้ำตาลกลูโคสสูงสุด คือ 0.369 กรัมต่อลิตร สำหรับซังข้าวโพดและชานอ้อยที่นำไปแช่ในกรดซัลฟิวริกและระเบิดด้วยไอน้ำเป็นเวลา 1 ชั่วโมง สามารถผลิตน้ำตาลกลูโคสสูงสุดคือ 0.265 กรัมต่อลิตรและ 0.6 กรัมต่อลิตร ตามลำดับ
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2014
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Petrochemical Technology
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/77374
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2014.1610
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2014.1610
Type: Thesis
Appears in Collections:Petro - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Paranee_tr_front_p.pdfCover and abstract947.12 kBAdobe PDFView/Open
Paranee_tr_ch1_p.pdfChapter 1638.04 kBAdobe PDFView/Open
Paranee_tr_ch2_p.pdfChapter 21.44 MBAdobe PDFView/Open
Paranee_tr_ch3_p.pdfChapter 3740.25 kBAdobe PDFView/Open
Paranee_tr_ch4_p.pdfChapter 41.7 MBAdobe PDFView/Open
Paranee_tr_ch5_p.pdfChapter 5611.79 kBAdobe PDFView/Open
Paranee_tr_back_p.pdfReference and appendix2.22 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.