dc.contributor.advisor |
Supason Wanichwecharungruang |
|
dc.contributor.author |
Panpilai Chanchaisak |
|
dc.contributor.other |
Chulalongkorn University. Faculty of Science |
|
dc.date.accessioned |
2014-02-24T03:58:25Z |
|
dc.date.available |
2014-02-24T03:58:25Z |
|
dc.date.issued |
2007 |
|
dc.identifier.uri |
http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/39494 |
|
dc.description |
Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2007 |
en_US |
dc.description.abstract |
In this work, sugarcane (Saccharum officinarum L.) bagasse was extracted by sequential solvent extraction, liquid-liquid extraction and single CH2Cl2 extraction process. The extracts were tested for antioxidant, tyrosinase inhibition and UV-screening activities. The best process to obtain extract with good antioxidant, tyrosinase inhibition and UV-absorption activities from sugarcane bagasse is CH2Cl2 sequential solvent extraction. The high-yielded extracts with good activities were subjected for further isolation by chromatographic techniques and 4-hydroxybenzaldehyde, syringic acid, 3,5-dimethyl-4-hydroxybenzaldehyde, 4-hydroxy-3-methoxycinnamic acid, 3’,5’-dimethoxy-4’-hydroxy acetophenone and undecane-4,6-dione could be identified. Free radical scavenging activity of sugarcane extract is partly contributed from the presence of syringic acid, 3,5-dimethyl-4-hydroxybenzaldehyde and 4-hydroxy-3-methoxycinnamic acid. While tyrosinase inhibition activity is partly contributed by the presence of syringic acid, 4-hydroxybenzaldehyde and undecane-4,6-dione. |
en_US |
dc.description.abstractalternative |
ในงานวิจัยนี้ได้นำชานอ้อยมาสกัด และตรวจกรองหาสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพต่างๆ จากส่วนสกัดหยาบ โดยใช้วิธีการสกัดแบบไล่ขั้วของตัวทำละลาย การสกัดด้วยการแยกชั้นของตัวทำละลาย และวิธีการสกัดโดยใช้ไดคลอโรมีเทนโดยตรง ฤทธิ์ทางชีวภาพที่มุ่งตรวจสอบครอบคลุมตั้งแต่ ฤทธิ์ต้านการทำงานของไทโรซิเนส ฤทธิ์ต้านการออกซิเดชัน และฤทธิ์กรองรังสียูวี พบว่าส่วนสกัดไดคลอโรมีเทน ที่ผ่านกระบวนการสกัดโดยวิธีไล่ขั้วของตัวทำละลาย ให้ฤทธิ์ต้านการออกซิเดชันที่ดี และสามารถยับยั้งการทำงานของไทโรซิเนส นอกจากนี้ยังสามารถดูดกลืนรังสียูวีได้ การแยกส่วนสกัดดังกล่าวด้วยเทคนิคโครมาโตกราฟีให้สารออกฤทธิ์ 6 ชนิด คือ 4-ไฮดรอกซีเบนซัลดีไฮด์ ไซริงจิกแอซิด 3,5-ไดเมททิล-4-ไฮดรอกซีเบนซัลดีไฮด์ 3’,5’-ไดเมทอกซี-4’-อะซิโตฟีโนน 4-ไฮดรอกซี-3-เมทอกซีซินนามิกแอซิด และ อูนเดกเคน-4,6-ไดโอน จากการทดสอบฤทธิ์ทางชีวภาพของสารบริสุทธิ์พบว่า ไซริงจิกแอซิด 3,5-ไดเมททิล-4-ไฮดรอกซีเบนซัลดีไฮด์ และ 4-ไฮดรอกซี-3-เมทอกซีซินนามิกแอซิด แสดงฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ และ ไซริงจิกแอซิด 4-ไฮดรอกซีเบนซัลดีไฮด์ และ อูนเดกเคน-4,6-ไดโอน แสดงฤทธิ์การยับยั้งการทำงานของเอนไซม์ไทโรซิเนส |
en_US |
dc.language.iso |
en |
en_US |
dc.publisher |
Chulalongkorn University |
en_US |
dc.relation.uri |
http://doi.org/10.14457/CU.the.2007.1779 |
|
dc.rights |
Chulalongkorn University |
en_US |
dc.subject |
Cosmetics |
en_US |
dc.subject |
Sugarcane products |
en_US |
dc.subject |
Bagasse -- Analysis |
en_US |
dc.subject |
Saccharum officinarum L. -- Analysis |
en_US |
dc.subject |
Extraction (Chemistry) |
en_US |
dc.subject |
Antioxidants |
en_US |
dc.subject |
Phenol oxidase |
en_US |
dc.subject |
เครื่องสำอาง |
en_US |
dc.subject |
ผลิตภัณฑ์อ้อย |
en_US |
dc.subject |
ชานอ้อย -- การวิเคราะห์ |
en_US |
dc.subject |
การสกัด (เคมี) |
en_US |
dc.subject |
แอนติออกซิแดนท์ |
en_US |
dc.subject |
ฟีนอลออกซีเดส |
en_US |
dc.title |
Cosmetic actives from sugarcane (Saccharum officinarum L.) bagasse |
en_US |
dc.title.alternative |
สารออกฤทธิ์สำหรับเครื่องสำอางจากชานอ้อย (Saccharum officinarum L.) |
en_US |
dc.type |
Thesis |
en_US |
dc.degree.name |
Master of Science |
en_US |
dc.degree.level |
Master's Degree |
en_US |
dc.degree.discipline |
Biotechnology |
en_US |
dc.degree.grantor |
Chulalongkorn University |
en_US |
dc.email.advisor |
psupason@chula.ac.th |
|
dc.identifier.DOI |
10.14457/CU.the.2007.1779 |
|