DSpace Repository

Antiglycation effects of extracts from six pomelo cultivars

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sirichai Adisakwattana
dc.contributor.advisor Sathaporn Ngamukote
dc.contributor.author Natarin Caengprasath
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Allied Health Sciences
dc.date.accessioned 2012-10-02T06:28:45Z
dc.date.available 2012-10-02T06:28:45Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/22305
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2011 en
dc.description.abstract Chronic hyperglycemia promotes the formation of non-enzymatic protein glycation, leading to the production of advanced glycation end-products (AGEs), which play a significant role in the development of complications such as diabetic nephropathy and neuropathy. Immense efforts have been devoted into finding effective antiglycation compounds from dietary plants and fruits for prevention and the treatment of diabetic complications. Pomelo (Citrus grandis (L.) Osbeck), one of the Thailand’s largest citrus fruits, contains of many flavonoids that have shown to beneficial effects on human health. The objective of this study was to quantify of flavonoids in six pomelo cultivars (Tar Koi, Kao Nam Pueng, Kao Tanggwa, Thong Dee, Tubtim Siam and Kao Yai) and to determine the preventive effect of the six pomelo cultivars against a fructose induced non enzymatic glycation assay of bovine serum albumin (BSA). The results revealed that the six pomelo cultivars contained of naringin, hesperidin, neohesperidin, neohesperidin dihyrodchalcone, naringenin and hesperitin. It was found that the six pomelo cultivar extracts (0.25-2.00 mg/ml) significantly inhibited the overall formation of AGEs and N-(carboxymethyl)lysine (CML) in a concentration-dependent manner. In addition, the six pomelo cultivar extracts decreased the formation of fructosamine, which is directly associated to the reduction of the AGE formation. The pomelo cultivar extracts were also able to suppress the formation of protein oxidation through its ability to increase levels of thiol groups and reduce the amount of protein carbonyl formation, indicating of protection of protein oxidation in BSA. Moreover, the pomleo cultivar extracts showed abilities in suppressing formation of amyloid cross linked β-structures of BSA, suggesting of a reduced risk in developing debilitating degenerative diseases. These results reveal that the six pomelo cultivar extracts may be a useful dietary supplement for preventing AGE-mediated diabetic complications. en
dc.description.abstractalternative ภาวะระดับน้ำตาลในเลือดสูงทำให้เกิดกระบวนการไกลเคชั่น ซึ่งนำไปสู่การสร้างผลิตภัณฑ์แอดวานซ์ ไกลเคชั่น เอ็น โปรดักส์(advanced glycation end-products) ซึ่งเป็นผลิตภัณฑ์สำคัญที่ทำให้เกิดภาวะแทรกซ้อนของโรคเบาหวาน เช่น ความผิดปกติทางไต (diabetic nephropathy) และความผิดปกติทางเส้นประสาท (diabetic neuropathy) ในปัจจุบันมีการศึกษาสารจากธรรมชาติจากพืชและผลไม้ที่มีคุณสมบัติในการต้านปฏิกิริยาไกลเคชั่น เพื่อป้องกันและรักษาโรคแทรกซ้อนที่จะเกิดขึ้นเบาหวาน ส้มโอเป็นผลไม้ที่มีความนิยมในประเทศไทยซึ่งมี่การค้นพบว่า สารฟลาโวนอยด์ในส้มโอมีประโยชน์ต่อสุขภาพ วัตถุประสงค์ของการวิจัยนี้เพื่อศึกษาสารฟลาโวนอยด์ในส้มโอทั้งหกสายพันธุ์ ได้แก่ ท่าข่อย ขาวน้ำผึ้ง ขาวแตงกวา ทองดี ทับทิมสยามและขาวใหญ่ และศึกษาถึงความสามารถของสารสกัดจากเนื้อส้มโอทั้งหกสายพันธุ์นี้ ในการยับยั้งกระบวนการไกลเคชั่นของโปรตีนอัลบูมินจากวัว (bovine serum albumin) ที่ถูกเหนี่ยวนำให้เกิดปฏิกริยาไกลเคชั่นโดยน้ำตาลฟรุกโตส ผลการทดลองพบว่า ส้มโอทั้งหกสายพันธุ์ประกอบไปด้วยสารฟลาโวนอยด์ ได้แก่ นารินจิน (naringin) เฮสพิริดิน (hesperidin) นีโอเฮสพิริดิน (neohesperidin) นีโอเฮสพิริดิน ไดไฮโดรชาลโคน (neohesperidin dihydrochalcone) นารินจีนิน (naringenin) และเฮสพิริทิน (hesperitin) สารสกัดส้มโอทั้งหกสายพันธุ์ที่ความเข้มข้น 0.25-2.00 มิลลิกรัมต่อมิลลิตร สามารถยับยั้งการเกิดผลิตภัณฑ์แอดวานซ์ ไกลเคชั่น เอ็น โปรดักส์ และ เอ็นเอปซิลอน-คาร์บอกซีเม็ททิลไลซีน ตามค่าความเข้มข้นที่เพิ่มขึ้นของสารสกัดจากเนื้อส้มโอ ส้มโอทั้งหกสายพันธุ์สามารถลดปริมาณสารฟรุกโตซามีน ซึ่งสัมพันธ์กับการลดลงของปริมาณผลิตภัณฑ์แอดวานซ์ ไกลเคชั่น เอ็น โปรดักส์ สารสกัดจากเนื้อส้มโอช่วยยับยั้งปฏิกิริยาออกซิเดชั่น โดยสามารถเพิ่มปริมาณหมู่ไธออลในโปรตีนอัลบูมินและลดระดับโปรตีนคาร์บอนิล (carbonyl) ซึ่งแสดงว่าสารสกัดส้มโอสามารถป้องกันการเกิดโปรตีนออกซิเดชั่นในโปรตีนอัลบูมินได้ นอกจากนี้สารสกัดส้มโอสามารถลดปริมาณโครงสร้างอะไมลอยด์ ครอสลิ้งค์ เบต้า (amyloid cross linked β-structures) ในโปรตีนอัลบูมิน ซึ่งแสดงให้เห็นถึงการลดความเสี่ยงของการเกิดพยาธิสภาพต่างๆ ผลจากการทดลองนี้ยังแสดงให้เห็นว่า สารสกัดจากเนื้อส้มโอทั้งหกสายพันธุ์มีความเป็นไปได้ที่จะมาประยุกต์ใช้เป็น ผลิตภัณฑ์เสริมอาหารเพื่อป้องกันการเกิดโรคแทรกซ้อนจากโรคเบาหวาน ที่เกิดขึ้นจากผลิตภัณฑ์แอวานซ์ ไกลเคชั่น เอ็น โปรดักส์ en
dc.format.extent 2108007 bytes
dc.format.mimetype application/pdf
dc.language.iso en es
dc.publisher Chulalongkorn University en
dc.relation.uri http://doi.org/10.14457/CU.the.2011.1639
dc.rights Chulalongkorn University en
dc.subject Glycosylation en
dc.subject Flavonoids en
dc.subject Diabetes en
dc.subject Pummelo en
dc.subject ไกลโคไซเลชัน en
dc.subject ฟลาโวนอยส์ en
dc.subject เบาหวาน en
dc.subject ส้มโอ en
dc.title Antiglycation effects of extracts from six pomelo cultivars en
dc.title.alternative ฤทธิ์ต้านไกลเคชั่นของส้มโอ 6 สายพันธุ์ en
dc.type Thesis es
dc.degree.name Master of Science es
dc.degree.level Master's Degree es
dc.degree.discipline Food and Nutrition es
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en
dc.email.advisor Sirichai.A@Chula.ac.th
dc.email.advisor Sathaporn.N@Chula.ac.th
dc.identifier.DOI 10.14457/CU.the.2011.1639


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record