DSpace Repository

Comparison of the use of omega-3 fatty acids compound from New Zealand green lipped mussel and fish oil in the treatment of canine shoulder and coxofemoral osteoarthritis

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kumpanart Soontornvipart
dc.contributor.author Natwadee Mongkhon
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Veterinary Science
dc.date.accessioned 2013-07-24T03:00:30Z
dc.date.available 2013-07-24T03:00:30Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/33348
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2012 en_US
dc.description.abstract This study was designed to assess the effects of omega 3 fatty acids compound from New Zealand green lipped mussel (PCSO-524) and omega 3 fatty acids in fish oil on clinical outcomes and on osteoarthritis biomarkers (chondroitin sulfate WF6 epitope and hyaluronan (HA)) in 46 osteoarthritis (OA) dogs; 39 dogs with OA hip joints, 5 dogs with OA shoulder joints and 2 dogs with OA shoulder and hip joints. The animals were presented at the Small Animal Hospital, Faculty of Veterinary Science, Chulalongkorn University. The dogs were randomly allocated into 2 groups; PCSO-524 and fish oil groups fed with the two preparations for 8 weeks. Lameness score, weight bearing score, radiographic score, range of motion and serum OA biomarkers (WF6, HA) were evaluated before treatment and at 2, 4 and 8 weeks after treatment. Lameness score, weight bearing score and ROM were significantly improved within two weeks after PCSO-524 administration while there were no statistically significant difference in all parameters of the fish oil group. At 4 and 8 weeks, lameness and weight bearing scores of the PCSO-524 group were significantly improved as compared with the fish oil group. Although the mean of radiographic scores was not significant difference among groups, mean of serum WF6 of the PCSO-524 group (262.46±162.24 ng/ml) was significantly (p<0.05) lower than that of the fish oil group (353.99±132.25 ng/ml) after eight weeks of administration. In conclusion, PCSO-524 administration could slow progression of osteoarthritis of the shoulder and hip joints in dogs. en_US
dc.description.abstractalternative การศึกษาผลของการใช้กรดไขมันกลุ่มโอเมกา 3 สกัดจากหอยแมลงภู่นิวซีแลนด์กับน้ำมันปลาต่ออาการทางคลินิกและปริมาณตัวบ่งชี้ทางชีวภาพโรคข้อเสื่อม (WF6, HA) ในสุนัขที่เป็นโรคข้อเสื่อมจำนวน 46 ตัว สุนัข 39 ตัวป่วยเป็นโรคข้อสะโพกเสื่อม สุนัข 5 ตัวป่วยเป็นโรคข้อไหล่เสื่อม และสุนัขอีก 2 ตัวป่วยเป็นโรคข้อไหล่ร่วมกับสะโพกเสื่อม ที่เข้ารับการรักษา ณ โรงพยาบาลสัตว์เล็ก จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย สุนัขถูกแบ่งเป็น 2 กลุ่มโดยการสุ่มได้รับ PCSO-524 และ น้ำมันปลาเป็นระยะเวลา 8 สัปดาห์ การตรวจประเมินอาการ, ถ่ายภาพรังสี และหาปริมาณตัวบ่งชี้ทางชีวภาพของโรคข้อเสื่อมในซีรัมก่อนรักษาและระหว่างการรักษาในสัปดาห์ที่ 2, 4, 8 ผลการศึกษาพบว่า สุนัขมีอาการเจ็บขาน้อยลง, การลงน้ำหนักมากขึ้น และพิสัยข้อต่อดีขึ้นอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติเมื่อได้รับ PCSO-524เป็นระยะเวลา 2 สัปดาห์ซึ่งไม่พบความแตกต่างของอาการเหล่านี้ในกลุ่มที่ได้รับน้ำมันปลา อาการเจ็บขาและลงน้ำหนักของกลุ่ม PCSO-524 ดีขึ้นกว่ากลุ่มน้ำมันปลาในสัปดาห์ที่ 4 และ 8 อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ แม้ว่า ค่าเฉลี่ยคะแนนภาพถ่ายรังสีไม่แตกต่างกันในแต่ละกลุ่ม แต่พบการเปลี่ยนแปลงอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติระหว่างกลุ่มข้อสะโพกเสื่อมในสัปดาห์ที่ 8 ความเข้มข้นของคอนดรอยติน ซัลเฟต WF6 อิพิโทป ในซีรัมของสุนัขที่ได้รับ PCSO-524 (262.46±162.24 ng/ml) มีระดับต่ำกว่ากลุ่มที่ได้รับน้ำมันปลา (353.99±132.25 ng/ml) อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) หลังได้รับการรักษาเป็นระยะเวลา 8 สัปดาห์ แต่ไม่พบความแตกต่างของความเข้มข้นของ HA จากการศึกษานี้สรุปได้ว่า PCSO-524 สามารถชะลอการเสื่อมของข้อไหล่และข้อสะโพกในสุนัขได้ en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.relation.uri http://doi.org/10.14457/CU.the.2012.767
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Omega-3 fatty acids -- Therapeutic use en_US
dc.subject Dogs -- Diseases -- Treatment en_US
dc.subject Osteoarthritis -- Treatment en_US
dc.subject กรดไขมันโอเมกา 3 -- การใช้รักษา en_US
dc.subject สุนัข -- โรค -- การรักษา en_US
dc.subject ข้อเสื่อม -- การรักษา en_US
dc.title Comparison of the use of omega-3 fatty acids compound from New Zealand green lipped mussel and fish oil in the treatment of canine shoulder and coxofemoral osteoarthritis en_US
dc.title.alternative การเปรียบเทียบการใช้กรดไขมันกลุ่มโอเมกา 3 สกัดจากหอยแมลงภู่นิวซีแลนด์กับน้ำมันปลาในการรักษาสุนัขที่เป็นโรคข้อไหล่และข้อสะโพกเสื่อม en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Veterinary Surgery en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor skumpana@hotmail.com
dc.identifier.DOI 10.14457/CU.the.2012.767


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record