DSpace Repository

Effect of pomegranate juice in modification of mutagenicity of nitrite treated aminopyrene and nitrite treated chicken extract using Ames test

Show simple item record

dc.contributor.advisor Linna Tongyonk
dc.contributor.advisor Kaew Kangsadalampai
dc.contributor.author Kulthida Luang-on
dc.date.accessioned 2013-10-16T04:54:07Z
dc.date.available 2013-10-16T04:54:07Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/36200
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2008 en_US
dc.description.abstract The objectives of this study were to investigate the direct mutagenicity of fresh, pasteurized and sterilized pomegranate juices and their effects on mutagenesis induced by nitrite treated 1-aminopyrene and nitrite treated chicken extract in the absence of metabolic activation on Salmonella typhimurium strains TA98 and TA100. It was found that fresh juice was not mutagenic on both strains either with or without nitrite treatment. The pasteurized and sterilized juices exhibited slight mutagenicity on TA98, but on TA100, only day90 sterilized juice exhibited slightly mutagenic at 24.67 mg/plate. Fresh juice, pasteurized juices kept for 0 and 7 days and sterilized juices kept for 0, 30 and 90 days were evaluated for their antimutagenicity against nitrite treated 1-aminopyrene and nitrite treated chicken extract. Fresh pomegranate juice did not show antimutagenic activity but it presented co-mutagenic effect. It might be due to unknown natural compounds from arils and/or seeds. Pasteurized juices presented negligible effect (0-20%). On the other hand, sterilized juice kept for 90 days exhibited weak antimutagenic activity (31-34% inhibition) against nitrite treated 1- aminopyrene, but exhibited moderate co-mutagenic activity (46–57% enhancement) with nitrite treated 1- aminopyrene. This was possibly due to some flavonoids and tannins that could enhance activating enzymes of mutagens (nitroreductase and O-acetyltransferase) in Salmonella cell or induce the bacterial membrane permeability. en_US
dc.description.abstractalternative การทดลองนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของน้ำทับทิมคั้นสด, น้ำทับทิมพาสเจอร์ไรส์ ณ วันเริ่มต้นและหลังจากเก็บไว้เป็นเวลา 7 วัน และน้ำทับทิมสเตอริไลส์ ณ วันเริ่มต้นและหลังจากเก็บไว้เป็นเวลา 30 และ 90 วัน ในการก่อกลายพันธุ์และการปรับเปลี่ยนฤทธิ์ก่อกลายพันธุ์ของอะมิโนพัยรีนที่ทำปฏิกิริยากับไนไตรทและซุปไก่สกัดที่ทำปฏิกิริยากับไนไตรท โดยใช้เชื้อ Salmonella typhimurium สายพันธุ์ TA98 และ TA100 จากการศึกษาฤทธิ์ก่อกลายพันธ์ของน้ำทับทิมทุกชนิดโดยวิธีทดสอบเอมส์ ไม่พบฤทธิ์ก่อกลายพันธุ์ของน้ำทับทิมสด ทั้งในสภาวะที่ทำปฏิกิริยาและไม่ทำปฏิกิริยากับไนไตรท น้ำทับทิมพาส-เจอร์ไรซ์ ณ วันเริ่มต้น และน้ำทับทิมสเตอริไลส์ทุกระยะการเก็บพบฤทธิ์ก่อกลายพันธุ์เพียงเล็กน้อยในเชื้อ TA98 ส่วนในสายพันธุ์ TA100 มีเพียงน้ำทับทิมสเตอริไลส์หลังจากเก็บไว้นาน 90 วัน ที่พบฤทธิ์ก่อกลายพันธุ์เล็กน้อยที่ความเข้นข้น 24.67 มิลลิกรัมต่อจานเลี้ยงเชื้อสูงสุดที่นำมาทดสอบ เมื่อศึกษาผลของน้ำทับทิมในการปรับเปลี่ยนฤทธิ์ก่อกลายพันธุ์ของสารทดสอบ 2 ชนิดคืออะมิโนพัยรีนและซุปไก่สกัดที่ทำปฏิกิริยากับไนไตรท พบว่าน้ำทับทิมสดมีผลเพิ่มฤทธิ์การก่อกลายพันธุ์โดยสารไม่ทราบชนิดที่มีอยู่ในเมล็ดทับทิม สำหรับน้ำทับทิมที่ผ่านกระบวนการพาสเจอร์ไรซ์ไม่สามารถแสดงฤทธิ์ได้ชัดเจน (0-20%) ส่วนน้ำทับทิมที่ผ่านกระบวนการสเตอริไลส์เซชัน หลังจากเก็บไว้ที่อุณหภูมิห้อง 90 วัน เมื่อนำมาทดสอบ สามารถยับยั้งการก่อกลายพันธุ์ของอะมิโนพัยรีนที่ทำปฏิกิริยากับไนไตรทในระดับอ่อน (ร้อยละ 31-34) แต่มีผลเพิ่มการก่อกลายพันธุ์ของซุปไก่สกัดที่ทำปฏิกิริยากับไนไตรทได้ ซึ่งผลที่เกิดขึ้นอาจมาจากฟลาโวนอยด์หรือแทนนิน กระตุ้นการทำงานของเอนไซม์ nitroreductase และ O-acetyltransferase ในเซลล์แบคทีเรีย หรือเพิ่มการแทรกผ่านเยื่อหุ้มแบคทีเรียของสารก่อกลายพันธุ์ en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.relation.uri http://doi.org/10.14457/CU.the.2008.1715
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Mutagenicity testing en_US
dc.subject Pomegrante en_US
dc.subject Pomegranate juice en_US
dc.subject Fruit juices en_US
dc.subject Aminopyrene en_US
dc.subject ฤทธิ์ก่อกลายพันธุ์ -- การทดสอบ en_US
dc.subject ทับทิม (พืช) en_US
dc.subject น้ำทับทิม en_US
dc.subject น้ำผลไม้ en_US
dc.subject อะมิโนพัยรีน en_US
dc.title Effect of pomegranate juice in modification of mutagenicity of nitrite treated aminopyrene and nitrite treated chicken extract using Ames test en_US
dc.title.alternative ผลของน้ำทับทิมในการปรับเปลี่ยนฤทธิ์ก่อกลายพันธุ์ของอะมิโนพัยรีนที่ทำปฏิกิริยากับไนไตรทและซุปไก่สกัดที่ทำปฏิกิริยาไนไตรทโดยวิธีทดสอบเอมส์ en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science in Pharmacy en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Food Chemistry and Medical Nutrition en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor No information provided
dc.email.advisor nukks@mahidol.ac.th
dc.identifier.DOI 10.14457/CU.the.2008.1715


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Pharm - Theses [1269]
    วิทยานิพนธ์ คณะเภสัชศาสตร์

Show simple item record