DSpace Repository

Effect of DHA-enriched hen egg yolk and cysteine on quality of cryopreserved boar semen

Show simple item record

dc.contributor.advisor Padet Tummaruk
dc.contributor.advisor Kampon Kaeoket
dc.contributor.author Panida Chanapiwat
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Veterinary Science
dc.date.accessioned 2010-12-28T10:09:56Z
dc.date.available 2010-12-28T10:09:56Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/14320
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2007 en
dc.description.abstract The present study was performed to investigate the influence of extender used during equilibration (BTS® vs Modena™) and the effect of DHA-enriched hen egg yolks and/or cysteine supplementation in the freezing extender on the quality of cryopreserved boar semen. Seven ejaculates from seven Duroc boars and fifteen ejaculates from five Pietrain boars were used in experiments I and II, respectively. In experiment I, the semen sample was divided into 2 parts and each part was kept in BTS® or Modena™ at 15℃ for 120 min before cryopreservation. In experiment II, the semen sample was divided into 4 groups according to the composition of the freezing extender, i.e., normal hen egg yolk (group I), DHA-enriched hen egg yolk (group II), normal hen egg yolk with 5 mM of cysteine supplementation (group III) and DHA-enriched hen egg yolk with 5 mM of cysteine supplementation (group IV). The semen was cryopreserved by controlled rate freezer and was thawed at 50℃ for 12 sec. Progressive motility, sperm viability, intact acrosome and function of membrane integrity of the post-thawed semen were evaluated. The results revealed that the cryopreserved boar semen using Modena during equilibration yielded a better progressive motility and normal apical ridge than BTS (P<0.01). Experiment II demonstrated that the supplementation of cysteine in the freezing extender improved progressive motility (P<0.01). The post-thawed semen qualities were not significantly different between DHA-enriched hen egg yolks and normal hen egg yolk (P>0.05). The combination of cysteine supplementation and DHA-enriched hen egg yolk increased progressive motility and intact acrosome (P<0.01). en
dc.description.abstractalternative เปรียบเทียบผลของการใช้สารละลายเจือจางน้ำเชื้อชนิดบีทีเอสและโมดีนาในระยะปรับสภาพต่อคุณภาพของน้ำเชื้อสุกรแช่แข็ง และศึกษาผลของการใช้ไข่แดงที่อุดมด้วยดีเอชเอและการเสริมซีสเทอีนในสารละลายน้ำเชื้อ ต่อคุณภาพของน้ำเชื้อสุกรแช่แข็ง ทำการรีดเก็บน้ำเชื้อจำนวน 7 ครั้ง จากพ่อสุกรพันธุ์ดูรอค 7 ตัว (การทดลองที่ 1) และจำนวน 15 ครั้งจากพ่อสุกรพันธุ์เปียแตรง 5 ตัว (การทดลองที่ 2) การทดลองที่ 1 น้ำเชื้อพ่อสุกรถูกแบ่งออกเป็น 2 ส่วน ส่วนที่ 1 เจือจางในสารละลายน้ำเชื้อชนิดบีทีเอสและส่วนที่ 2 เจือจางในสารละลายน้ำเชื้อโมดีนา เก็บไว้ที่อุณหภูมิ 15℃ นาน 120 นาที ก่อนนำไปทำการแช่แข็ง การทดลองที่ 2 น้ำเชื้อพ่อสุกรถูกแบ่งออกเป็น 4 กลุ่ม ได้แก่ กลุ่มที่ 1 ใช้สารละลายน้ำเชื้อที่มีไข่แดงจากไข่ไก่ธรรมดา กลุ่มที่ 2 ใช้สารละลายน้ำเชื้อที่มีไข่แดงจากไข่ไก่ที่อุดมด้วยดีเอชเอ กลุ่มที่ 3 ใช้สารละลายน้ำเชื้อที่มีไข่แดงจากไข่ไก่ธรรมดาร่วมกับการเสริมซีสเทอีน 5 มิลลิโมลาร์ และ กลุ่มที่ 4 ใช้สารละลายน้ำเชื้อที่มีไข่แดงจากไข่ไก่ที่อุดมด้วยดีเอชเอร่วมกับการเสริมซีสเทอีน 5 มิลลิโมลาร์ น้ำเชื้อพ่อสุกรทุกกลุ่มถูกนำมาผ่านกระบวนการแช่แข็งโดยการใช้เครื่องควบคุมอุณหภูมิและทำละลายที่อุณหภูมิ 50℃ นาน 12 วินาที ประเมินคุณภาพของน้ำเชื้อหลังกระบวนการแช่แข็งโดย ประเมินอัตราการเคลื่อนที่ไปข้างหน้า อัตราของตัวอสุจิมีชีวิต ความผิดปกติของอะโครโซม และการทำงานของพลาสมาเมมเบรน ผลการทดลองพบว่า น้ำเชื้อแช่แข็งที่ใช้สารละลายโมดีนาในระยะปรับสภาพ มีอัตราการเคลื่อนที่ไปข้างหน้า และสัดส่วนของ normal apical ridge สูงกว่าบีทีเอสอย่างมีนัยสำคัญ (P<0.01) การทดลองที่ 2 พบว่าการเสริมซีสเทอีนในสารละลายน้ำเชื้อแช่แข็งช่วยเพิ่ม อัตราการเคลื่อนที่ไปข้างหน้า อย่างมีนัยสำคัญ (P<0.01) คุณภาพของน้ำเชื้อสุกรแช่แข็งหลังการใช้ไข่แดงที่อุดมด้วยดีเอชเอไม่แตกต่างจากไข่แดงปกติ (P>0.05) การเสริมซีสเทอีนในสารละลายน้ำเชื้อแช่แข็ง ร่วมกับการใช้ไข่แดงที่อุดมด้วยดีเอชเอ ช่วยเพิ่มอัตราการเคลื่อนที่ไปข้างหน้า และสัดส่วนอสุจิที่มีอะโครโซมปกติ อย่างมีนัยสำคัญ (P<0.01) en
dc.format.extent 903763 bytes
dc.format.mimetype application/pdf
dc.language.iso en es
dc.publisher Chulalongkorn University en
dc.relation.uri http://doi.org/10.14457/CU.the.2007.2084
dc.rights Chulalongkorn University en
dc.subject Swine -- Spermatozoa en
dc.subject Swine -- Germplasm resources -- Cryopreservation en
dc.subject Egg yolk en
dc.subject Docosahexaenoic acid en
dc.subject Cysteine proteinases en
dc.title Effect of DHA-enriched hen egg yolk and cysteine on quality of cryopreserved boar semen en
dc.title.alternative ผลของไข่แดงในไข่ไก่ที่อุดมด้วยดีเอชเอและซีสเทอีนต่อคุณภาพของน้ำเชื้อสุกรแช่แข็ง en
dc.type Thesis es
dc.degree.name Master of Science es
dc.degree.level Master's Degree es
dc.degree.discipline Theriogenology es
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en
dc.email.advisor padet.t@chula.ac.th
dc.email.advisor No Information Provided
dc.identifier.DOI 10.14457/CU.the.2007.2084


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record