DSpace Repository

Cosmetic actives from sugarcane (Saccharum officinarum L.) bagasse

Show simple item record

dc.contributor.advisor Supason Wanichwecharungruang
dc.contributor.author Panpilai Chanchaisak
dc.contributor.other Chulalongkorn University. Faculty of Science
dc.date.accessioned 2014-02-24T03:58:25Z
dc.date.available 2014-02-24T03:58:25Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/39494
dc.description Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2007 en_US
dc.description.abstract In this work, sugarcane (Saccharum officinarum L.) bagasse was extracted by sequential solvent extraction, liquid-liquid extraction and single CH2Cl2 extraction process. The extracts were tested for antioxidant, tyrosinase inhibition and UV-screening activities. The best process to obtain extract with good antioxidant, tyrosinase inhibition and UV-absorption activities from sugarcane bagasse is CH2Cl2 sequential solvent extraction. The high-yielded extracts with good activities were subjected for further isolation by chromatographic techniques and 4-hydroxybenzaldehyde, syringic acid, 3,5-dimethyl-4-hydroxybenzaldehyde, 4-hydroxy-3-methoxycinnamic acid, 3’,5’-dimethoxy-4’-hydroxy acetophenone and undecane-4,6-dione could be identified. Free radical scavenging activity of sugarcane extract is partly contributed from the presence of syringic acid, 3,5-dimethyl-4-hydroxybenzaldehyde and 4-hydroxy-3-methoxycinnamic acid. While tyrosinase inhibition activity is partly contributed by the presence of syringic acid, 4-hydroxybenzaldehyde and undecane-4,6-dione. en_US
dc.description.abstractalternative ในงานวิจัยนี้ได้นำชานอ้อยมาสกัด และตรวจกรองหาสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพต่างๆ จากส่วนสกัดหยาบ โดยใช้วิธีการสกัดแบบไล่ขั้วของตัวทำละลาย การสกัดด้วยการแยกชั้นของตัวทำละลาย และวิธีการสกัดโดยใช้ไดคลอโรมีเทนโดยตรง ฤทธิ์ทางชีวภาพที่มุ่งตรวจสอบครอบคลุมตั้งแต่ ฤทธิ์ต้านการทำงานของไทโรซิเนส ฤทธิ์ต้านการออกซิเดชัน และฤทธิ์กรองรังสียูวี พบว่าส่วนสกัดไดคลอโรมีเทน ที่ผ่านกระบวนการสกัดโดยวิธีไล่ขั้วของตัวทำละลาย ให้ฤทธิ์ต้านการออกซิเดชันที่ดี และสามารถยับยั้งการทำงานของไทโรซิเนส นอกจากนี้ยังสามารถดูดกลืนรังสียูวีได้ การแยกส่วนสกัดดังกล่าวด้วยเทคนิคโครมาโตกราฟีให้สารออกฤทธิ์ 6 ชนิด คือ 4-ไฮดรอกซีเบนซัลดีไฮด์ ไซริงจิกแอซิด 3,5-ไดเมททิล-4-ไฮดรอกซีเบนซัลดีไฮด์ 3’,5’-ไดเมทอกซี-4’-อะซิโตฟีโนน 4-ไฮดรอกซี-3-เมทอกซีซินนามิกแอซิด และ อูนเดกเคน-4,6-ไดโอน จากการทดสอบฤทธิ์ทางชีวภาพของสารบริสุทธิ์พบว่า ไซริงจิกแอซิด 3,5-ไดเมททิล-4-ไฮดรอกซีเบนซัลดีไฮด์ และ 4-ไฮดรอกซี-3-เมทอกซีซินนามิกแอซิด แสดงฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ และ ไซริงจิกแอซิด 4-ไฮดรอกซีเบนซัลดีไฮด์ และ อูนเดกเคน-4,6-ไดโอน แสดงฤทธิ์การยับยั้งการทำงานของเอนไซม์ไทโรซิเนส en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Chulalongkorn University en_US
dc.relation.uri http://doi.org/10.14457/CU.the.2007.1779
dc.rights Chulalongkorn University en_US
dc.subject Cosmetics en_US
dc.subject Sugarcane products en_US
dc.subject Bagasse -- Analysis en_US
dc.subject Saccharum officinarum L. -- Analysis en_US
dc.subject Extraction (Chemistry) en_US
dc.subject Antioxidants en_US
dc.subject Phenol oxidase en_US
dc.subject เครื่องสำอาง en_US
dc.subject ผลิตภัณฑ์อ้อย en_US
dc.subject ชานอ้อย -- การวิเคราะห์ en_US
dc.subject การสกัด (เคมี) en_US
dc.subject แอนติออกซิแดนท์ en_US
dc.subject ฟีนอลออกซีเดส en_US
dc.title Cosmetic actives from sugarcane (Saccharum officinarum L.) bagasse en_US
dc.title.alternative สารออกฤทธิ์สำหรับเครื่องสำอางจากชานอ้อย (Saccharum officinarum L.) en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name Master of Science en_US
dc.degree.level Master's Degree en_US
dc.degree.discipline Biotechnology en_US
dc.degree.grantor Chulalongkorn University en_US
dc.email.advisor psupason@chula.ac.th
dc.identifier.DOI 10.14457/CU.the.2007.1779


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record