dc.contributor.advisor |
Jirdsak Tscheikuna |
|
dc.contributor.author |
Nattaporn Kongsamutr |
|
dc.contributor.other |
Chulalongkorn University. Faculty of Engineering |
|
dc.date.accessioned |
2010-07-28T03:32:12Z |
|
dc.date.available |
2010-07-28T03:32:12Z |
|
dc.date.issued |
2007 |
|
dc.identifier.uri |
http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/13105 |
|
dc.description |
Thesis (M.Eng.)--Chulalongkorn University, 2007 |
en |
dc.description.abstract |
To investigate the production of methyl ester by two step method. Palm stearin and fatty acids were used as raw materials and were mixed at a ratio of 10%, 15% and 25% of free fatty acids. The experiments were carried out in a batch reactor using sulfuric acid as a catalyst in the first step and potassium hydroxide in the second step. The experiments were conducted at the temperature of 60°C and at atmosphere’s pressure. Reaction time, methanol to oil ratio and amount of catalysts were varied in each experiment. The suitable conditions on acid esterification process were 300% mole of excess methanol from its stoichiometric ratio in the presence of 2% wt H2SO4 as a catalyst and at the reaction time of 70 minutes. High free fatty acids level was reduced to less than 2% in the first step. Acid catalyst can simultaneously catalyze both esterification of free fatty acids and transesterification of triglyceride. The suitable conditions on transesterification process were 100% mole of excess methanol from its stoichiometric ratio in the presence of 1% wt KOH as a catalyst in the second step. Final methyl ester was higher than 85% concentration within 60 minutes. |
en |
dc.description.abstractalternative |
ศึกษาการผลิตเมทิลเอสเทอร์ด้วยวิธีสองขั้นตอนโดยใช้ไขปาล์มสเตียรินและกรดไขมัน เป็นสารตั้งต้นผสมกันในอัตราส่วน 10% 15% และ 25% โดยน้ำหนักของกรดไขมันในไขปาล์มสเตียรินทำปฏิกิริยากับเมทานอลในถังปฏิกรณ์แบบกะ โดยใช้กรดกำมะถันเป็นตัวเร่งปฏิกิริยาในขั้นตอนแรก และใช้โพแทสเซียมไดรอกไซด์เป็นตัวเร่งปฏิกิริยาในขั้นตอนที่สอง ทดลองที่อุณหภูมิ 60°C ภายใต้ความดันบรรยากาศ และศึกษาถึงปัจจัยที่มีผลต่อการเกิดปฏิกิริยาคือ เวลาในการทำปฏิกิริยา อัตราส่วนระหว่างเมทานอลต่อน้ำมัน และปริมาณของตัวเร่งปฏิกิริยา จากการทดลองพบว่า สภาวะที่เหมาะสมในกระบวนการเอสเทอร์ริฟิเคชันโดยมีกรดเป็นตัวเร่งปฏิกิริยาในขั้นตอนแรก คือ การใช้เมทานอลที่มากเกินพอ 300% โดยสัดส่วนโมล มีกรดกำมะถันเป็นตัวเร่งปฏิกิริยา 2% โดยน้ำหนัก ภายในเวลา 70 นาที ทำให้สามารถลดปริมาณของกรดไขมันอิสระให้เหลือน้อยกว่า 2% และตัวเร่งปฏิกิริยาที่เป็นกรดสามารถเร่งให้เกิดปฏิกิริยาได้ทั้งกระบวนการเอสเทอร์ริฟิเคชันของกรดไขมัน และกระบวนการทรานส์เอสเทอร์ริฟิเคชันของไตรกลีเซอร์ไรด์ในเวลาเดียวกัน สำหรับขั้นตอนที่สองพบว่า การใช้อัตราส่วนโดยโมลของเมทานอลที่มากเกินพอ 100% ปริมาณตัวเร่งปฏิกิริยาโพแทสเซียมไฮดรอกไซด์ 1% โดยน้ำหนัก ที่เวลา 60 นาทีจะทำให้ได้ปริมาณเมทิลเอสเทอร์ไม่ต่ำกว่า 85% |
en |
dc.format.extent |
932858 bytes |
|
dc.format.mimetype |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
en |
es |
dc.publisher |
Chulalongkorn University |
en |
dc.relation.uri |
http://doi.org/10.14457/CU.the.2007.2048 |
|
dc.rights |
Chulalongkorn University |
en |
dc.subject |
Methyl ester |
en |
dc.subject |
Palm oil |
en |
dc.subject |
Stearin |
en |
dc.subject |
Fatty acids |
en |
dc.subject |
Esterification |
en |
dc.subject |
Transesterification |
en |
dc.title |
Production of methyl ester from palm stearin and fatty acid by two step method |
en |
dc.title.alternative |
การผลิตเมทิลเอสเทอร์จากปาล์มสเตียรินและกรดไขมันด้วยวิธีสองขั้นตอน |
en |
dc.type |
Thesis |
es |
dc.degree.name |
Master of Engineering |
es |
dc.degree.level |
Master's Degree |
es |
dc.degree.discipline |
Chemical Engineering |
es |
dc.degree.grantor |
Chulalongkorn University |
en |
dc.email.advisor |
Jirdsak.T@Chula.ac.th |
|
dc.identifier.DOI |
10.14457/CU.the.2007.2048 |
|