Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/83575
Title: การพัฒนาฟิล์มบางนาโนเพื่อยืดอายุการเก็บรักษาของมะม่วง: รายงานการวิจัย(ปีที่1)
Other Titles: Development of nano thin film to prolong the shelf life of mango
Authors: ปราณี โรจน์สิทธิศักดิ์
กนกวรรณ เสรีภาพ
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. สถาบันวิจัยโลหะและวัสดุ
Subjects: มะม่วง -- การเก็บและรักษา
อาหาร -- การเก็บและถนอม
ฟิล์มบาง
Mango -- Preservation
Food -- Preservation
Thin films
Issue Date: 2557
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: This two year project is to study and develop the fonnulation of nano thin film solution containing chitosan to prolong the shelf-life of mango 'Namdokmai". The physiology of mango after coating with chitosan solution and stored at 25 °C and 14°C was investigated. In the first year project, nano thin film solution containing chitosan was developed and characterized. The results suggested that chitosan with molecular weight of 65,000 -410,000 g/mol is well dissolved in acetic acid with the concentration of 0.5% (v/v). Tween 80® can enhance the film to stick continuously on the hydrophobic surface of materials. However, overdose ofTween 80® caused foaming in the fonnulation. In general, nano thin film fonnulation containing chitosan should be added 0.1 % (w/v) Tween 80® in 1 % chitosan (w/v). Acetic acid with the concentration of 0.5% (v/v) should be used as a solvent of chitosan and the dipping technique is to be used in this project.
URI: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/83575
Type: Technical Report
Appears in Collections:Metal - Research Reports

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pranee_Ro_Res_2557.pdf26.6 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.