DSpace Repository

Association between colour of coffee in print media and consumer expectations

Show simple item record

dc.contributor.advisor Suchitra Sueeprasan
dc.contributor.author Chutikarn Ongjarit
dc.date.accessioned 2013-05-02T06:49:39Z
dc.date.available 2013-05-02T06:49:39Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/30747
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2011 en
dc.description.abstract This study aimed to investigate colour preference of coffee in print media and relationships between colour of coffee and expectations of tastes of coffee including quality. The visual assessments were conducted under two lighting conditions: daylight simulators and tungsten. This was done to investigate the differences in expectations between two lighting conditions. In the experiments, 40 image samples with different colours of coffee were assessed by two observers groups: 10 experts and 30 unexperts. All observers assessed all 40 images using a 1-9 scale, where 1 means the least and 9 means the most, for expectations of preference, quality, intention of purchase, flavour strength and tastes. It was found that the results from two lighting conditions and two observers groups were significantly different. The expert group preferred coffee images having high lightness and chroma, and associated them with quality of coffee. In addition, yellow was associated with sweetness. Both observer groups expected bitter taste from coffee images with low lightness. en
dc.description.abstractalternative งานวิจัยนี้จึงศึกษาสีของกาแฟในภาพพิมพ์ที่ผู้สังเกตชอบ และความสัมพันธ์ระหว่างสีของกาแฟกับความคาดหวังในด้านรสชาติ และคุณภาพ ภายใต้สภาวะแสงเดย์ไลท์ และทังสเตน เพื่อหาความแตกต่างระหว่างสีที่ผู้สังเกตชอบภายใต้แสงทั้งสองสภาวะ รวมถึงความแตกต่างในด้านความชอบ และความคาดหวังของกลุ่มผู้สังเกต โดยใช้ภาพพิมพ์กาแฟเอสเพรสโซสีต่าง ๆ จำนวน 40 สี แต่ละภาพมีเฉพาะสีของกาแฟที่แตกต่างกัน นำมาให้ผู้สังเกตจำนวน 40 คน ซึ่งแบ่งออกเป็น 2 กลุ่ม คือ กลุ่มผู้สังเกตที่เป็นผู้เชี่ยวชาญในด้านกาแฟจำนวน 10 คน และกลุ่มผู้สังเกตทั่วไปที่ดื่มกาแฟจำนวน 30 คน ประเมินความชื่นชอบ คุณภาพ ความตั้งใจในการซื้อ ความเข้มข้นของรสชาติ และความคาดหวังในด้านรสชาติ ด้วยสเกล 1-9 ตั้งแต่มีความคาดหวังด้านนั้นน้อยที่สุด จนถึง มากที่สุด จากการทดลองพบว่า แสงทั้งสองสภาวะส่งผลต่อการรับรู้สีของผู้สังเกตทั้งสองกลุ่ม ทำให้รับรู้สีแตกต่างกัน และให้ผลความคาดหวังแตกต่างกันในระหว่างแสงทั้งสอง ผู้สังเกตทั้งสองกลุ่มมีความชื่นชอบ และความคาดหวังทางด้านรสชาติต่อกาแฟเอสเพรสโซสีต่าง ๆ แตกต่างกัน กลุ่มผู้เชี่ยวชาญชื่นชอบภาพสีกาแฟที่มีความสว่างสูงและมีสีสัน โดยเชื่อมโยงความสว่างและความอิ่มตัวสีกับคุณภาพ นอกจากนี้สีเหลืองถูกเชื่อมโยงกับรสชาติหวาน ทั้งสองกลุ่มผู้สังเกตคาดหวังรสชาติขมกับภาพสีกาแฟที่มีความสว่างต่ำ en
dc.format.extent 3554090 bytes
dc.format.mimetype application/pdf
dc.language.iso en es
dc.publisher Chulalongkorn University en
dc.relation.uri http://doi.org/10.14457/CU.the.2011.1312
dc.rights จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย en
dc.subject Color -- Psychological aspects en
dc.subject Printing en
dc.subject Coffee -- Color en
dc.subject Color of food en
dc.subject Consumer behavior en
dc.subject Consumers' preferences en
dc.subject Expectation (Psychology) en
dc.subject Consumers -- Attitudes en
dc.subject Food -- Sensory evaluation en
dc.title Association between colour of coffee in print media and consumer expectations en
dc.title.alternative การเชื่อมโยงระหว่างสีของกาแฟในสื่อพิมพ์กับความคาดหวังของผู้บริโภค en
dc.type Thesis es
dc.degree.name Master of Science es
dc.degree.level Master's Degree es
dc.degree.discipline Imaging Technology es
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en
dc.email.advisor suchitra.s@chula.ac.th
dc.identifier.DOI 10.14457/CU.the.2011.1312


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record